Škoricové koláče
Škoricové koláče

Kváskové škoricovníky, osie hniezda fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 10. decembra 2017
Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept)
Foto: kapucinka

Kvások sa stáva čoraz obľúbenejším, hlavne preto, že je omnoho zdravší. Vynikajúce sú škoricovníky - aj na druhý deň, vhodné na desiatu, zákusok, olovrant Zobraziť celý popisKvások sa stáva čoraz obľúbenejším, hlavne preto, že je omnoho zdravší. Vynikajúce sú škoricovníky - aj na druhý deň, vhodné na desiatu, zákusok, olovrant alebo len tak :). Keďže doma nepoužívame na výrobu pečiva droždie, ale kvások a rozhodla som sa upiecť škoricovníky, pospájala som recepty z internetu na osie hniezda do jedného receptu a prerobila ho na kváskový.

20
porcií

Suroviny

Na cesto:
200 g (ražný)
70 ml/g (maslo)
200 ml
2 ks
80 g
 trochu
500 g
Na plnku:
200-250 g
3 ČL
85 g (Hera...)
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Prichystáme si rozkvas: večer z chladničky vyberieme trochu kvásku, kto aký má, zmiešame so 100 g múky a 100 ml vody. Ráno, tak po 10 hod., máme rozkvas hotový. Vtedy pekne bublinkuje, je nadýchaný a vonia. Ak trochu dáme do pohára s vodou, tak pláva. Zmiešame ho s ostatnými surovinami okrem múky. Múku preosejeme, pridáme a vypracujeme cesto. Miesime a spracujeme tak, aby sa nelepilo.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto necháme postáť 10 minút a znovu premiesime. Potom opäť po 10 minútach státia premiesime. Pokračujeme aspoň 4x. Necháme hodinu odpočívať. Po hodine cesto premiesime a rozvaľkáme na placku tenkú asi 1 cm. Môže byť aj tenšie.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme plnku zmiešaním cukru so škoricou a potom maslom, ktoré postálo na teple a dá sa s ním pracovať. Lenže pri vysokej teplote sa plnka v rúre vyplaví. Moje odporúčanie je teda posypať cesto iba škoricovým cukrom, prípadne jemne natrieť roztopeným maslom a potom posypať.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Stočíme do rolky a nakrájame.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Poukladáme na plech s miernym odstupom. Plech buď natrieme tukom, alebo naň dáme papier na pečenie. Necháme kysnúť, kým sa ich objem nezdvojnásobí. Nemusia byť až dvakrát väčšie, ide o to, aby nakysli. Kysnúť by mali v teplom prostredí, môže to byť aj v mierne nahriatej rúre.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natrieme rozmiešaným vajíčkom.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrieť môžeme aj mliekom, olejom alebo maslom, komu čo vyhovuje.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť, nám trochu inak hreje rúra, takže aby sa nepripiekli, pečiem pri nižšej teplote dlhšie. Asi pri 150 stupňoch asi 15 - 20 min. No je to len orientačné. Treba si to odsledovať, kedy budú upečené.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené vyzerajú nejako takto, sú voňavé, škoricové, sladučké a mäkučké. Necháme ich vychladnúť na mriežke.

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť! :)

    Kváskové škoricovníky, osie hniezda (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce! Fotogenické, voňavé a jistě chutné osie hniezda, jsi šikulka! Díky za receptík.
luss44
máš ich krásne, aj ja len cesto potriem maslom + škorica s cukrom, ale pečiem s droždím. Úplne si mi chute na ne narobila :)
jack
Perfektné a dokonca kváskové;-) To sa zíde,páčia sa mi.
martamm
Si sikulka, nadherne kvaskove kolace, ukladam do KK, vyskusam, dufam, ze sa podaria :)))))))))))
aleana
Ahoj @Kapucinka , tvoje koláče sa mi veľmi páčia a rada by som ich vyskúšala. Len mám niekoľko otázok. Píšeš že máš ražný kvások. Akú múku dávaš do rozkvasu, pšeničnú alebo ražnú? (Tých 100 g) Akú vodu dávaš, z vodovodu alebo inú? Miesiš ručne alebo robotom? Cesto aj rozkvas počas kysnutia nejako prikrývaš? Do cesta si dala olej alebo maslo? Máš vyskúšané s obidvoma? Ako dlho už pečieš s kváskom? Ja som začiatočníčka, preto chcem vedieť čím viac podrobností. Kvások mám ražný a neviem, akú múku mám použiť na rozkvas. A čítala som že na kvások sa má používať filtrovaná alebo prevarená voda. Bola by som veľmi rada, keby sa aj mne podarili také pekné :-)
kapucinka
@Aleana (21.1.2018 11:03)

Ahoj @Aleana :) . Som rada, že sa pýtaš, ja som s kváskovaním tiež zo začiatku nemala veľa skúseností, veľa krát sa mi nepodarilo vyrobiť, čo som chcela. Môj prvý kvások, ktorý som vyrobila, mám dodnes, má už rok aj 8 mesiacov. Zároveň s kváskovaním som sa učila aj miesiť a piecť, keďže som tiež bola v tomto začiatočník. Kvások som vyrobila z ražnej múky a vody. Do rozkvasu sa mi osvedčilo dávať ražnú múku a vodu rovno z vodovodu. Áno, určite urobíš lepšie, ak použiješ prevarenú alebo filtrovanú vodu, v nej by už nemal byť chlór atď. Ale rýchlejšie je napustiť vodu z vodovodu :) no musím sa v tom polepšiť. Je jedno, či je voda vlažná, studená alebo horúca. Aspoň podľa mňa, ale čítala som to aj v jednej knihe o kváskovaní. Môžeš však vyskúšať aj inú múku na rozkvas, ale potom, keď si odoberieš z rozkvasu trochu, aby si mala kvások aj na budúce, už nebudeš mať čisto ražný kvások, ale zmiešaný s inou múkou. Miesim ručne. Miesenie - ako som na to prišla - je najdôležitejšou časťou pri výrobe kysnutých jedál. Od miesenia záleží, ako bude vyzerať výsledok. Suroviny treba poriadne premiesiť, cesto nesmie byť veľmi lepkavé ani tuhé. Sú to moje postrehy. Miesim ručne, robot nemáme, robot určite uľahčí prácu a máš istotu, že je poriadne premiesené cesto, ale i miesenie rukou má isté čaro. Najhoršie je očistiť z ruky cesto, oškrabavam nožíkom. Keď prvý krát miesim, spájam suroviny, miesim v ťažkej mise. Kysnúť nechávam v mikrovlnke neprikryté. Cesto tam nezoschne, má teplo a nefúka naň. Po tom cesto vyklopím na dosku a miesim - prekladám cesto zo spodu hore do stredu, opakujem z každej strany. Do cesta som dala olej, roztopené alebo len zmäknuté maslo by však určite dodalo lepšiu chuť. Netreba sa toho báť, treba skúšať. Verím, že keď sa do toho pustíš, podarí sa ti napiecť nielen škoricové slimáky, ale aj mnoho iných kváskových jedál. Držím palce :) a ďakujem za otázky,ak by si ešte chcela s niečím poradiť, pýtaj sa, neviem síce všetko, dokonca ani veľa, ale posnažím sa pomôcť.
2x aleana a haji
katka78
Ahoj dievčatá, zareagujem s dvoma poznámkami, k tomu, čo píše @Kapucinka (21.1.2018 15:35), snáď padnú rady na úžitok:
"Je jedno, či je voda vlažná, studená alebo horúca" - s horúcou rozhodne neodporúčam môžete si "zabiť" kvasinky.
"Do rozkvasu sa mi osvedčilo dávať ražnú múku" - ražná je ideálna do rozkvasu na chlieb, no ak pečiete jemnejšie biele pečivo, sladké pečivo (buchty, koláče, záviny atď.) je lepšie robiť rozkvas s pšeničnou, chuť bude jemnejšia, s ražným kváskom by bola taká "chlebovejšia".
Nech sa vám v kváskovaní darí! :-)
kapucinka
@Katka78 (21.1.2018 17:29)

