Kváskové bagety
Kváskové bagety (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Ďalší recept pre tých ktorí radi kváskujú. Chutné a chrumkavé bagety.
3 porcie |
180 minút príprava |
30 minút na 230 °C |
Postup
- Najprv si spravíme rozkvas, ktorý necháme najlepšie cez noc pri izbovej teplote, zakrytý v miske. Ten získame zmiešaním 2 PL svojho ražného kvásku, 150 g pšeničnej hladkej múky T650 a 150 g vody.
Rozkvas cez noc zväčší objem a vytvoria sa v ňom oká.
- Na cesto zmiešame 50 g ražnej chlebovej múky, 100 g hladkej pšeničnej T650 a 200 g pšeničnej hladkej svetlej, 1 KL drvenej rasce a 2 KL soli.
- Do tejto zmesi pridáme pripravený rozkvas, 200 g vody a 1 KL sladenky. V kuchynskom robote necháme vymiesiť redšie lepivé cesto.
- Cesto vyškrabeme na pomúčenú dosku a pomocou stierky poprekladáme...
- ...a uložíme do misky vymastenej olejom.
- Nasledujúce 2 hodiny okraje cesta každých 30 minút prstami poprekladáme do stredu, akoby batôžtek. S cestom sa už v miske dobre pracuje, vďaka oleju sa nelepí.
- Potom cesto vyložíme na dosku a roztiahneme do tvaru obdĺžnika...
- ...rozdelíme na 3 časti a každej okraje zvinieme...
- ...a každú bagetu opatrne pozdĺžne prekrútime...
- Bagety uložíme do formy (ja používam kupovanú). Šikovnejší si ju môžu spraviť z pevnejšieho alobalu.
- Postriekame ich vodou a posypeme semienkami, ja som použil tekvicové, sezam a ľan. Necháme aspoň 30 minút odpočívať, medzitým si vyhrejeme rúru na 230 °C. Na spodok rúry som dal menši plytký plech s vodou, aby sa vytvorila para.
- Do rozohriatej rúry vložíme formu s bagetami a pečieme asi 10 minút pri 230 °C, potom rúru narýchlo vyvetráme a dopečieme pri 200 °C asi 25-30 minút do zlatista. Každá rúra pečie inak, tak si treba tieto časy odkontrolovať.
- Po upečení bagety necháme vychladnúť na mriežke. Ja ich ešte na chvíľu prikrývam čistou vlhkou utierkou, dávam ju dole až keď sú vlažné.