Kváskové parené buchty (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Sú to moje prvé parené buchty. Nemám svoj vlastný recept, preto som presnorila všetky možné recepty na internete a nakoniec som sa inšpirovala podľa mňa úžasným receptom tu na vareche od vareškárky SOVKA62. Ako inak, namiesto kvasníc som použila môj práve čerstvý pšeničný kvások. Podľa mojich skúseností s knedľou, musela som prispôsobiť aj čas parenia. A tak vznikol tento recept. Ak chcete, môžete vyskúšať.

180 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Večer si nakŕmime kvások, tentokrát som použila úplne mladý pšeničný kvások . Prikŕmime ho nasledovne: z odloženého kvásku z chladničky odoberieme tak 1-2 PL do misy z plastu, pridáme 75 g pšeničnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky a uzavrieme. Necháme do rána kysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak nám kvások vykvasil, je čas zamiesiť cesto.
  3. Do misy od robota pridáme všetky ingrediencie čo idú do cesta okrem múky. Do robota si dáme násadu na miesenie kysnutého cesta - hák. Všetky ingrediencie v mise premiešame. Potom začneme po lyžiciach pridávať múku.
  4. Cesto postupne bude hustejšie. Po celý čas kontrolujeme konzistenciu cesta. Akonáhle sa začne zachytávať na hák, pridáme už len 2 - 3 lyžice múky a cesto miesime už len 5 minút dohladka. Ak máme cesto hladké, misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme hodinu odpočívať.
  5. Po hodine cesto vyberieme na pomúčenú dosku a začíname miesiť. Na začiatku je cesto dosť riedke. Miesime tak, že z kraja cesto uchopíme, preložíme do stredu a potlačíme. Cesto pootočíme. A zasa z kraja do stredu a potlačíme. A takto miesime ďalej. Pri miesení sa nám zapracuje postupne do cesta múka, preto stále múčime dosku. Akonáhle vidíme, že cesto už drží lepšie po kope, nerozlieva sa na strany, nesmie byť ale husté, vyvaľkáme rukou z neho valček.
  6. Z cesta narežeme rovnaké časti a plníme ich lekvárom. Alebo plnkou aká nám chutí. Tvarujeme do guličky a ukladáme na tácku, ktorú sme naolejovali.
  7. Tácku vložíme do igelitovej tašky, uzavrieme a necháme kysnúť. Ak je teplo, stačí 1,5 hodiny. Ak máte v miestnosti teplotu pod 25 °C, aj dlhšie. Ja som nechala 2 hodiny.
  8. Keď nám buchty vykysnú, dáme ich do pary. Podložku v parnom hrnci, na ktorú ich ukladáme, naolejujeme. Po 10 minútach pomaly odkryjeme pokrievku a vidličkou popicháme. Zakryjeme a celkovo paríme podľa veľkosti 25 - 30 minút. Takto vyzerajú v reze.