Kváskové cesto
Kváskové cesto na sladko
Autor receptu: dvorka
Pečenie kváskového chleba už ako tak zvládam. V tomto roku sa snažím nájsť cesto na sladké pečivo, aké som robievala s droždím. Mám veľa receptov, no tento ktorý ponúkam som si počas niekoľkých pečení došperkovala do mnou schválenej podoby. Postup- Večer si pripravím rozkvas zo špaldovej múky, vody a špaldového kvásku, ktorý som si asi pred rokom urobila z ražného. Priznám sa, že je oveľa lepší ako ražný, krásne vonia a vydrží mi v chladničke bez pohybu aj 2 týždne, ak z neho nepečiem.
Niekedy namiesto vody do rozkvasu používam mlieko, ak chcem aby bolo cesto top.
- Na druhý deň keď mám rozkvas pekne nakysnutý, spracujem cesto. Zmiešam si sypké suroviny, dávam do misy na miesenie a nechám miešať, kým si do misky s rozkvasom vlejem tekuté suroviny ako mlieko, med a olej. Niekedy pridám 1 žĺtok, vtedy dám o niečo menej mlieka a poriadne rozmiešam. Prilejem k múke a nechám na najpomalších otáčkach miesiť pokiaľ je cesto spojené a hladké.
Pôvodný recept je so špaldovou múkou a pretože s ňou pečiem všetko, neviem aké by bolo cesto zo pšeničnej múky. Asi by jej bolo treba dať o niečo menej, podľa mojich doterajších skúseností, ale o koľko, to neviem.
Vymiesené cesto nechám v umelohmotnej mise kysnúť asi 2 - 2,5 hodiny. Potom sa pustím do prípravy rôzneho pečiva.
- Po dobe kysnutia som celé cesto rozdelila na 4 bochníky. Dva bochníky som rozdelila na 4 časti, urobila som 8 plnených koláčov. Do stredu placky som dala roztlačenú guľku slivkového lekváru. Tým som ozaj nešetrila a keďže v 2016-tom som urobila skvelý lekvár, nebála som sa, že mi vytečie. Postup balenia koláčov mám na fotke.
- Takto pripravené koláčky ďalej kysnú. Akurát som ich zakryla utierkou aby nevyschli. Nechám ich kysnúť 1 - 1,5 hodiny. Postupne robím ďalšie pečivo.
- Ďalej som si z tretieho bochníka spravila takéto uzlíky, nechala nakysnúť. Na fotke sú už po upečení.
- A keďže je čas jabĺk, tak mi vyšiel z posledného bochníka skvelý jablkový koláč s orechovou posýpkou. Ten som piekla ako posledný.
- Vrátim sa späť v čase.
10 minút pred pečením, to už mám rozohriatu rúru na 200 °C, pokračujem.
Zo strúhaných orechov, hrubej múky a práškového vanilkového cukru a masla som si urobila orechovú posýpku. Odporúčam, je oveľa lepšia ako múčno - cukrová. Samozrejme pre tých, ktorí môžu orechy. No nakoľko som minulý rok orechy zavarila, celé aj strúhané, tento rok mi neškodia a môžem ich jesť koľko chcem.
Vrátim sa k posýpke. Tú si po lyžiciach dám na koláče, zatlačím aby v jamke držala. Nakoniec cesto potriem vajíčkom a dám piecť do rúry. Pri 200 °C som piekla 18 minút.
- Z cesta si môžeme urobiť aj sladké rožky napríklad plnené hrozienkami, orechmi, makom alebo čímkoľvek, no po pridaní jednej lyžičky soli a ubratí medu na 4 polievkové lyžice získame slané cesto a upečieme takéto úhľadné slané rožky. Ja ich niekedy zvyknem plniť syrom alebo dobrou vysokopercentnou šunkou.
|