Kváskové dalamánky

siisa - fotkasiisa, 10. februára 2017
Kváskové dalamánky
Foto: siisa

História dalamánkov siaha až do 18. storočia. V roku 1741 francúzsko-bavorské vojská skoro bez boja obsadili Prahu. Francúzski vojaci boli hladní a tak zjedli Zobraziť celý popisHistória dalamánkov siaha až do 18. storočia. V roku 1741 francúzsko-bavorské vojská skoro bez boja obsadili Prahu. Francúzski vojaci boli hladní a tak zjedli všetko čo dostali od českých pekárov. V Čechách sa vtedy chlieb a známe "chlebánky" piekli výhradne z ražnej múky. Francúzski vojaci týmto bochníkom začali hovoriť " Pain d ´Állemange " . Pražské predavačky si to zjednodušili na dalamánek. Vo Francúzsku sa toto pečivo pieklo z bielej múky posypané rascou a soľou. Malo 60 - 70 g.

40 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
150 g (rozkvas)
80 ml
2 PL
1 ČL
150 ml
2 PL (slnečnicové, ľanové)
1/4 ČL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 75 g ražnej celozrnnej múky a 75 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Tak dostaneme rozkvas.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie okrem soli. Cesto začneme miesiť. Cesto by sa malo prichytávať na hák. Polovica v mise a polovica na háku. Miesime až kým sa nám nezačne od misy odliepať. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalších 2 - 3 hodín ho každú hodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.

  3. 3

    Potom vyklopíme cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme ho na bochníčky o hmotnosti 70 g . Preložíme cez ne fóliu a necháme 40 minút odpočívať.

  4. 4

    Potom vytvarujeme dalamánky a uložíme ich na plech s papierom na pečenie. Opäť preložíme cez plech fóliu a necháme nakysnúť. Môžeme skontrolovať prstovým testom či už nám nakysli. Zatlačíme pomúčený prst a ak sa nám pomaly cesto vracia späť, je čas piecť. Ale aj voľným okom uvidíme či sa ich objem zväčšil aspoň raz tak.

  5. 5

    Dostatočne dopredu si nahrejeme rúru na 200 °C. Tak pol hodinu pred pečením. Nakysnuté dalamánky narežeme ostrým nožom, postriekame vodou a posypeme rascou a soľou. Dáme piecť približne na 35 - 40 minút. Po 30 minútach sledujeme farbu. Dáme vychladnúť na mriežku. Zvonku sú chrumkavé a vnútri mäkké. Dobrú chuť !

Diskusia k receptu

mitzy
Krásne dalamánky, ďakujem za recept aj za historické okienko ;)
1x siisa
haji
Dalamánky mám moc ráda, milá @Siisa , a ty tvoje jsou kouzelné, nádherné, zlatoušci s vůní chlebíku. Krásná práce, bezva foto, jsi šikulka!! Díky za receptík i okénko z historie, člověk se pořád učí!
1x siisa
jack
Máš ich nádherné.Ukladám.A máš k nim pekný historický popis.Zaujalo ma to.*****.
1x siisa
bzsiska
Ja musím ísť k tebe na kvaskové školenie. :) Už som ten svoj kvások spoznala, na chlebe vychytala muchy. Pečiem všelijaké. Ľanové, sezamové, cibuľové, cesnakové, slaninové... Ale ten pšeničný kvások sa nie a nie chytiť. Proste som na pečivo ešte nedorástla. :/ Tvoje kváskové variácie sú nádherné. Klobúk dole. ;)
1x siisa
mracik9
Super,začínam s kvaskovaním a tento recept mi určite pomože,krása :))
1x siisa
afataga
utesene, skoda ze nie je foto v reze, ja uz asi zas nastartujem holuba :-)
1x siisa
marbud
Děkuji za velmi cenou radu , nevěděla jsem kolik kvásku na rozkvas-- Jestliže je mouky 1 tolik, tak musí být kvásku také 1 tolik-- chápu to dobře? V nejbližší době zkusím. Díky moc a zdravím z Moravy. Marcela
1x siisa
siisa
@Kecemis , ďakujem veľmi pekne, keď som prehľadávala na internete recepty, natrafila som na tieto zaujímavé informácie o tomto pečivku :)
@Patroveckypitrs , ďakujem veľmi pekne za milé slová :)
@Arnilka , je veľa rôznych receptov na dalamánky, ale tieto mi chutia :) ďakujem
@Terinka55 , ďakujem za pochvalu :) Chcela som sa dopátrať k pôvodnému receptu na dalamánky a dočítala som sa veru kadečo zaujímavé :)
@Mitzy , ďakujem veľmi pekne, zaujalo ma toto historické poznanie, tak som sa chcela s tým s vami podeliť :)
@Staja , ďakujem za milé slová, poznám od Monty tie dalamánky sú naozaj výborné :) Mám pofotený celý postup, ako som to postupne robila, lenže bol už večer a tma a väčšina foto je bez blesku, pomaly mi vypovedáva službu foťák. Aj v reze som mala nafotené, ale je to tmavé, nevidieť detaily. Našťastie zopár foto bolo celkom fajn a mohla som vybrať aspoň úvodnú foto. Určite ich budem ešte piecť a potom znova pofotím :)
@Haji , ďakujem za milý komentárik a čo sa týka tej histórie, dalo by sa napísať ešte trochu viac nebyť limitu na vložený text :)
@Jack , veľmi pekne ďakujem, tiež ma to zaujalo a preto som to sem dala :)
@Bzsiska , ďakujem pekne za pochvalu a čo sa týka kvaskovania, teda toho pšeničného kvásku verím, že sa raz zadarí a určite to pôjde aj s ním. Ja ho mám pre istotu nasušený, keby sa rozhodol opustiť ma :D
@Mracik9 , ďakujem veľmi pekne, veľmi ma poteší keď sa niekto rozhodne piecť s kváskom. Držím palce pri kváskovaní, nech sa darí :)
@Kapucinka , teší ma, že som inšpirovala :) držím palce
@Afataga , ďakujeeem , foťák neposlúcha :) tak už sa oteplieva, nemal by cestou zamrznúť :)
@Jofolit , ďakujem pekne :)
@Begonia2 , ďakujem krásne, škoda že sa to nedá, by sme si tu narobili švédske stoly :D


