Kvásková focaccia fotorecept

siisa - fotkasiisa, 1. októbra 2016
Kvásková focaccia (fotorecept)
Foto: siisa

Tento fantastický taliansky chlieb sa robieval len cez víkend, keď sa schádzala celá rodina. Recept je podľa pôvodného, len trochu prispôsobený. Uvedené množstvo surovín Zobraziť celý popisTento fantastický taliansky chlieb sa robieval len cez víkend, keď sa schádzala celá rodina. Recept je podľa pôvodného, len trochu prispôsobený. Uvedené množstvo surovín v recepte postačí na jednu focacciu, takú ako vidieť na foto. Tu je recept :)

45 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
150 g
3 PL
200 ml vlažná
1 PL
Na ozdobenie:
Na vymastenie plechu:




Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Použijeme pšeničný. Do misy dáme 1-2 PL kvásku, pridáme 75 g pšeničnej hladkej múky T650 a 80 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána vykvasiť pri izbovej teplote. Tak 7 - 10 hodín.

  2. 2

    Ráno zamiesime cesto. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý rozkvasený kvások, potom ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Cesto bude redšie. Misu uzavrieme do igelitovej tašky a necháme odpočívať pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom cesto vyberieme na riadne pomúčenú dosku.

    Kvásková focaccia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Premiesime ho a zapracujeme múku tak, aby získalo tuhšiu konzistenciu. Ale stále je redšie.

    Kvásková focaccia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme späť do misy a necháme 2 hodiny kysnúť. Potom ho vyberieme na olejom pomastený plech. Rukami roztlačíme do tvaru obdĺžnika, či kruhu. Celý plech vložíme do veľkej igelitovej tašky a opäť necháme kysnúť.

    Kvásková focaccia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak na ceste zbadáme, že sa tvoria bublinky, rozohrejeme rúru na 200 °C. Poukladáme na vrch olivy, slaninu, rozmarín, alebo čo nám chutí. Môžeme si vytvoriť vlastnú oblohu. Vložíme do rúry do stredu. Pečieme 35 - 45 minút. Po 35 minútach už bude upečená, ale ak chcete chrumkavú, nechajte dlhšie, treba však sledovať sfarbenie. Ja som piekla 45 minút.

    Kvásková focaccia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chuť je fantastická :) Dobrú chuť :)

    Kvásková focaccia (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

siisa
@Kecemis (1.10.2016 17:15)

Milý @Kecemis , ďakujem veľmi pekne za poklonu :) Chutí úžasne. Voľakedy ju Taliani piekli len s kváskom, teraz dávajú pol na pol kvások a kvasnice. Kvások vraj na chuť.
monty469
Siisa ty si neuveritelna;-) Skvele,skvele a este raz skvele;-) Len tak dalej nech mam co z kvasku piect.
1x siisa
siisa
@Monty469 (1.10.2016 17:38)

Hehe, milá Monty, veď kvôli tomu to robím, že keď naštartuješ ten pšeničný kvások, nech ho zbytočne nemusíš naprázdno prikrmovať :) Ďakujem veľmi pekne :)
siisa
@Jozka2 (1.10.2016 18:16)

Je naozaj výborná :) Veľmi rada by som dala ochutnať, keby to šlo :) Mám radosť keď konzumentom chutí . Ďakujem za komentárik :)
jack
Ďalší skvelý recept do zbierky.Šikovná si veľmi.
1x siisa
siisa
Ďakujem veľmi pekne moja milá @Jack a prajem pekný večer :)
siisa
@Patroveckypitrs (1.10.2016 20:00)

Veru zjedla sa, len tak zaprášilo :) To ochutnávenie by som brala, možno raz to niekto vymysli..... chce to dobrého vynálezcu :D
kimlo
Oprav v recepte čas a teplotu, ja tam vidím 200 min pri 45st. Inak za recept 5*
1x siisa
haji
@Siisa (1.10.2016 20:53)
Nechci se vnucovat, ale už to vymysleli, Simonko! 3D tiskárna vytiskne i nemožné. Jen u toho jídla nevím, zda se jí podávají i autentické suroviny. Asi ano, bo tisknou i chlopně a jiné vymoženosti. Ovšem v našich podmínkách to nejspíš zůstane u našeho starého známého opeřence.
Fokaciu kváskovou bych si také dala, krásná práce, určo ji dám v nejbližší době.
Hezký večer přeji všem!
1x siisa
siisa
@Kimlo (1.10.2016 21:12)

Ďakujem veľmi pekne za upozornenie :) a samozrejme aj za ocenenie :)
siisa
@Haji (1.10.2016 21:14)

Och, moja milá @Haji , teším sa že sa ti darí s kváskovaním. Ale najdôležitejšie je, že chutí :)
1x haji
staja
Neúnavná kuchárka s bohatou fantáziou, ktorej nechýba odvaha vyskúšať všetko nové. Tlieskam aj ja, veľmi sa mi páči tvoj ďalší výtvor a veru, tiež vy som sa nechala ponúknuť. Myslíš, že z ražného kvásku by to nebolo ono?
1x siisa
siisa
@Staja (2.10.2016 08:03)

Moja milá @Staja , ďakujem za milé slová :) S ražným kváskom to bude tiež veľmi chutné. Akurát by som na rozkvas použila pšeničnú múku . Dala by som 2PL ražného kvásku a pridala 75g pšeničnej celozrnnej múky +voda a potom podľa receptu. Bude výborná :) Len pozor aby ti zostal materský ražný kvások.
klukodvody
Perfektní práce, podobné těsto dělám na pizzu a vždy víc a potom upeču ze zbytku focacciu , ale Tvoje je perfektní a tak jí udělám podle Tebe. Díky a moc zdravíme. Podobné proto, že dávám jen droždí. Ten kvásek musím vyzkoušet a i ten postup půl napůl.
1x haji
siisa
@Klukodvody (2.10.2016 13:26)

Ďakujem veľmi pekne :) Tie cestá sa dosť podobajú. Kvások treba určite vyskúšať. Tak vám želám nech sa podarí a pozdravujem :)
1x haji
kapucinka
Ďalší skvelý recept, nestíham opisovať :-) nevedela by si pripraviť aj recept na škoricovníky, ale kváskové a tiež dukátové buchty? Bolo by to super :-D
1x siisa
slavka2012
@siisa , Dnes sme ju mali na obed, urobila som taku fuziu viacerých receptov, naplnila som ju platkami syra a ozdobila paradajkami, olivami a rozmarinom. Naozaj sa podarila iste bude i repete. Vďaka za inšpiráciu.


1x siisa
siisa
@slavka2012 (4.5.2020 13:33)
Vyzerá veľmi pekne. Ďakujem že si vyskúšala. Ja keď ju robím, zjeme ju na posedenie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia