Kváskový bezlepkový chlieb

Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

V poslednej dobe je moderný kváskový chlebík, tak som si založila kvások a upiekla bezlepkový chlebík... je vynikajúci, tak sa chcem s ním podeliť aj tu pre varecháčov.

15
porcií

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások, múku, vodu, soľ a olej.
  2. V miske si večer zarobíme z 3 PL kvásku a 200 g múky a 400 ml vlažnej vody rozkvas a to tak, že si všetky suroviny zmiešame a zakryjeme igelitovou čiapkou a necháme do druhého dňa asi 12 hodín na teplom mieste.
  3. Na druhý deň do rozkvasu pridáme 240 g múky, soľ a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút a znova zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Potom cesto preložíme do ošatky.
  4. A znova zakryjeme na 1 hodinu.
  5. Rúru predhrejeme na 250 °C aj plech, na ktorom budeme piecť, aj plech alebo nádobu na vodu. Cesto vyklopíme z ošatky pomocou papiera, na ktorom budeme piecť, chlebík oprášime zo zbytočnej múky a žiletkou narežeme povrch a rýchlo presunieme do rúry na horúci plech a do spodného nalejeme vodu. Tak pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 35 minút.
  6. Chlebík vyberieme, potrieme vodou a necháme na mriežke vychladnúť.
  7. Asi po 4 hodinách ak je dobre vychladnutý môžeme krájať.
  8. A môžeme si pochutnať... dobrú chuť... chlebík nakrájaný, čo nezjeme odložíme do mrazničky a pred podávaním vytiahneme na 2 hodiny a je ako čerstvo upečený...