Kváskové bagety

Kváskové bagety (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.

3
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody. Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.
  2. Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.
  3. Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.
  4. Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...
  5. ...a uložíme do misky vymastenej olejom.
  6. Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.
  7. Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...
  8. ...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...
  9. ...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...
  10. Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.
  11. Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.
  12. Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.
  13. Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.