siisa
@Marbud (11.2.2017 22:21)

Milá Marcelka, na rozkvas, ktorý ide do cesta použiješ 1-2 PL materského ražného kvásku, ktorý uchovávaš v chladničke + ražná celozrnná múka + voda. Pri tomto recepte bude teda rozkvas : 1PL materského kvásku + 75 ražnej celozrnnej múky + 75 ml vody. Takto dostaneme 150 g rozkvasu, ktorý použijeme do cesta, do ktorého ide 300 g múky.
Napríklad do cesta na chleba, kde chcem dať 600 g múky, ja používam 300g rozkvasu k tej múke ( čo je 2 PL materského kvásku + 150 g ražnej celozrnnej múky + 150 ml vody ).
Ak robím chlieb do formy, dávam menej rozkvasu. Dúfam, že som pomohla. Ak nie, pokojne sa pytaj :)
siisa
@Dormella2 ,ďakujem veľmi pekne, vyskúšala som už asi tri rôzne recepty a tieto mne najviac chutili zatiaľ :)
@Babkamat , krásne a pravdivo si to napísala milá Babkamat, ďakujem za milý komentár :)
@Pankrac , veru by som ťa aj ponúkla, keby to šlo :)
danielas
Uz dlhsie sledujem tvoje kvaskove "hratky" a odivujem ta velmi.
Robievam kvaskovy chlebik uz roky, ale tymto receptom si ma nakopla celkom urcite. Ak sa zadari, budem skusat tvoje receptiky rad radom. A s chutou. Pozdravujem ;-)
1x siisa
siisa
@Danielas (13.2.2017 16:46)

Milá @Danielas , ďakujem ti za milé a úprimné slová, veľmi ma teší, že toto tu má odozvu. A ešte viac ak sa dielo aj podarí. Ten, kto kváskuje, veľmi dobre pozná, že s kváskom to nie je ľahké a veľa vecí sa hneď na prvý pokus nepodarí, že to treba zas a zas skúsiť a potom, keď to príde a dielo sa podarí, tá radosť je neopísateľná. Tak ti budem držať palce, nech sa darí a nech máš z toho radosť :)
siisa
@Monty469 (13.2.2017 21:15)

Ďakujem ti veľmi pekne milá Monty :) Boli naozaj výborné, kôrka chrumkala a vo vnútri ako vata.
danielas
Tak @Siisa , dnes sa piekli. A rovno z dvoch davok. Su velmi chutne. Ja som usulala ak rozteky. Islo to bez problemov. Jedinym je cas, ktory do vyslednej delikatesy je dost dlhy. No nakoniec ta chut stoji za to
1x siisa
siisa
@Danielas (16.2.2017 19:57)

Ďakujem ti veľmi pekne za odskúšanie a teším sa že chutili. Ja som piekla už asi podľa troch receptov, ale tieto boli najchutnejšie. Najviac chutí tá kôrka...mňam :) Pekný večer
mracik9
Už len zahryznúť, krásne sa ti vydarili, to kváskovanie je o šikovnosti a skúsenosti, šikulka :)
1x siisa
havino
@Simonka moja, šikulka, máš ich utešené a viem, že výborné, ved samá kôrka kolom dokola, že?? malá rada, nemúč si ruku pri prekladaní, olejom si potri, pár kvapiek a radosť pracovať s cestom, neboj sa oleja, prospeje aj cestu, aj tebe sa ľahšie bude s ním pracovať
1x siisa
siisa
@Havino (25.2.2017 22:03)

Milá Tánička, si zlatá, ďakujem za milé slová a za radu, určite budem praktizovať :)
regri
A toto je moje kvasok doteraz som robila iba chlieb raz sa podari na vybornu raz je horsi je to ako loteria ten kvasok ale milujem ho a nove recepty su take lakave vyskusat to takze dakujem aj za pridane komentare od skusenych kucharok vesele kvaskovanie vsetkym
siisa
@Regri (22.3.2017 06:06)

Presne tak je to s tým kváskom ako píšeš........darí sa a potom príde zrazu nepodarok a pozeráš, že čo sa deje, veď sa postupovalo rovnako ako inokedy :) Ale hlavne, že nás to baví. Prepáč, že až teraz odpisujem :) Nech ti to super kváskuje :)
bubaya
Ja som chodila do školy v Žiline, a tam na Masaryčke bolo také malé okienko, kde predávali dalamánky. Vždy raz za čas prišla dodávka s prádelnými košmi, plnými pečiva, a to pred okienkom bola rada po stanicu....ale každému sa ušlo. Boli lacné, veľké a chutili fantasticky. Prekrojené boli po dĺžke, a najlepšie boli pri tom prasknutom - chrumkavé. Po žilinsky sme tomu hovorili bosniaky. Vraj preto, lebo takéto bochníčky rozdávala chudobným ľuďom Žofia Bosniaková. Tá chudoba sa mala, teraz kváskový bosniak stojí 99 centov, jedlo bohatých. Idem to skúsiť upiecť, kvások už mám. Vďaka za perfektný popis a za pripomienku mladých čias. ;-) ;-) ;-)
1x siisa
siisa
@Bubaya (24.7.2018 18:20)

Milá @Bubaya , v tomto teple ti to veľmi rýchlo nakysne, keď som ich piekla, bol február a kysli 2 - 3 hodiny. Daj pozor aby cesto neprekyslo, lebo budú ťažké a hutné, ale to určite vieš. Ja som ako dieťa chodila na Masaryčku kupovať langoše. Boli fantastické. Nech sa ti tie dalamánky vydaria, vďaka za komentárik :)
1x bubaya
bubaya
@Siisa (24.7.2018 21:30)
Neprekyslo, ale cesto bolo dosť riedke, tak som urobila chlieb vo forme. Ale bol fantastický, už nikdy droždie!!!!!, Ako môj prvý kváskový pokus hodnotím na 2. Vďaka za cenné rady.
1x siisa
siisa
@Bubaya (25.7.2018 08:16)

No teda, ak toto bol tvoj prvý kváskový pokus, tak ja to hodnotím na 1*. Lebo si sa veľmi dobre vedela vynájsť a upiekla si chlebík. Ja keď som začínala kváskovať, som asi pol roka piekla len chlebík. Naučilo ma to, ako sa kváskové cesto správa a potom som sa pustila do iných výrobkov. Ono veľa záleží od hustoty kvásku, od múky akú použijeme. Každá múka sa správa inak. A na pečivo nemôže byť cesto veľmi husté, ak chceme, aby bolo pekne nadýchané. Potešila si ma , že sa ti kváskovanie zapáčilo. Vďaka za vyskúšanie a želám ti veľa zdaru do budúceho pečenia.
bubaya
@Siisa (25.7.2018 21:00)
Už som upiekla tretí kváskový, bol vynikajúci, len sa mi pri prekladaní prilepil na utierku a praskol. Ale každému chutil a zjedol sa, len tak sa za ním zaprášilo. Dnes som si kúpila prvú ošatku, zajtra v nej bude kysnúť, tak dúfam, že mi to vyjde.
1x siisa
tiginko
@bubaya ak môžem pripomenúť: ak nechceš aby sa ti chlebík v ošatke prilepil, vysyp ju škrobovou múčkou, alebo ešte lepšie, pohánkovou múkou - trochu posypať chlebík, trochu ošatku. Určite nepouži múku
bubaya
@Tiginko (13.8.2018 18:49)

Vďaka za radu, mám jedno aj druhé a určite by som tú ošatku vysypala ražnou múkou. To kváskovanie je celá veda, zaujímavá a hlavne chutná. :)))))
haji
@Tiginko (13.8.2018 18:49)
Škrobovou múčkou bramborovou a nebo kukuřičnou? Aj tá pohanková múka na vysypanie ošatky je pro mě novinka. Děkuji za informace, určitě vyzkouším. Zatím vysypávám jen klasickou hladkou pšeničnou múkou, jsem úspěšná, ale sem tam se těsto - potvorka - snaží držet v ošatce.
kimlo
@Bubaya (13.8.2018 22:06)

Tiež vysýpam ošatku solamylom, vlastne ani nie vysýpam ale povytieram. Cesto tak potom ide pekne von a neprilepí sa.
tiginko
@Haji (14.8.2018 08:53)

škrob akýkoľvek, je lepší než múka, ktorá obsahuje lepok a teda lepí :-) Najnovšie používam pohánkovú múku, je hrubšia a ľahko sa zo všetkého ometá, na rozdiel od škrobovej múčky
1x siisa
haji
@Tiginko (14.8.2018 16:33)
Děkuji za vyčerpávající info, jsi zlatá! Dám příště pohankovú múku.
siisa
@Bubaya (13.8.2018 18:28)

Milá @Bubaya , veľmi sa teším, že sa darí :) Pri pečení chleba postriekam zľahka ošatku vodou a vysypem ju ryžovou múkou. Zatiaľ mi to takto funguje. Ale určite to pôjde aj s tým škrobom. Si šikovnica :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia