Kváskové muffiny

siisa - fotkasiisa, 26. septembra 2016
Kváskové muffiny
Foto: Siisa

Dezert, alebo zdravá desiata do školy či práce.

20 minút
na 220 °C

Suroviny

200 g
200 g
125 ml
120-130 g
30 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 100 g pšeničnej hladkej múky a 100 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť pri izbovej teplote.

  2. 2

    Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, ja som miesila v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme mlieko. Cesto miesime tak 10 minút. Potom až pridáme mlieko. Už iba premiesime. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote 2 hodiny.

  3. 3

    Po dvoch hodinách si pripravíme plech na muffiny a vložíme si do otvorov košíčky. Naplníme cestom do 3/4. Necháme pri izbovej teplote hodinu kysnúť.

    Kváskové muffiny - obrázok 3
  4. 4

    Rúru si vyhrejeme na 220 °C , muffiny dáme na mriežku do stredu rúry a pečieme 20 minút. Môžeme skúsiť či sú upečené špajdľou. Upečené vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

haji
Hezky se smějí, milé muffinky, bych je viděla s meruňkovou marmeládkou k rannímu kafíčku. Simonko, toto je dávka na 12 kousků? Krásně se ti povedly!
1x siisa
siisa
@Haji (26.9.2016 23:35)

Ďakujem milá @Haji :) Presne dávka na jeden plech na 12 kúskov :) Pre istotu som dávala po dva košíčky, ale vôbec nebolo treba, držal to aj jeden. Sú sýte, zješ dva a odfukuješ :D
1x haji
siisa
@Kukulienka71 (27.9.2016 08:56)

Chcela som vedieť ako sa správa kvások aj v takýchto cestách, tak som vyskúšala a bola som milo prekvapená.
staja
Ďalší výborný nápad. Krásne sú. Aj ja ukladám a 5* dávam.
1x siisa
veronikkka
Milá @Siisa , Tvoje recepty sú čím dalej,tým krajšie :-)
máš naozaj širokú škálu použitia kvásku a veľmi zreteľne popisuješ.
foto prudko jedlé! celok hodnotím na 5* :-)
1x siisa
siisa
@Staja (27.9.2016 17:39)

Ďakujem veľmi pekne milá @Staja , také zdravé mlsanie ku káve :)
jack
Krásne muffiny.Ukladám si ich aj ja ,tiež do kolónky kváskové.Môj kvások už pekne pracuje.Teším sa jak malé decko.Dúfam,že sa chlebík v sobotu podarí.
1x haji
siisa
@Jack (27.9.2016 20:17)

Ďakujem veľmi pekne :) Supeeer, teším sa, že tu máme ďalšieho kvaskovača :) Kvások si si sama založila, či ti sestra dala ?
jack
@Siisa (27.9.2016 20:34)

Ja som ho chcela vyskúšať sama.No a dohodli sme sa tak,že keď sa mi to nepodarí,tak segra mi ho dá od teba.Zatiaľ je to na dobrej ceste.Uvidíme čo sa bude diať ďalej.Som zvedavá.
1x siisa
kapucinka
Muffiny v knižke o pečení chleba nemám, toto je bonus ❤ :-D super, že kváskové. Vedela by si vyrobiť kváskové kroisanty?
siisa
@Kapucinka (28.9.2016 19:51)

Kvások je nevyspytateľný ! Ja už troštičku poznám ako a kedy sa správa. Ale to ešte ani z ďaleka nepoznám všetko. Ale myslím si, že čo ide upiecť s kvasnicami, ide aj s kváskom. Len treba zistiť ako na to, aby to fungovalo. Takže aj croissanty sa isto dajú upiecť s kváskom :)
siisa
@Cesminaz (28.9.2016 22:02)

Áno, určite je zdravšia, ale som kadečo čítala, že už ani v tej sa nedá veriť, že či to špalda je. Tak len dúfať musíme, že naozaj je. Ďakujem ti veľmi pekne :)
kecemis
Aj croissanty sa daju urobit z kvasku. Ja som tieto robil z razneho kvasku. Muffimy mas skutocne krasne.


1x havino
siisa
@Kecemis (30.9.2016 16:30)

Ďakujem veľmi pekne :) Tie croissanty máš naozaj perfektné :)
monty469
Mila @Siisa tesim sa na kazdy tvoj recept;-) Aj tento urcite skusim. Som zvedava co este vymyslis:-) Muffiny su perfektne a ani u nas by nestihli vychladnut
1x siisa
havino
odpadla som z teba, že muffiny, croissanty viem, že ľudia pečú, @kecemis tvoje vyzerajú výborne. Nebola som tu dlho, ale za ten čas som si prerobila pšeničný kvások, si ma nakopla do toho a teraz už viem, ja som chlieb, bagety nepiekla z pšeničného nikdy, len z ražného, že prečo prikrývaš mokrou utierkou a ja ti radila, že nie treba, je treba, ja som síce postriekala aj pred pečením aj po upečení vodou aj chlieb, aj bagety, ale tvrdé kôrky boli, veľmi tvrdé, také ako ked som piekla Tyru a na chuť moc, čisto biele pečivo, chlieb a to u nás nejde moc, sto ľudí,sto chutí, darmo.
1x siisa
siisa
@Monty469 (30.9.2016 19:40)

