Kvasené uhorky ´KVAŠÁKY´

roberto22 - fotkaroberto22, 23. júna 2012
Kvasené uhorky ´KVAŠÁKY´
Foto: roberto22

Dnes som bol na trhu starší pán tam predával nakladačky uhorky pekné veľké tak som hneď dostal chuť na kvašáky :D

20 minút
príprava
2 minút
na 50 °C

Suroviny

1 kg
1 PL
1 hlavička
1 zväzok




Postup

  1. 1

    Uhorky poumývame odrežeme konce a na každom konci nakrojíme do kríža.

    Kvasené uhorky ´KVAŠÁKY´ - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok väčšej fľaše na zaváranie nakladieme kvet kôpru a pár konárikov , 3 strúčiky cesnaku

    Kvasené uhorky ´KVAŠÁKY´ - obrázok 2
  3. 3

    A ukladáme uhorky ako nám vojdu ale aby boli dosť natesno a na každé poschodie dáme kôpor ale už nie kvet (ten ide iba na vrch a spodok fľaše) a cesnak.

    Kvasené uhorky ´KVAŠÁKY´ - obrázok 3
  4. 4

    Ak máme pohár naplnený v malom hrnci si zohrejeme 1L vody pridáme soľ mierne ohrejeme nie aby vrela necháme chvíľku odstáť a nalejeme do fľaše.Na vrch dáme konček chleba a mierne uzavreme a uložíme na slnečné miesto a neháme kvasiť aj týždeň ,ale každému vyhovuje iné štádium nakvasenia.Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

turistka
@Roberto22- uhorky sú správna vec, no tzv. kvašáky som nikdy v živote nerobila, zakladám do KK a keď budem mať na záhradke primerane veľké tak si spravím.
1x mironi
an3da
Tak ja niekedy už na druhý deň chrumkám lebo sa nemôžem dočkať, ale najlepšie sú po štvrtom-piatom dni...
1x mironi
sjuz
kvasáky už sú aj zjedené:), tiež robievam, milujem ich. Na iletičke si pravidelne do auta kupujem od jedného pána pikantné, ktoré potom schramstnem počas šoférovania...:)
modrykamen
Uhorky budem mať tak o týždeň, ale prvé pôjdu na kvasenie. Ja tie robím celé leto. Len aby uhorky nenapadla dajaká pliaga.
aroooo
Niekto ich po vykvasení aj zavára-sterilizuje a tak má celý rok
danda3
Milujem kvašáky, tiež sa na ne chystám!☺
evanaaa
Kvašáky už moc nerobievam, ale ak som ich robila, tak len bez cesnaku, chleba a kôpor som dala len naspodok pohára , a navrch dala handričku, pripevnila gumkou.
medovnicek
kvašáky milujem, v detstve nechýbali u nás ani jeden rok, ja teraz nakladám uhorky do súdka - tie mi ich pripomínajú, neviem či poznáš recept - do kameninového súdka sa dá vrstva viničných listov, cesnaku, kôpru, chrenu a my dáme aj zopár feferoniek, potom príde vrstva uhoriek a takto sa to opakuje až po povrch súdka - posledná vrstva je viničný list...
Uvarí sa podľa veľkosti súdka Zelko nakladač - nepridáva sa ani ocot a ani cukor a vychladnutým nálevom sa zalejú vrstvy v súdku. Súdok sa nesmie tri týždne otvárať, po tejto dobe sa už môžu uhorky konzumovať, treba však dbať, aby sa do nálevu nedostali žiadne nečistosty. Keď som ich po prvý krát priniesla do práce na opekačku, tak kolegyne sa ich nevedeli dojesť
2x abi a mironi
olinka12
U nás už bude jeden veľký pohár zjedený a dva kysnú na slnku robím ich presne ako ich uviedol Roberto22, ale medovnícek veľmi ma zaujal tvoj recept aj som si ho uložila určite ho tento rok vyskúšam. Raz som skúšala takto urobiť uhorky ale zostala mi z nich iba kaša tak ma to odradilo. Ale tento rok skúsim ešte raz.
gittka
tak ako @medovnicek robím uhorky do súdka aj ja.ale ja nevarím Zelko,len nasypem ,pridám soľ,zalejem vodou a potom už len čakame ,aby boli čím skôr hotové...
tinca
hneď by som si dala v tejto páľave sú ideálne, osviežia aj pochutia:)
sharona
Tak som naložila uhorky presne podľa tohoto receptu pred 4 dňami, teraz som ich išla pozrieť a čo nevidím - na chlebe je pleseň. Kde som urobila chybu? Ten chleba tam mal byť ako dlho?
rastlinka78
Asi takto nejak robievali kedysi aj moji rodičia. Dnes som ich robila ja podľa tohto receptu. Ale chcela by som sa opýtať Ten chlieb - má byť krajec s kôrkou, alebo môže byť aj striedka ? Dala som krajec s kôrkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia