Rožky

Kváskové sladké rožky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Skúšala som niekoľko receptov na kváskové rohlíky, ale nikdy sa nepodobali mojim banketovým z droždia. A keďže sa nerada vzdávam, skúšala som nové a nové. Našla som recept, ktorý síce na prvý krát nevyhovoval môjmu zrakovému zmyslu, ale niekde som ubrala, niekde pridala a vznikla dokonalosť. Nadýchané, chrumkavé, jemne sladučké rohlíky. Určite ich vyskúšam ešte s len trochou cukru na slano. Dám potom vedieť, či vyšli.

10+20 minút
príprava
23 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer som si pripravila štartér. Mám v chladničke ražný aj špaldový kvások, tentokrát som použila špaldový. Navážila som si špaldovú hladkú múku do misky, vodu do hrnčeka. Do vody som pridala lyžicu špaldového kvásku, dobre premiešala a pridala som k múke, ktorú som dobre zamiešala. Misku som vložila do sáčku a odložila som na celú noc oddychovať a rásť.
  2. Ráno som mala pekne vykysnutý kvások. Navážila som si múku, odporúčam hladkú, nie celozrnnú. Prvý pokus s tretinou celozrnnej sa mi nevydaril. Rohlíky síce chutili fantasticky, ale boli hutné a ťažké. K múke som pridala soľ, cukor a všetko som dobre premiešala. Navážila som si vodu, pridala k nej žĺtok, olej a rozmiešané som naliala k múke. Na to ešte krásne vykysnutý kvások a riadne som všetko zamiešala a potom vymiesila hladké a nelepivé cesto. Mám veľkú umelohmotnú misu, v ktorej sa mi veľmi dobre robí cesto. Do tohto bodu som ani nefotila, lebo som nevedela, ako rohlíčky dopadnú. Cesto som zakryla bavlnenou utierkou, dala som do igelitovej tašky a odložila som cesto na 4 hodiny odpočívať a rásť. Za tento čas som len raz, a to po polhodine cesto poprekladala a potom som si ho už nevšímala.
  3. Po 3 hodinách kysnutia som cesto trochu poprášila zemiakovým škrobom, vyklopila na pracovnú dosku. Z celého cesta som vyváľala kruh o priemere 50 cm. (Nabudúce urobím 2 kruhy a budem mať raz toľko rohlíčkov). Cesto som rozkrojila na 16 častí.
  4. Každý trojuholník som zrolovala do tvaru rohlíka. Na širší koniec cesta sa môže položiť kúsok horkej alebo mliečnej čokolády, ja som robila neplnené.
  5. Rohlíky som poukladala na plech, prikryla som ich potravinovou fóliou a nechala som 2 hodiny kysnúť. Po dvoch hodinách som zapla rúru na 185 °C a za ten čas, kým sa rúra hriala, rohlíky ešte kysli.
  6. Chvíľu pred vyhriatím rúry som rohlíky na prvom plechu potrela rozmiešaným vajíčkom, posypala som sezamom a dala piecť. Piekla som bez plechu s vodou bez teplého vzduchu (ten sa mi neosvedčil) pri 180 °C 23 minút. Rohlíky nesmú byť veľmi hnedé, aby zbytočne nepreschli. Ja som ich mala také do zlata.
  7. Najlepšie sú ešte v deň pečenia. Len čo vychladnú. Ale aj na tretí deň mali svoju výbornú chuť.