Žemle kaiserky
Žemle kaiserky

Kváskové žemle - kaiserky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 21. júna 2017
Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept)
Foto: dvorka

Kváskovaniu som prepadla v januári tohto roku. Pečiem chleby každý týždeň a síce nie každý je top, ale zjesť sa dali doteraz všetky. Mám Zobraziť celý popisKváskovaniu som prepadla v januári tohto roku. Pečiem chleby každý týždeň a síce nie každý je top, ale zjesť sa dali doteraz všetky. Mám však v pláne piecť aj pečivo a tak som samu seba presvedčila, že si musím pomôcť knihou. Kúpila som si a neoľutovala. Prvý chlieb z knihy o kváskovom pečení som piekla hrnčekový. Vydaril sa na jedničku aj okrúhly aj oválny a dnes som sa rozhodla upiecť kaiserky. Na Vareche som na ne recept nenašla, tak ho pridávam.

11
porcií
660+270 minút
príprava
22-25 minút
na 185 °C

Suroviny

1 polievková lyžica
170 g
170 g
120 g
1 polievková lyžica
1 ks
50 g
80 g
100 g
100 g
2 kávové lyžičky
1 kávová lyžička
 rôzne




Postup

  1. 1

    Podľa toho kedy chcete piecť, treba robiť štartér. Ak máte doobedu 5 hodín čas na pečenie, treba si štartér pripraviť večer (napríklad o 19,00 a ráno o 5,00 - 7,00 je hotový) a ďalších 5 hodín strávite spracovaním cesta, čakaním na vykysnutie cesta, spracovaním pečiva a zas čakaním na kysnutie a potom pečením. Alebo, Ráno si spravíte napríklad o 6,00 štartér, o 16,00 - 18,00 je hotový a môžete spracovávať cesto a potom piecť.

  2. 2

    Najskôr som si pripravila štartér. Ten pozostáva z materského kvásku ktorý som si vybrala z chladničky a nechala asi pol hodiny postáť, aby sa oživil. Potom som ho rozmiešala v miske s daným množstvom vody a nakoniec som pridala múku a zas dobre premiešala. Misku so štartérom som dala do igelitovej malej tašky a nechala som 11 hodín pracovať. Niekedy stačí 10 hodín, niekedy aj 12. Ak je v miske množstvo bubliniek a štartér pekne kyslasto vonia, je pripravený na ďalšie spracovanie.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky so štartérom som dala vodu vaječný žĺtok a olej namiesto jačmenného sladu som dala kávovú lyžičku glukózového cukru a dobre som premiešala. Do veľkej misy som pridala všetky sypké suroviny. Ja dávam namiesto hladkej pšeničnej múky múku hladkú špaldovú. Všetko som dobre premiešala a pridala tekutú zmes z misky a vymiešala v nelepivé cesto. Zakryla som sklenenou pokličkou a nechala 10 minút odpočívať. Do cesta sa môžu pridať aj semienka alebo vločky podľa chuti, ja som dala za polievkovú lyžicu slnečnicových.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 10-tich minútach som cesto so stierkou vždy cez polovicu prekladala 10x pravú stranu na ľavú (pričom po preložení som cesto trochu roztiahla, pootočila misu a znovu preložila). Na cesto som spravila prstom prvú dierku a zakryté nechala ďalších 10 minút. Tento proces prekladania cesta som ešte raz zopakovala. Preto sú na ceste dve dierky. Zakryla som a po 10-tich minútach som cesto trocha poprášila ražnou múkou, vyváľala v mise aby sa múkou obalilo a nechala som kysnúť pod utierkou a pokličkou 30 minút.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po polhodine som cesto odvážila, vypočítala koľko by mala vážiť jedna žemľa ak ich budem mať 11 (po 76 g). Ak niekto chce väčšie žemle, urobí 10 kúskov. Cesto som presne podelila a porozvažovala,

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z každého som vypracovala guľku a obalila v ražnej múke a dala som na pol hodiny kysnúť zakryté utierkami. Následne som každú žemľu som tvorítkom nakrojila tak, aby som 1 cm zospodu nechala nenakrojený. Žemle som otočila vrchnou stranou dole a zas som zakryla a nechala pol hodinu oddychovať a rásť.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Následne som žemle preniesla na plech s pečiacim papierom a poukladala už vrchnou stranou hore. Zakryla som potravinovou fóliou a nechala som hodinu kysnúť. V trištvrtine kysnutia som si predhriala rúru na 185°C na teplý vzduch. Bez teplého vzduchu stačí 180°C.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pred vložením do rúry som potrela rozmiešaným bielkom ktoré mi ostalo a posypala som zmesou semienok ľanu a sezamu a morskou soľou. Piekla som 22 minút pri 185 °C teplým vzduchom.

    Kváskové žemle - kaiserky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
jsi šikulka, smekám! Krasavice, hned bych ochutnala, kaiserkové tvořítko je fajné!
jack
Och...Tak toto som nemala vidieť.Parádne sù.A to tvorítko...Môžem sa opýtať kde si ho kúpila?Určite skúsim aj bez tvorítka,keď nezoženiem.5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia