Kváskový domáci chlieb

Autor receptu: tassiedevil

Jeden z mojich pokusov na kváskový chlebík....

Suroviny

Postup

  1. receptov na kvások je na Vareche hodne...večer som kvások prikrmil a nechal som ho pri izbovej teplote do rána kysnúť..
  2. ráno som suroviny, okrem soli, spolu zamiešal a za pomoci mixera vymiesil... soľ som pridal až pri konci miesenia...miesime asi 8 minút, spočiatku na menšie obrátky a asi pri polovici miesenia pridáme trochu na vyššie obrátky.. misu s vymieseným cestom prikryjeme plastickou fóliou a necháme pri izbovej teplote pomaly kysnúť asi 5 hodín....počas doby kysnutia cesto každú hodinu stužíme...
  3. nakysnuté cesto vyklopíme na dosku a tvarujeme do gule a vložíme do okrúhleho košíka do ktorého sme dali ľanové plátno alebo utierku dobre posypanú múkou, zakryjeme väčším hrncom a necháme asi 50 min. znova podkysnúť.. medzi časom si predhrejeme rúru na 210 stupňov C../tentokrát som chlieb piekol na kamennej doske, ktorú som vložil do rúry aby sa dobre tiež predhriala...ja používam žulovú dosku o hrúbke 20 mm, ale môžete použiť plochú hlinenú alebo šamotovú dosku, alebo kameň na pečenie pizze../
  4. cesto z košíka opatrne preložíme na sádzaciu lopatku, ktorú som dobre posypal semolínou , aby sa cesto ľahko zošmyklo z lopatky...môžete použiť aj kus hrubšieho kartonu.. tesne pred vložením cesta do rúry, nalejeme trochu vriacej vody do nádoby na spodku rúry aby sa mám vytvorila para, cesto narežeme a vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45 minút...asi po 20 min, teplotu znížime na 190 C..asi v polovici pečenia chlebík pootočíme, aby sa nám rovnomerne upiekol zo všetkých strán...
  5. v náreze..