Ďakujem ti moja milá Monty , skúšam veru čo ma napadne, alebo sa chodím inšpirovať na varechu a recept jednoducho prerobím na kváskový :) Pri tomto ceste treba dať pozor, aby bol kvások nakvasený a nemal tendenciu klesať. Treba to vystihnúť, potom je problém, cesto spľasne. Koláčik sa síce dá zjesť, na chuti to neuberie, ale na oko nie je taký aký má byť. To platí aj pre piškótové cesta. Teda je to aspoň môj postreh.
siisa
@Havino (30.9.2016 21:57)

Ahoj Tánička, vždy sa poteším, keď sa tu pristavíš. Momentálne, keď mám pšeničný kvások naštartovaný, skúšam piškótové cesto s kváskom. Zaujíma ma, ako sa správa a ako chutí. Chcem vedieť čo všetko sa dá a čo nie. Proste samý pokus. hahahaha
haji
Milá @Siisa dnes jsem vystřihla tvoje kváskové muffiny. Jako vždy jsem experimentovala s moukou, dala jsem část špaldové celozrnné a část pšeničné hladké. Přidala jsem ořechy a citronát /kandovanou citronovou kůru/. Mám dotaz, milá Simonko, jestli 30 ml mléka v receptu je správně? Těsto jsem měla hustější, ale nevadí. Chuťově jsou výborné! Určo zopakuji a v druhé vlně se ke tvým muffinům přiblížím. haha Přeji krásné sobotní odpoledne!!
1x siisa
siisa
Milá @Haji , ďakujem, že si vyskúšala tento receprík. Som veľmi rada, že chutilo.
Ak si si všimla Haji, pri každom recepte dávam tekutinu na koniec, je to z dôvodu takého, že každá múka príjme iné množstvo tekutiny a hlavne ak dávame úplne inú múku ako je v recepte. To znamená, že sa musíme pridržiavať konečnej konzistencie cesta. Ak vidíme, že cesto je husté musíme pridať v tomto prípade mlieko. Pridávame ho radšej pomaly, aby sme nedostali zasa opak, riedke cesto a nemuseli pridávať múku.
Dokonca aj špaldová hladká a špaldová hladká celozrnná sa líšia v príjme tekutiny. Teším sa , že máš tú správnu vytrvalosť akú pri kváskovaní treba. Pekný večer ti želám :)
haji
@Siisa (8.10.2016 17:12)
Díky, že vytrvalost - spíš anarchii v surovinách, tu mám hezky přebujelou. Jsem paličatá, bo jsem si usmyslela, že chci ochutnat špaldové muffiny a nebyla jiná než celozrnná špaldová. Mám co vychytávat. A protože mám kvásky dva - je pole působnosti širší. haha Díky za trpělivost! Hezký večer i tobě, Simonko!
1x siisa
siisa
@Haji (8.10.2016 19:52)

Moja zlatá @Haji , kľudne môžeš zmeniť múku za akú chceš , len potom musíš trochu improvizovať a prispôsobovať. Ale neboj všetko príde ! Posielam pozdrav
lala77
@Kecemis (30.9.2016 16:30) Krásne kroisandy! Recept by nebol?
Skús ho na Tvoju stránku napísať, poteším sa!☺

1x aleana
lala77
Zdravím Ťa milá Siisa! Dostala som sa na Tvoju stránku receptov a som milo prekvapená Tvojimi kváskovými receptami! Super! Blahoželám! Len nedávno som začala piecť s kváskom, ale len chlieb - zatiaľ. Hľadala som, čo iné sa dá z kvásku upiecť, lebo kváskový chlieb zatiaľ jem u nás len ja a som kvások chcela oživiť a samozrejme upiecť vnúčatám zdravé kysnuté koláče. Ani som netušila, čo všetko kvások cez Tvoje ruky dokáže!☺ Nádhera! Zajtra sa chystám robiť kváskovú bábovku, kvások už kysne. Tak uvidím, čo sa podarí. Želám Ti veľa inšpirácie a nápadov s kváskom!☺ Ďakujem moc!☺
1x siisa
siisa
@Lala77 (16.11.2016 20:57)

Ďakujem :) Teším sa, že ťa zaujali moje kváskové recepty.... prajem ti, nech sa bábovka vydarí a hlavne nech vám chutí :)
martinale
Siisa a vsetci co kvaskujete pozdravujem. Prerobia som si razneho kvasku psenicny. Prosim Vas ako viete ze je zozkvas
siisa
Prepáč, že som si tento komentár všimla až teraz. Určite si sa už dopátrala odpovede. Ak nie, tak : V chladničke si uchovávaš materský kvások. Z neho na pečenie odoberieš 1 PL do nádoby - misy, kde si zarobíš rozkvas, teda k tomu kvásku pridáš potrebné množstvo múky a vody ( napr. 100g múky, 100ml vody = 200 g rozkvasu ), zmiešaš a necháš vykvasiť 10 -12 hodín....tak vznikne rozkvas, ktorý použiješ do cesta na pečenie napr. chleba.
siisa
@Martinale (1.4.2019 20:15)

Prepáč, že som si tento komentár všimla až teraz. Určite si sa už dopátrala odpovede. Ak nie, tak : V chladničke si uchovávaš materský kvások. Z neho na pečenie odoberieš 1 PL do nádoby - misy, kde si zarobíš rozkvas, teda k tomu kvásku pridáš potrebné množstvo múky a vody ( napr. 100g múky, 100ml vody = 200 g rozkvasu ), zmiešaš a necháš vykvasiť 10 -12 hodín....tak vznikne rozkvas, ktorý použiješ do cesta na pečenie napr. chleba.