Ďakujem za dodatočné rady :) ja sa tiež ešte len zdokonaľujem v kváskovaní a nepoznám všetko, čo ako sa má robiť správne :) a som rada ak ma niekto opraví alebo poradí :) prajem Vám pekný deň a veľa úspechov v kváskovaní :)
@Katka78 na všetko kysnuté čo pečiem používam ražný rozkvas a pšeničnú múku do cesta, ale vďaka rozkvasu z pšeničnej múky budú sladké jedlá ako buchty či šišky určite ľahšie a nadýchanejšie. Pšeničný kvások nemám :) keď raz za čas pečiem, stačí mi jeden ražný, väčšinou pečiem chlieb a sem tam takéto jedlá :)
katka78
@Kapucinka (22.1.2018 16:02) Veď aj ja sa stále učím, hoci kváskujem od r.2013. Vždy je čo objavovať. Pšeničný kvások si nevediem zvlášť, tiež mám len ražný, s ním pečiem najčastejšie. Najjednoduchší spôsob ako si pre "sladké pečenie" urobiť narýchlo pšeničný kvások je ten, keď si odoberieš z ražného za lyžičku na rozkvas a jednoducho ho nakŕmiš pšeničnou múkou. Jasné, že nie je 100% pšeničný, ale to je v poriadku, stále je jemnejší ako čisto ražný, ktorý je kyslejší a v koláčoch môže pre niekoho pôsobiť rušivo. Akurát pri citlivejšom type pečiva (napr. croissanty) je dobré ho tou pšenicou pre-kŕmiť viackrát (2-3).
haji
@Kapucinka @Katka78 děkuji za sdílení, zkušenosti, rady, postupy a také za receptíky. Tiše nasávám a sbírám odvahu přejít od chlebíku ke sladkému kváskovému pečení. Věřím, že jednoho dne se do toho dám. Jste šikulky!! @Aleana držím pěsti, ať se daří!!
kapucinka
@Katka78 (22.1.2018 20:06)

to je dobrý spôsob - odobrať kvások a zmiešať iba so pšeničnou múkou. Skúšala som to ešte dávno, ale nikdy sa mi nepodarilo, aby bol kvások nadýchaný tak, ako pri zmiešaní s ražnou múkou. Možno to ma od toho tak trochu odradilo. Ale aby boli sladké a jemné jedlá naozaj chutné, oplatí sa použiť pšeničnú múku. Pre mňa nepôsobí ražný kvások v jedle rušivo, ale máš pravdu, niekomu môže jemná kyslastá chuť vadiť, i keď v týchto slimakoch som kvások necítila. Ono veľmi záleží, ako často je kvások kŕmený a používaný. Čím viac, tým menej smrdí, ale naopak, pekne sladkasto vonia. Stačí ho použiť aspoň 2x do týždňa. Je skvelé, že už tak dlho kvaskuješ. Držím palce :)
kapucinka
@Haji (22.1.2018 20:14)

Držím palce, keď sa pustíš do sladkého kváskovania. :) Nie je to nič ťažké. S kvaskom sa dajú napiecť ktorékoľvek kysnuté jedlá. Keď to raz skúsiš a zistíš, aké to je jednoduché a chutné, nekúpiš už droždie. Nakoniec, kvások sa nikdy nepokazí, ak sa oň staráš, droždie má dátum spotreby.
silvitko
Z celého srdca ďakujem za úžasný recept... Robila som z kvásku Lievito madre a boli famoooozne ... Nech sa vám darí


kapucinka
@motozuzika (29.4.2020 12:17)

Dobrý deň, áno je to 200g rozkvasu, teda už "nabublinkovaného" kvásku, ktorý sme si pripravili z odloženého kvásku zmiešaného s múkou (ja používam ražnú) a vodou. (100g múka plus 100g vody plus asi 2PL kvások). Nechali sme postáť asi 12 hodín a vznikol rozkvas, ktorý je pripravený na použitie a pečenie. Nezabudneme si odložiť asi 2PL z rozkvasu do chladničky na ďalšie budúce použitie :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia