Kváskové obyčajné rožky fotorecept

siisa - fotkasiisa, 15. septembra 2016
Kváskové obyčajné rožky (fotorecept)
Foto: siisa

Dala som do názvu obyčajné, ale stačí klasické maslo a je to mňam :) A tu je recept .

30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
200 ml vlažná
100 ml
50 ml
1,5 ČL
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime kvások. Použijeme biely, pšeničný. Do misy si z chladničky odoberieme z kvásku 2 PL a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky špeciál a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do večera vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Večer skontrolujeme kvások. Keď je kvások vykvasený, zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si mlieko a vodu spolu zmiešame, po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a premiesime. Uzavreté v igelite necháme v chladničke do rána. Ráno vyberieme misu z chladničky a necháme pol hodiny postáť.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme si ho na rovnaké časti. Ja som si to vážila cca 80 g. Nechala som bochníky pol hodinu kysnúť.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom každý bochník rozvaľkáme, stočíme a vytvarujeme tvar rožka aký chceme.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ukladáme na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celý plech s rožkami vložíme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť 1 - 2 hodiny.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakysnuté ponatierame rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme trochu vody. A dáme piecť.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do rúry na spodok som dala plech. Rúru som vyhriala na 230 °C. Vložila som rožky s plechom do stredu rúry. Do spodného plechu som naliala 100 ml vody. Rúru som hneď zatvorila a stiahla teplotu na 200 °C. Piekla som 10 minút. Potom som vybrala plech zo spodu a piekla 20 minút. Rožky budú upečené už aj po 20 minútach celkového pečenia. Tak ak sa vám páčia menej opečené, môžete dobu pečenia skrátiť na 10 + 10 . Potom som vybrala rožky na mriežku a prikryla vlhkou utierkou. Nechala vychladnúť.

    Kváskové obyčajné rožky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

chica114
No tak toto nemá chybu milá Siisa :-) krásne foto toto musí byt urcite výborné samozrejme si to uložím do KK a prajem este pekný zvyšok dna :-D
1x siisa
jack
Veľmi dobré si napiekla.Hneď by som za jeden ochutnala.Nemáš nejakého poštového holuba,aby si mi po ňom poslala?
1x siisa
farbuska
Pozdravujem ťa, milá @Siisa , naša inšpirácia a pokušenie. K rožtekom už len 15 deka tresky - to mi prišlo na um, keď som ich zazrela na fotke.
1x siisa
marienka44
Prosím upresniť: bod č.2. Do misy dáme najprv kvások ...
To sa myslí celý, ktorý sme prikŕmili vecer? Ten prikŕmený čaká v chladničke alebo na linke v tej igelitke?
Ďakujem, recept je úžasný, mám uložený v osobitnej priehradke. :-)
1x siisa
siisa
@Jack (15.9.2016 19:13)

Ďakujem ti veľmi pekne milá @Jack :) Mala som na návšteve sesternicu, koštovala, tak jej hovorím, že nech si dá maslo, šunku, syr a zeleninu, že nech si urobí taký obložený rožok, čo to bude jesť také suché :) A ona, že veru nebude si šunkou ani syrom kaziť chuť :DDD S tým holubom musím niečo poriešiť :DD Vy mi zasa naspäť budete posielať tie úžasné koláčiky čo vypekáte stále :)
siisa
@Farbu ska (15.9.2016 19:28)

Hahahaha.....ahoj milá @Farbu ška , tiež posielam pozdrav :) mňaam, s tou treskou si to trafila :) Ďakujem za milý komentárik :)
siisa
@Marienka 44 (15.9.2016 19:37)

Ahoj milá @Marienka , "do misy dáme najskôr kvások " to znamená, že sa pozrieme na začiatku receptu na suroviny aké idú do cesta a tam je napísané , že : 200 g kvások pšeničný biely. Tak toľko ho dáme do tej misy. Keď nechávam kvasiť kvások, vždy ho nechávam kvasiť na linke. Ďakujem za komentárik :) Prajem pekný večer :)
renulienka
Páči sa mi Tvoj kváskový ,,seriál,, ;-) Kedysi som tiez piekla s kvaskom, teraz je odložený usušený, aj ma láka znovu ho ,,oživit,, ,len niekedy nie je tolko času venovat sa tomu, čo by som chcela. A tiež neviem, či doba, ktorú som ho nechala v sušenom stave už nie je pridlhá. Nemáš s tým skúsenost?
1x siisa
siisa
@Renulienka (15.9.2016 20:27)

Ahoj milá @Renulienka , ďakujem :) Za pokus to stojí vyskúšať, či sa dá oživiť, stále lepšie ako začínať s novým . Nemyslím si, že by to nešlo. Ja si suším iba pšeničný biely, lebo ten je náročný na starostlivosť. Skús a uvidíš, nič za to ak sa nezaktivuje a ak áno, čo si myslím, že je to skoro isté...tak super. Keď pridáš vodu a rozpustí sa, hneď budeš vedieť ak bude hádzať bublinky, a aj keby sa nejavil aktívny, prikŕm ho 2 PL múky a uvidíš. Napíš potom, sama som zvedavá ako bude reagovať. Držím palce :)
haji
Krásná práce, milá Simonko, rohlíky máš jako malované. Jsi šikulka!!
1x siisa
havino
Simonka som tu dlho nebola a som si pootvárala nové recepty a väčšinu tvojich, si sa rozbehla s kváskovaním, mňa to veľmi teší, viem čo to je a závislosť jasná :-), ražný som prerábala na pšeničný dva krát, nebavilo ma ho potom udržiavať, nakoľko, aj chlieb piecť, aj pečivo z bieleho kvásku a pečiem viac menej, teda piekla len pre manžela, včul, v poslednej dobe už aj pre susedov, ale ja im sama podám, nepýtajú, tak som skončila len s ražným, už 3 a pol ročným frajerom. Chcem ti poradiť, píšeš na plechu kysnú hodinu,alebo dve, u kváskových vecí je to iné, ako u droždia. Záleží na teplote v domácnosti. Niekomu môže pri 2 hod kysnutia už prekysnúť, alebo ešte nenakysnúť ako má a sú z toho placáky chleby, alebo sa pečivo tak nepodvihne ako má. Radím každému, pri kysnutí s izbovou teplotou funguje spoľahlivo palcový test. Mňa ešte nikdy nesklamal a vždy dávam do rúry skôr, ako by sa cesto nemalo po vtlačení palca vracať späť. Prečo prikrývaš utierkou? Ja pečiem na kameni chlebíky, pod kameň plech s vriacou vodou. Ešte donedávna som striekala chleby aj po vytiahnutí z rúry, dnes už nie, kváskové ked je horúce, vytiahnuté z rúry, je tvrdá kôrka, ale chladnutím mäkne určite a ak sa piekol v pare.

@renulienka , sušený kvások ti vydrží pokial ho neminieš, roky. Mám nasušený, taký aj darujem do diaľav a sama som testovala piecť zo sušeného takmer ročného a funguje na 100 %, pokiaľ sa ale dal sušiť kvások aktívny, to znamená, urobila som si rozkvas a až ten celý rozkvas som potrela na papier na plechu a nechala vysušiť. Suchý kvások 25 g namočím do vody a rozpúšťa sa rovných 12 hod, aspoň môj, bublinky nehádže, je to len rozpustená múka s vodou a až ked sa nakrmi múkou a vodou na rozkvas, potom sa začne krmiť a naberať na objeme.
1x siisa
siisa
@Havino (15.9.2016 21:38)

Ahoj Tánička, veľmi rada ťa tu vidím :) Ďakujem ti za trefné reakcie a rady . Vidíš a ja s tou utierkou robím od začiatku, pečiem chlebík vo forme a neparím. Tak preto utierka....je to taká istota, chlebu neublíži a isto zmäkkne :) Ale určite teraz vyskúšam. Ešte raz ďakujem za rady :)
patroveckypitrs
K takým krásnym a dobrým rožkom, už len domácu tresku v majonéze a pikantný šalát. Kofola k tomu a som vo svojej mladosti. A tebe letí za rožky 5*.
1x siisa
siisa
@Patroveckypitrs (16.9.2016 02:14)

Ďakujem ti milý @Patroveckypitrs ,určite šalát a rožky, či treska a rožky pripomenú roky v školských laviciach veľa generáciám, ja si to pamätám skôr zo strednej školy z nášho bufetu. Ale už dnešné deti preferujú iné jedlá a iné fast foody.
jack
@Siisa (15.9.2016 19:37)

Milá Siisa.No tak to sesternica mala úplnu pravdu.Načo kaziť chuť niečoho takého dobrého a hlavne domáceho.Ta ne?S tými koláčikmi máš asi pravdu.Už to trošku "preháňame".Aj včera som robila cuketový s kokosom a orechami.Takže cez víkend bude "pôst".Pekný víkend ti prajem.
1x siisa
afataga
paradne, nastartujem postoveho holuba a poslem ho pre par kuskov :-)
1x siisa
renulienka
@Siisa (15.9.2016 21:11)

Máš pravdu. Takže teraz najskor naštartovat seba a potom kvások. Možno to prvé bude horšie ako to druhé ;-)))))
renulienka
@Havino (15.9.2016 21:38)

Už som ho raz oživovala, pamatám si, že sa mu nejako nechcelo, aj som myslela, že je už po nom, ale po niekolkých prikrmeniach sa spamatal.A sušila som ho tiež presne tak, ako si opísala. Len vtedy nebol az tak dlho odložený. Tento je bez pohnutia určite viac ako rok. Takže dakujem dievčatá za rady ;-)
siisa
@Afataga (16.9.2016 20:08)

Milá @Afataga ,veľmi rada, len pošli...... dúfam, že toho holuba nekŕmiš doma rožkami, potom neviem či by niečo došlo :)
siisa
@Jack (16.9.2016 18:49)

Ooooo, tým som nemyslela , že preháňate s pečením koláčikov, len to , že ja by som nemusela piecť....veď predsa holub nepôjde späť naprázdno, nejaký 1-2 z tých vašich koláčov by som zvládla :D
staja
Dlhšie som tu nebola a vidím, že stále sa dejú veci, milá @Siisa , neúnavná v príprave kváskových dobrôt. Páčia sa mi aj tvoje kváskové rožky, krásne vyzerajú, na zjedenie hneď. Som rada, že ťa elán neopúšťa a pokračuješ naďalej v kváskovaní.
1x siisa
siisa
Veľmi ma teší milá @Staja , že aj keď tu dlhšie nie si, že sa nezabudneš pristaviť. Ďakujem za milé slovká. Pekný večer želám :)
bzsiska
Dcére sa zachcelo rožky domáce, tak hľadám recept a čo nevidím.
Milá @Siisa už prerobila na kváskové. :) Každý tvoj recept je záruka, že sa podarí. Veľmi zrozumiteľne napísaný.
Len jedna časť tvojho receptu bola veľmi ťažká a to konkrétne "nechajte na mriežke vychladnúť". Moji to rozchytali, že neostalo ani na raňajky. :D Paráda. 5* a veľké ďakujem.
Foto možno nabudúce. Nestihla som.




2x siisa a haji
siisa
@Bzsiska (8.3.2017 14:31)

Veľmi si ma potešila milá @Bzsiska . Som veľmi rada, že si rožky vyskúšala a som ešte radšej, že aj chutili :-) Vďaka aj za pochvalu, toľkú si ani nezaslúžim. Ďakujem aj za foto, ktoré si pridala. ♡ Pozdravujem a pekný večer ♡
bzsiska
@Siisa (8.3.2017 21:13)

Veru zaslúžiš, lebo na toto človek musí mať aj talent. Ako vidíš, tak z estetickej stránky zase nič moc. Ale ak by si chcela niečo iné zase skúsiť, tak dnes som jednu dávku urobila s nutelu
1x siisa
vanilka111
Tiež som piekla kváskové pšeničné rožky. Podľa môjho osvedčeného receptu,ktorý som previedla na kváskový.
monty469
Rozky upecene. Su dobre, len mi tam chyba ta chrumkavost. Neviem ci som ich mala dlhsie piect, alebo kde sa stala chyba. Piekla som ich 30 min. Ale v konecnom dosledku su dobre. Domace je domace ;-)


1x siisa
siisa
@Monty 469 (30.10.2017 08:57)

Milá @Monty , tak toto som určite nemohla prehliadnuť. Viackrát som pozerala a toto som tu včera nevidela. Neviem z akého dôvodu sa mi všetko z tých komentárov neukazuje. Ale hlavne že to teraz vidím. Rožteky sú parádne, krásne nakysli, chrumkavé by určite boli, keby boli pri tej najvyššej teplote trochu dlhšie na začiatku. Každá rúra pečie inak, treba to v tej svojej vychytať. Teda ja len tak čumím, ty pečieš ako drak. Ďakujem že si vyskúšala a pridala aj foto. Pekný večer ti želám :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia