Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb

Kvasený bezlepkový chlieb

mirkajan - fotkamirkajan, 10. októbra 2018
Kvasený bezlepkový chlieb
Foto: mirkajan

Nie je to preklep v názve, nejde o chlieb, na prípravu ktorého potrebujete kvások, takže nie je kváskový. Skúšala som už piecť aj kváskové Zobraziť celý popisNie je to preklep v názve, nejde o chlieb, na prípravu ktorého potrebujete kvások, takže nie je kváskový. Skúšala som už piecť aj kváskové chleby (bezlepkové aj klasické), ale akosi nezvládam ten časový menežment pečenia s kváskom, čiže tento chlieb je pre mňa ideálny, lebo nie je náročný na plánovanie.

15 minút
príprava
120 minút
na 230 °C

Suroviny

250 g
250 g
12 g
12 g
12 g
15 g
900 ml teplá (do 40 °C)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny dáme do misy a cca 10 minút miešame, cesto bude mať konzistenciu asi ako na trenú bábovku, možno trochu redšie. Po vymiešaní misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote stáť 24 hodín.

  2. 2

    Po 24 hod. si rúru vyhrejeme na 230 °C, pri zohrievaní necháme zohriať aj nádobu s vrchnákom, v ktorej budeme chlieb piecť (jenská misa, pekáč, ja som mala 2 rovnaké teflónové chlebíkové formy).

  3. 3

    Po zohriatí rúry nádobu na pečenie vyberieme a preložíme do nej cesto (ja som vystlala formu aj papierom na pečenie). Prikryjeme vrchnákom a dáme piecť na 60 min pri 230 °C. Po hodine chlieb odokryjeme, znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte odokryté 20 minút.

  4. 4

    Po upečení chlieb vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke. Z obyčajnej múky som ho neskúšala, ale plánujem to vyskúšať pre staršiu dcéru, predpokladám, že výsledok nijako neovplyvní, že múka nebude bezlepková.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept a pro bezlepkáče dvakrát. Moc pěkně ti vyšel, aj je krásně očkový. Jsi šikulka!
popoluska340
Paradny chlebik,som bezlepkarka a upiect chutny chlieb je fakt umenie.Ukladam do kucharky na vyskusanie ,a ze tam nejde ziadne drozdie len kysne odpocivanim je uplne uzasne.ked budem mat volno sa do neho hned pustim.
sardinia60
Super recept, na čas nenáročny...
Prosím, akú bezlepkovú chlebovú múku si použila? Ďakujem.
regri
Ten chlebík je na pohľad pekny a asi aj na chuť chutný ale z čoho je taký ,,okaty,, bez kvásku kvasníc? zrejme bude nejaké kypridlo v tej už hotovej múke inak by to podľa mojich skúseností s pečením bola dosť tvrdá tehla ...
an3da
Uložené a vyskúšam. Môže sa namiesto tej bezlepkovej chlebovej múky použiť špaldová celozrnná múka?
slawi
Krasny chlebik sa ti podaril. Ten chlebik prejde za 24 hodin fermentaciou a preto sa da upiect tak krasne. Tiez tak peciem ale len s pohankovou mukou. Vyskusam tvoj receptik :)
vierka1403
Dobry deň upiekla som Vás chlebik bol krasny ale neviem prečo môj bol taky mokry vo vnutri Ďakujem Vám keby ste my mohli odpisať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia