Kváskové žemle na hamburger

siisa - fotkasiisa, 3. augusta 2016
Kváskové žemle na hamburger
Foto: siisa

Občas si doprajem aj hamburger, chickenburger, fishburger alebo cheeseburger. Aj keď som ešte o kvásku ani nechyrovala, vadila mi tá žemľa vyrobená na americký Zobraziť celý popisObčas si doprajem aj hamburger, chickenburger, fishburger alebo cheeseburger. Aj keď som ešte o kvásku ani nechyrovala, vadila mi tá žemľa vyrobená na americký spôsob. Proste s tou ich sladkou chuťou. Po niekoľkých pokusoch vytvoriť to správne cesto, sa to konečne podarilo. Takto to chuti mne. S receptom na kváskové hamburgrové žemle sa chcem podeliť aj s vami. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
250 ml vlažná
1 ks
3 PL
1 ks
1,5 ČL
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si nakŕmime kvások, ja som použila ražný. Prikŕmime ho nasledovne: k odloženému kvásku z chladničky čo je tak 1-2 PL pridáme 100 g ražnej múky a 100 ml vlažnej vody. Necháme do rána rozkvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno si uvaríme v šupke stredne veľký zemiak. Vychladnutý postrúhame na jemno. Do misy od robota dáme kvások. Pridáme aj ostatné ingrediencie okrem soli a vymiesime cesto. Vložíme ho do plastovej misy. Necháme pol hodinu odpočívať. Ja celú misu s cestom vložím do igelitovej tašky a ušká zaviažem. Potom pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme hodinu postáť. Na začiatok odporúčam postupovať presne podľa receptu, aby sme videli ako to má vyzerať. Jasné, že môžeme múku použiť aj špaldovú, alebo akú len chceme, ale musíme si byť vedomí toho, že cesto sa potom môže úplne inak správať a žemle sa nám nemusia vydariť. Je na každom či bude experimentovať.

  3. 3

    Po hodine cesto krátko premiesime, na doske zľahka vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme veľkou okrúhlou vykrajovačkou vo veľkosti, aké veľké žemle chceme. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Necháme asi tak 1-2 hodiny kysnúť. Kým nám zdvojnásobia veľkosť.

  4. 4

    Tesne pred pečením ich postriekame rozprašovačom studenou vodou a dáme piecť na 200 °C na 30 minút. Ak by nechytali farbu, treba ich aj medzi pečením postriekať. Necháme na mriežke vychladnúť.

  5. 5

    Takto vyzerajú na reze.

    Kváskové žemle na hamburger - obrázok 5
  6. 6

    A takto vyzerá môj fish-burger.

    Kváskové žemle na hamburger - obrázok 6

Diskusia k receptu

siisa
@Patroveckypitrs (3.8.2016 16:33)

Ďakujem :) A mne by teraz bodla tá paštéta....viem si živo predstaviť taký paštétoburger :D Urobíme výmenný obchod :)
tiginko
už tu poznám veľa šikovných kváskových dám, ale ty si úplný kváskový maniak @siisa , myslím to samozrejme v dobrom. Mám síce celkom dobré skúsenosti s kváskom, bohužiaľ však moje kváskové "deti", ktoré vyžadujú špeciálnu opateru, nemajú šancu pri mojom spôsobe života. Verím ale, že tvoje recepty sa oplatí ukladať
1x siisa
monty469
Klobúk dole pred tvojím kváskovaním :-) Žemle vyzerajú skvelo, hneď by som do jednej zahryzla. V zime bude viac času, tak skúsim ten kvások
2x siisa a haji
haji
Simonko, ty jsi fakt neúnavná kvásková dáma! Máš můj hluboký obdiv! Krásný večer přeji!!
1x siisa
siisa
@Tiginko (3.8.2016 17:23)

Ďakujem veľmi pekne, s tým časom to poznám :)
siisa
@Monty469 (3.8.2016 18:04)
Milá Monty469 , ani nevieš ako by si ma potešila.♥ Skús a uvidíš či ti to bude chutiť, veď ak nie....tak nič sa nedeje. Vrátiš sa do zabehnutých koľají :) ♥
siisa
@Haji (3.8.2016 18:31)
Milá @Haji , moc, moc ti ďakujem.....za všetko ♥ aj ja tebe želám pekný večer ♥
1x haji
staja
No, čo povedať "Kvásková kráľovná", tvojmu tempu by málokto stíhal. Ďalší chutný nápad s kváskom. Určite vyskúšam.
1x siisa
siisa
@Staja (4.8.2016 08:38)
Ďakujem veľmi pekne za pochvalu a aj za podporu :) ♥
veronikkka
jednoznačne 5*, Tvoje žemle sú úžasnéééé!!! :-)
uložené už v kk.
asi ťažšie chápem, tak sa spýtam.
v bode č. 1. - odoberieš z kvásku z chladničky na rozkvas 2 až 3 PL, zvyšný putuje späť do chladničky. Ten zvyšný kvások dávaš do chladničky nedokrmený???
v bode č. 2 - spravíš 300 gramov rozkvasu, do cesta ide 200 gramov a čo spravíš s tými 100 gramami, čo zostane?
vopred dakujem za odpoved :-)
siisa
@Veronikkka (17.9.2016 08:13)

Milá @Veronika , vždy mávam v chladničke viac kvásku ako 2 - 3 PL. Preto si z kvásku z chladničky len odoberiem. Zvyšný zostáva v chladničke. Kontrolujem si ako dlho tam je. Dôležité je vedieť , že ho teba 1x za týždeň prikŕmiť. Do cesta ide 200 g, tak si môžeš rozkvasiť presne. Zvyšný kvások ktorý zostane z rozkvasu používam napr.na lievance. tak si ho uskladním v inom pohári . Ale pokojne nemusíš. Môžeš si presne rozkvasiť. Ale toto ty určite poznáš, lebo si myslím, že si lepšia kváskovačka ako ja a určite dlhšie kváskuješ ako ja. Ďakujem za komentár.
monty469
Žemle hotove,prave som ich vybrala z rury,takze na ranajky budu hamburgery;-) Ked vychladnu pridam aj foto v reze
monty469
No a este foto v reze;-) Ja som dala aj 100g celozrnej hladkej spaldovej muky a zbytok psenicnu


2x haji a siisa
siisa
@Monty469 (8.10.2016 19:19)

No krása ! Ty si rodená kváskarka ;) Máš môj obdiv , lebo na prvýkrát takéto výsledky, to klobúk dolu ! Zachvíľu budem ja od teba rady potrebovať .
jack
@Monty469 (8.10.2016 18:50)

Wááu.Ako z obchodu,ale chuťovo sa určite nedajú porovnať.Od ktorej si hore?Od piatej?Všetko stíhaš.No darmo,ranné vtáča ďalej doskáče.
haji
@Monty469 (8.10.2016 19:19)
Krásná práce, nádherně očičkové žemel, moc se ti povedly! Tleskám!
monty469
A tu uz mame hamburger s tvojou zemlou,paprikovou natierkou pikant od @Kimlo ,cuketovym relishom od @Kecemis a zbytok odo mna:-)) Jednoducho harmonia chuti


1x siisa
siisa
@Monty 469 (9.10.2016 07:15)

♥ Woooooooooooow, @Monty , hňeď by som si dala. No jednoducho úžasné, si žena činu ! Gratulujem si ! ♥
siisa
@Zulina9 (23.8.2017 09:46)

A ja ďakujem tebe milá @Zulina9 , že si recept vyskúšala a pridala aj pekné foto :)
gazdina1
Dakujem za recept..naprvýkrat vyšli úžasne. Sú krasne nadýchane, mäkkučké ako paperie:)
foto sa mi zatial nepodarilo vložiť...
nech sa darí:)
1x siisa
redakcia
@Gazdina1 (31.12.2017 20:21)

Pokojne nám pošlite fotografiu mailom na redakcia@varecha.sk , pokúsime sa Vám pomôcť vložiť ju do komentára. Veselý Silvester!
siisa
@Gazdina1 (31.12.2017 20:21)

Som rada, že si vyskúšala a že chutilo. Ďakujem za odozvu a veľa šťastia v Novom roku :)
gazdina1
tak vkladam foto z mojho prveho pečenia kvaskovych žemlí a rožkov.
/vdaka redakcia Varechy:)/


1x siisa
siisa
@Gazdina1 (23.1.2018 09:07)

No teda, prekrásne ich máš ! Ďakujem za foto, potešila si ma. Nech sa darí :)
staja
Pridávam sa k pochvalám za výborný recept, sú to výborné žemličky, vyskúšala som a môžem doporučiť. Nestihla som prekrojiť, ale nemali chybu.


siisa
@Staja (13.8.2018 14:34)

Woooow, nemám slov milá @Staja , máš ich neskutočné !!! Ďakujem za milý komentárik ♥ Veľmi si ma potešila, že si pridala aj foto. Nádhera ♥
siisa
@Kimlo (27.4.2019 09:25)

Máš ich nádherééé, nadýchané, samá dierka. Klobúk dole ! Vidieť, že tvoj kvások fantasticky pracuje. Vďaka za vyskúšanie a aj za krásne fotečky . Vidím, že varíš a pečieš s radosťou ;)
1x kimlo
svetluska69
Asi pred mesiacom som začala kváskovať a veľmi sa mi to zapáčilo. Moja kolegynka mi doporučila piecť podľa Tvojich receptov a som veľmi spokojná. Robila som knäckebrot, slané pečivo a včera som upiekla žemle na hamburger. Sú vynikajúce, len sa tak za nimi zaprášilo. Tak ich pečiem dnes znova. Ďakujem, vyskúšam aj ďalšie Tvoje recepty. Prajem pekný zvyšok nedele.
1x siisa
macabea
Naozaj sú famózne. Môj úplne prvý pokus piecť s kváskom :) Ďakujem.


1x haji
haji
@macabea (21.4.2020 14:09)
Pěkné fotečky.
P.S. Jeden by se kousl, než se načte koment, či koment s fotem pod recept.
kimlo
Opäť som ich robil, výborný recept, vďaka zaň! 👍


1x siisa
siisa
@svetluska69 (1.3.2020 15:28)

Prepáč, že až teraz reagujem. Tvoj komentár ma veľmi potešil. A tie burgre máš parádne. Držím palce pri kváskovaní. Aj keď teda za dva roky je z teba určite veľká odborníčka kvásková. Pekný večer.
siisa
@kimlo (4.6.2022 13:58)
Teším sa, že si siahol opäť po tomto recepte, a že chutí. Vidím, že ťa kváskovanie stále baví a ani sa nečudujem. Prajem, nech sa darí. Vďaka za pekné foto a milý komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia