Kvasená zelenina podľa starého bulharského receptu (fotorecept)
Autor receptu: helica
Pretože teraz je tá správna sezóna na prípravu zeleninových dobrôt na zimu, ponúkam
tento recept všetkým milovníkom zeleniny a zdravého jedla. Ide o viac druhov
zeleniny,vykvasenej v kameninovom súdku, bez pridania akejkoľvek chémie. Recept
pochádza od môjho strýka - Bulhara, ktorý mal v Trnave obrovský kus pozemku, kde si
dopestovával vlastnú zeleninu a takýmto spôsobom aj uchovával na zimu. Je skutočne
vynikajúca a zdravá - veď vyskúšajte!
Postup
- Všetku zeleninu dobre umyjeme, mrkvu nečistíme nožíkom, iba kefkou vydrhneme. Zeler pokrájame na osminky, vňať oddelíme, karfiol rozdelíme na menšie kúsky, uhorky poprepichujeme tenkou ihličkou. Papriku, rajčiny a mrkvu necháme celé. Ak sa nám podarí zohnať malinké kapustičky, necháme celé, väčšie rozkrojíme na pol až štvrtinky.
Uvedené množstvo zeleniny je približne do 10 (12) litrového súdka.
- Do umytého kameninového súdka uložíme na dno zelerovú vňať, postupne pridávame papriku, mrkvu, zeler, karfiol, rajčiny, feferóny a kapustu. Znova vrstvíme: zeler. vňať, paprika...
- Zvaríme vodu so soľou v pomere - 5dkg soli na 1l vody. Časť roztoku môžeme uvariť s nakladačom bez konzervačných prísad, ale bez octu! Zeleninu zalejeme ešte horúcim, nie však vriacim roztokom ( cca 50 -60 st.C.). Do žliabku nalejeme vodu a položíme vrchnák.
Ďalej postupujeme ako pri kvasení kapusty. Sem-tam skontrolujeme, čo robí zelenina, dollievame vodu do žliabku a trpezlivo čakáme, pokiaľ sa nám zelenina pekne nevykvasí. Celý proces vykvasenia trvá asi 1 mesiac - záleží od teploty miestnosti, v ktorej sa uskladnila. Zelenina sa dá pripraviť aj v 3-5 litr. pohári na uhorky ( na vyskúšanie).
- Takto vyzerá zeleninka po mesiaci kvasenia. Chutná, voňavá, zdravá, no pre mňa moc štiplavá.