Kváskové bagety

lekorica - fotkalekorica, 13. júla 2016
Kváskové bagety
Foto: lekorica

Vyskúšali ste už domáce kváskové bagety? Sú výborné, chrumkavé a cesto je plné veľkých očiek.

4
porcie
240 minút
príprava
35-40 minút
na 230 °C

Suroviny

Zákvas:
2 PL
150 g
150 ml
Bagety:
100 g
250 g (alebo múka pšeničná hladká)
200 ml
1 ČL
1 a 1/2 ČL
na posypanie




Postup

  1. 1

    Večer pred pečením si zarobíme zákvas. Všetky ingrediencie dobre premiešame a necháme zakryté fóliou kvasiť 5-8 hodín v teplej miestnosti.

  2. 2

    Ráno, keď sa zobudíme, bude nás čakať vykvasený kvások, pripravený na akciu. :-) Do vykvaseného kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a dobre vymiesime riedke cesto. Po vymiesení preložíme cesto na pomúčený stôl a preložíme ho (ako keď skladáme listovú obálku). Uložíme ho kysnúť do olejom vymastenej misy. V priebehu ďalších 2-3 hodín cesto prekladáme približne každých 30-40 minút. Prsty a podložku si treba naolejovať, aby sa cesto nelepilo.

  3. 3

    Vykysnuté cesto má veľa bubliniek. Opatrne ho preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme si štvorec alebo obdĺžnik, z vrchu posypeme semienkami (ja som dala sezamové) necháme ho chvíľku odpočívať. Stierkou rozkrájame na 4 bagety a pred uložením na pečiaci papier ich opatrne prekrútime. Cesto necháme ešte trochu podkysnúť.

  4. 4

    Rúru si predhrejeme pol hodinu pred pečením na 230 °C aj s plechom. Na dno rúry vložíme kastrólik s vodou, aby sa nám rúra naparila. Po tejto dobe zošupneme bagetky na vyhriaty plech aj s pečiacim papierom. Po 10 minútach pečenia vyberieme z rúry kastrólik s vodou a rúru rýchlo zavrieme. Potom bagetky dopekáme ešte 25-30 minút. Každá rúra pečie inak, preto treba pečenie odsledovať. Po vybratí z rúry ešte bagety potrieme slanou vodou. Ja som piekla z dvojitej dávky - Jedny so špaldovou múkou a druhé so pšeničnou múkou.

    Kváskové bagety - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzerajú bagetky v reze.

    Kváskové bagety - obrázok 5

Diskusia k receptu

siisa
Woooow, tak toto ukladám do KK :) Ďakujem za receptík. Máš ich úžasné :)
nyja
@Lekorica , vidím že ty si skúsená kváskarka, bagety sú krásne. Ukladám do kk:-)
martamm
Krasne sa Ti vydarili, urcite ich skusim upict podla Tvojho receptu, kvaskovy chlieb som uz piekla, tak dufam, ze uspejem :)
marienka44
Potrebujeme 2PL ražného kvásku, ktorý ja nemám. :-(
Mám doma špaldovú múku aj ražnú, ale nie je na nej uvedené slovo"chlebová". Je to OK?
olinka12
Bagetky som uložila do mojej KK idú vnučky na prázdniny vyskúšam
haji
Krásné bagety, moc se ti povedly!
havino
pečiem, pečiem, kváskové chlebíky už cez tri roky, mám kvások ohromný a čo rok, to si ho viac akosi obchádzam a bagety z času na čas tiež, máš ich pekné, džurkavé


2x haji a danda3
danda3
No krása, ďalší recept do zbierky, vyzerajú fantasticky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia