Kváskové domáce špagety fotorecept

siisa - fotkasiisa, 13. februára 2017
Kváskové domáce špagety (fotorecept)
Foto: siisa

Keď som videla video, kde stará Talianka predvádzala ručnú výrobu pravých doma robených talianskych špagiet, tak ma to zaujalo, že som to musela vyskúšať. Zobraziť celý popisKeď som videla video, kde stará Talianka predvádzala ručnú výrobu pravých doma robených talianskych špagiet, tak ma to zaujalo, že som to musela vyskúšať. No a keď cestoviny, tak u mňa jasné, že kváskové. Recept som však musela prispôsobiť. No a tu je môj recept na domáce špagety s kváskom, ktoré sú vďaka kvásku pre náš organizmus ľahšie stráviteľné.

Suroviny

Cesto:
3 PL
1 ks
170 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín okrem oleja zamiesime cesto. Do misy si dáme kvások a vajce. Vymiešame to. Pridávame múku a miesime cesto. Nesmie byť veľmi tuhé ani riedke. Malo by byť tvárne. Keď sa nám už v mise dalo dokopy, preložíme ho na dosku, ktorú naolejujeme. Miesime, kým sa nám olej nezapracuje do cesta.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom vložíme do igelitového vrecka a necháme odpočívať pri izbovej teplote asi 1 hodinu.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine dáme cesto na pomúčenú dosku.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme ho asi tak na hrúbku 4 mm. Pomúčime vrch.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stočíme a preložíme na dosku.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na doske krájame 4 mm široké pásiky. Tie potom roztočíme a na doske šúľame špagety. Ja som najskôr robila také hrubšie, bála som sa aby sa netrhali, keď ich budem variť. Ale bála som sa zbytočne. Špagety aj pri varení a aj pri manipulácii s nimi sú pevné. Tak som potom ďalšiu várku robila tenšie. S cestom sa dobre pracuje.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a tu ich je trochu viac.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď špagety vyrábame, musíme si dať variť vodu. Do vody dáme soľ. Nemali by dlho odpočívať na doske, lebo kvások urobí svoje. Špagety nám nakysnú :) Tak rýchlo s nimi do vriacej vody a vôbec sa nemusíme báť, že sa rozvaria. Ja som koštovala či už sú a keď sa mi pozdávali, vybrala som ich.

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotové si pripravíme podľa chuti. Chuťovo sú výborné. Na porciu stačí naozaj málo, lebo sú sýte. Vydržíte dlho zasýtení. Nie ako z kupovaných je človek rýchlo hladný. Prajem dobrú chuť :)

    Kváskové domáce špagety (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

katka78
Domáce cestoviny sú naj! Robievam pomerne často, lebo mi z pečenia nízkosacharidového bielkového chleba zostávajú žĺtky, tak ich míňam aj do cestovín. Nabudúce skúsim podľa teba šupnúť trochu kvásku do cesta.
Inak, keď si taká šikovná na túto ručnú výrobu, možno ťa zaujme aj toto:  varecha.pravda.sk/diskusie/cinske-nudle/6050-forum.html...
Ja som veru skúšala tie rezance robiť, ale múku som mala úplne všade ☺
1x siisa
katka78
@Dr (14.2.2017 09:50) Plne rešpektujem tento názor, len pre info dopĺňam, že kvások sa v kuchyni nie vždy používa ako kvasnice. Je pravda, že väčšinou slúži na "kysnutie" - ako náhrada kvasníc (chlieb, pečivo, koláče atď.), ale okrem toho sa do rôznych jedál pridáva napríklad "len" pre jeho špecifickú chuť, či iné vlastnosti. Napr. aj do ne-kysnutých druhov ciest ako tu, do polievky (krkonošské kyselo) a pod. Ak do domácich cestovín môžme pridať pre farbu a chuť špenát, kurkumu, kakao a pod. pokojne môžme aj kvások - ak nám tam jeho špecifická chuť vyhovuje. Jednoducho, nie vždy slúži iba ako náhrada kvasníc na kysnutie, má aj iné využitie a to mohla možno @siisa spomenúť, ale mne by to asi tiež nenapadlo, beriem to automaticky.
Inak aj kvasnice sú na tom podobne, máme "lahôdkové droždie", ktoré má tiež iné využitie ako klasické droždie (hlavne ako dochucovadlo, nie na kysnutie, to ani nedokáže).
2x haji a siisa
haji
Další kváskový receptík - krásná práce, určo někdy vyzkouším, jen nevím, zda budu mít takové souměrné pásky, tímto směrem mám velkéé rezervy. Díky za receptík, milá @Simonko !
@Dr plno věcí, surovin se používá i tam, kde by to nikdo nečekal. Přeji krásný den, plný radosti!
1x siisa
siisa
@Farbuska , ďakujem veľmi pekne, mne veľmi chutili :)
@Katka78 , ďakujem za to video, je to až neskutočné ako to vedia. Mám rada ryžové rezance a vôbec ma nenapadlo ich skúsiť vyrobiť aj doma. No ale takýto telocvik pri tom, chce to veľa hodín driny . Ďakujem za dokonalé vysvetlenie pre @Dr . Vyskúšaj, aj ja som bola milo prekvapená :)
@Terinka55 , @Homemadetastywithlucy , @Mitzy , ďakujem veľmi pekne dievčatá za milé komentáriky :) a aj tebe @Kecemis , si milý :)
@Mamamaria1 , talianske špagety sa vyrábajú z tvrdej talianskej pšenice. Taliani pšenicu po žatve nechávajú na slniečku a tým ona vytvrdne. Špagety sa pôvodne vyrábali len z tejto múky a vody. Urobilo sa cesto a nechalo sa odpočívať. Dlho odpočívať. ( No a tu by som chcela spomenúť, že múka + voda + odpočívanie = kvások. ) Tým odpočívaním sa cesto stalo pružné mäkké a elastické. Ale v 20. storočí sa špagety začali vyrábať múka + vajce. Večer sa cesto urobí a ráno sa z neho robia špagety, cestoviny. Dokonca do cesta pridávajú uvarené žĺtko kvôli farbe. U nás si to uľahčia farbivom. No a teraz prečo som ja tam dala trochu kvásku ? Presne preto aby kvasinky vykonali presne tú prácu, čo sa deje s cestom, keď sa dá odležať na dlhé hodiny. Kvások to zvládne za pol hodinu. tým sa cestoviny pre náš organizmus stávajú stráviteľnejšie. Ale to som v úvode uviedla. Hneď pod uvodným foto. Dúfam, že som dostatočne odpovedala aj pre @Dr .
@Haji , presne ako píšeš milá @Haji , do cestovín sa pridáva v dnešnej dobe všeličo a zato nikoho predsa neukameňujeme. Do veľa cestovín priamo v Taliansku ide aj olivový olej. Ak to má zlepšiť chuť či inak lepšie pôsobiť na organizmus, prečo nie. Ďakujem ti za komentárik a verím, že to zvládneš. Kukni teraz na seba ako ti pečenie chlebíka parádne ide. Si šikovná. Všetko chce cvik :)
staja
Máš môj obdiv, ručne vyrábať špagety, na to nemá každý. Určite sú výborné, ale priznám sa, mne toto asi nehrozí, hoci kváskové recepty rada skúšam.
1x siisa
siisa
@Staja (14.2.2017 18:10)

Ďakujem veľmi pekne milá @Staja , chcela som ukázať ďalšiu z možností využitia kvásku, ktorý nám zostane pri rozkvasení :)
siisa
@Cesminaz (14.2.2017 20:25)

Milá @Cesminaz , ďakujem za milé slová. Vážim si to od takej vynikajúcej kuchárky a pekárky. Ešte začni kváskovať a budeš dokonalá :)
cesminaz
@Siisa (14.2.2017 22:21)

Siisa :-)) si fakt zlatá,ale pravdupovediac ma kvaskovanie až tak neláka :-) Je to super vec,aj si vlastny chlebik upiect,ale neviem..je to komplikovanejšie,asi nič pre mňa :-) aspoň momentalne/zatial nie.Ostanem pri svojom klasickom kysnutom ceste,no možno sa nato predsa raz odhodlám :-) Pekny den.
1x siisa
gabusa
Šiška tak dnes som s tvojho receptu spravila halušky ,len som pridala hrnček vody a štipku soli, na budúce vyskúšam tvoje špagety ,kvások mam aspoň ho viacej využijem ďakujem za recept. A
gabusa
Sisska tak dnes som s tvojho receptu spravila halušky ,len som pridala hrnček vody a štipku soli, na budúce vyskúšam tvoje špagety ,kvások mam aspoň ho viacej využijem ďakujem za recept. A


1x siisa
siisa
@Gabusa (28.2.2017 18:00)

No teda ! Parádne ich máš :) Ďakujem za vyskúšanie a za ďalšiu možnosť využitia. A pri tých špagetách sa nemusíš báť ich šúľať na tenko...vôbec sa netrhali. Nech sa vydaria :)
dvorka
Kváskujem už vyše roka. Priznám sa že si ma nabudila práve Ty. A teraz ja Tebe pridám môj zlepšovák, ktorý som už pred časom dala do Nápadov. Robenie špagiet pomocou lisu na cesnak. Aj teraz som robila cestoviny cez lis, no z cesta podľa Tvojho receptu.


dvorka
Na cesto som použila špaldovú hladkú múku a krupicu. Ostatné tak ako Ty. S cestom sa veľmi dobre pracuje a ide to rýchlo. Narobila som za misu špagiet. A veľmi chutných špagiet. Veľká vďaka za recept.


siisa
@Dvorka (22.3.2018 13:06)

Milá Dvorka, nejako mi tento tvoj komentár unikol, prepáč, že až teraz na toto reagujem. Je to fantastické. Úžasný zlepšovák. Vďaka, že si to sem pridala a veru to idem cez víkend vyskúšať. Ešte raz sa ospravedlňujem, že mi takéto niečo uniklo. Si riadne kreatívna osôbka.....vďaka !