Kvásková nátierka

Kvásková nátierka z vajec (fotorecept)

Autor receptu: luclup

Mnohými v detstve milovaná, inými zatracovaná drožďová nátierka.... to je úvod k receptu, ktorý som včera vyskúšala, a rozhodne neľutujem! Táto nátierka však nie je z kvasníc, ale z kvásku. Natretá na čerstvom kváskovom chlebíku chutí výborne.

Suroviny

Postup

  1. V miske vymiešame zmes kvásku a mlieka v pomere 1:1 (3 PL kvásku : 3 PL mlieka). Pridáme soľ a korenie, vajíčka a poriadne vymiešame. (Kvások sa mi zvýšil z rozkvasu, keď som si pripravovala na ražnú tehlu - asi 50 g kvásku, 170 g ražnej celozrnnej múky a 180 ml vody - ale napokon som sa rozhodla upiecť klasický kváskový chlebík, tak som nepotrebovala všetok rozkvas. Použila som len 200 g (nie 350 ako na ražnú kváskovú tehlu) tým pádom mi presne zvýšilo na túto nátierku )
  2. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Veľkosť kúskov záleží od toho, ako máme cibuľu v nátierkach radi. Ošúpeme aj cesnak a nakrájame na drobno. Nakrájanú cibuľu speníme na panvici na rozpálenom masle (2 PL masla) spolu s cesnakom.
  3. Následne k cibuli prilejeme osolenú a okorenenú zmes kvásku, mlieka a rozšľahaných vajec. Miešame až do zhustnutia. Vznikne nám hustejšia kašovitá hmota. Panvicu odstavíme a zmes necháme úplne vychladnúť.
  4. Do vychladnutej zmesi vmiešame horčiu, bylinky a môžeme aj prisoliť alebo okoreniť, či zjemniť trochou masla. Ja som pridala trošku petržlenovej vňate (pažítku som nemala, ale tú by som dala určite) a 1 PL roztopeného masla. Premiešala som a dala do chladničky. Konzumovali sme až na druhý deň.
  5. Podávame na čerstvom chlebíku alebo hriankach. Môžeme ozdobiť čerstvou pažítkou či petržlenovou vňaťou. V chladničke nám táto nátierka vydrží 3 dni. S čerstvým kváskovým chlebíkom, ktorý som upiekla, chutí fantasticky, odporúčam vyskúšať. Ak máte radi jemné typy nátierok, rozmixujte ju ponorným mixérom. Kvásková nátierka je jemná a veľmi chutná. Dokonca aj môj manžel, ktorý nemá rád klasickú drožďovú nátierku, si pochutil. Tak som rada :-)