Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept)

Autor receptu: helica

Pretože teraz je tá správna sezóna na prípravu zeleninových dobrôt na zimu, ponúkam tento recept všetkým milovníkom zeleniny a zdravého jedla. Ide o viac druhov zeleniny,vykvasenej v kameninovom súdku, bez pridania akejkoľvek chémie. Recept pochádza od môjho strýka - Bulhara, ktorý mal v Trnave obrovský kus pozemku, kde si dopestovával vlastnú zeleninu a takýmto spôsobom aj uchovával na zimu. Je skutočne vynikajúca a zdravá - veď vyskúšajte!

9O minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Všetku zeleninu dobre umyjeme, mrkvu nečistíme nožíkom, iba kefkou vydrhneme. Zeler pokrájame na osminky, vňať oddelíme, karfiol rozdelíme na menšie kúsky, uhorky poprepichujeme tenkou ihličkou. Papriku, rajčiny a mrkvu necháme celé. Ak sa nám podarí zohnať malinké kapustičky, necháme celé, väčšie rozkrojíme na pol až štvrtinky. Uvedené množstvo zeleniny je približne do 10 (12) litrového súdka.
  2. Do umytého kameninového súdka uložíme na dno zelerovú vňať, postupne pridávame papriku, mrkvu, zeler, karfiol, rajčiny, feferóny a kapustu. Znova vrstvíme: zeler. vňať, paprika...
  3. Zvaríme vodu so soľou v pomere - 5dkg soli na 1l vody. Časť roztoku môžeme uvariť s nakladačom bez konzervačných prísad, ale bez octu! Zeleninu zalejeme ešte horúcim, nie však vriacim roztokom ( cca 50 -60 st.C.). Do žliabku nalejeme vodu a položíme vrchnák. Ďalej postupujeme ako pri kvasení kapusty. Sem-tam skontrolujeme, čo robí zelenina, dollievame vodu do žliabku a trpezlivo čakáme, pokiaľ sa nám zelenina pekne nevykvasí. Celý proces vykvasenia trvá asi 1 mesiac - záleží od teploty miestnosti, v ktorej sa uskladnila. Zelenina sa dá pripraviť aj v 3-5 litr. pohári na uhorky ( na vyskúšanie).
  4. Takto vyzerá zeleninka po mesiaci kvasenia. Chutná, voňavá, zdravá, no pre mňa moc štiplavá.