Kváskový biely sendvičový chlieb fotorecept

siisa - fotkasiisa, 28. augusta 2016
Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept)
Foto: siisa

Ľudia ktorí žijú zdravo, preferujú aj obložené chlebíčky na tmavom celozrnnom chlebe. Tiež volím tú zdravšiu formu. Ale týmto receptom chcem ukázať aj tým, Zobraziť celý popisĽudia ktorí žijú zdravo, preferujú aj obložené chlebíčky na tmavom celozrnnom chlebe. Tiež volím tú zdravšiu formu. Ale týmto receptom chcem ukázať aj tým, čo majú radi klasickú veku, keď si chcú pochutnať na obložených chlebíčkoch, že to ide aj z kvásku. Musím napísať, že chutí fantasticky. Ak použijete pšeničnú múku hladkú špeciál, bude ešte viac biely. Ak chcete, môžete vyskúšať tento môj recept.

Suroviny

Cesto:
200 g
500 g
300 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Na upečenie tohto chleba je potrebný biely pšeničný kvások. Buď si založíme vlastný, alebo nám ho niekto podaruje. Kvások uskladňujeme v chladničke v uzavretej nádobe. Večer si prikŕmime kvások. Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky T650, ktorú som dala aj ja. Ak chceme mať chlebík úplne biely rozhodne treba dať pšeničnú múku hladkú špeciál. Ďalej pridáme 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky, alebo použijeme jednorázovú kúpaciu čiapku, ako som použila ja. Necháme do rána vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a soľ. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom necháme odpočívať 2 hodiny. Ak máme v miestnosti teplotu pod 25 °C tak 3 - 5 hodín.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku. Už veľmi nemúčime. Rukou ho trochu premiesime, ale už nezapracúvame do neho veľa múky, iba toľko múky, aby sa nám na ruky nelepilo cesto.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si formu, ktorú vymastíme olejom. Rukami cesto natiahneme na obdĺžnik, široký ako je dlhá forma. Nie veľmi na tenko. Potom cesto stočíme ako roládu a vložíme do formy.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu s cestom zabalíme do igelitu a necháme kysnúť.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto nám narástol. Mal také veľké bubliny, že som mu ich musela poprepichovať.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď vidíme, že cesto zväčšilo svoj objem a začína sa ním plniť forma, predhrejeme si rúru na 230 °C a dáme do rúry. Potom teplotu rúry stiahneme na 190 - 200 °C. Pečieme 50 minút. Upečený vyberieme na mriežku a rukou poklepeme. Ak nám znie duto, je upečený. Prekryjeme ho vlhkou utierkou kým nevychladne.

    Kváskový biely sendvičový chlieb (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, Simonko! Sendvičový chlebík samé očičko - nádherně vykynutý! Jsi šikulka! Přeji krásný večer!
siisa
@Haji (28.8.2016 19:30)

Ďakujem ti veľmi pekne milá moja ♥ @Haji ♥ :) Posielam pozdrav na Moravu a aj tebe želám krásny večer :)
1x haji
jack
Pripájam sa k Haji.Vyzerá skvelo.No šikulka šikovná si veľmi.Robíš mi veľké chute.
1x siisa
kukulienka71
Tak tento sendvič určite musím vyskúšať, vyzerá lepšie ako dobre, nestačím sa čudovať, kedy to všetko robíš? Koľko rokov kváskuješ?Možno si to už niekde spomínala, len som nepostrehla. Si hodná veľkej pochvaly:-) A ešte jedna otázka: koľko času asi ubehlo medzi bodom 5 a 6?
Ďakujem za odpovede, pekný večer!
2x haji a siisa
siisa
@Jack (28.8.2016 20:17)

Milá ✿ @Jack ✿ ďakujem ti veľmi pekne :) skutočne je úžasný, ešte som takýto nerobila, lebo mám len asi dva týždne pšeničný kvások. Prekvapil nad očakávanie :)
siisa
@Kukulienka71 (28.8.2016 20:53)

Milá ✿ @Kukulienka71 ✿ ďakujem ti veľmi pekne za milé slovka, veľmi si to vážim :)
Dnes mi chlebík kysol 3 hodiny, keď je horúce leto tak aj za 2 vykysne. Ale to všetko záleží aj od toho ako máš aktívny kvások a aj aký je starý.
Kváskujem od januára. Ale asi polroka predtým som začala o tom čítať, kým som sa rozhodla upiecť svoj prvý chleba :) Aj tebe pekný večer želám a nech sa chlebík podarí :)
staja
Ďalší skvost si nám ponúkla, milá @Siisa , tvoje nadšenie na kváskovanie je ozaj obdivuhodné, rovnako ako tvoje výtvory. Máš môj obdiv.
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , opäť jeden krásny recept s kváskom, výborne a zrozumiteľne popísaný, zaslúžených 5* dávam.
uložené, vyskúšam akonáhle dojeme biely kváskový cmarový chlieb, idem na Tvoj sandwich! bude práve na oslavu :-)
1x siisa
siisa
@Staja (29.8.2016 08:04)

Ďakujem ti veľmi pekne milá ✿ @Staja ✿ za milý komentárik :)
monty469
Milá Siisa si veľmi šikovné žieňa :-) Chlebík vyzerá úžasne
siisa
@Monty469 (31.8.2016 09:08)

Ďakujem veľmi pekne milá @Monty469 , od teba pochvala vždy poteší ✿ ✿ ✿ Pekný deň :)
marienka44
@Siisa , prosim doplnit udaj: v bode č.1 si neuviedla, ci 10-12 hod. kysne v chlaadnicke alebo vonku na linke. Dakujem.
siisa
@Marienka44 (2.9.2016 07:58)

Kvások nechávam kvasiť vonku, takže odpoveď je vonku na drese, či stole .