Cibuľové pagáče

Kváskové cibuľové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Výborné k vínu, pivu a pokojne aj bez :)

20 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 1 PL ražného kvásku. Pridáme 150 g ražnej celozrnnej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Tak dostaneme 300 g rozkvasu, ktorý celý použijeme do cesta okrem jednej lyžice, ktorú si odložíme do chladničky.
  2. Ráno si ako prvé dáme variť zemiak. Ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a na oleji ju pomaly za stáleho miešania restujeme, aby zostala krásne skaramelizovaná do sladka. Necháme vychladnúť. Skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil, je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku, nastrúhaný zemiak, vajcia. Cesto začneme miesiť. Od začiatku miesenia pridávame víno, ak nemáme, dáme vodu. Asi tak po 15 minútach pridáme cibuľu. Miesime už len dovtedy, kým sa nám cibuľa nezapracuje do cesta. Cesto by nemalo byť husté. Necháme ho v mise od robota, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou ho dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať pol hodinu pri izbovej teplote. Potom pridáme soľ a znova premiešame, aby sa soľ zapracovala do cesta. V priebehu ďalších 2 - 3 hodín ho každú hodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do hora a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.
  3. Potom pomúčime dosku a cesto na ňu vyklopíme.
  4. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1,5 - 2 cm.
  5. Vykrajujeme väčšie kolieska a kladieme na plech.
  6. Plech prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť asi 2 hodiny. Pred pečením si necháme rúru vyhriať na 230 °C. Pagáče potrieme rozhabarkovaným vajíčkom, posypeme hrubou soľou a celou rascou.
  7. Pečieme 20 - 25 minút. Treba sledovať farbu.
  8. Necháme vychladnúť na mriežke. Dobrú chuť !