Kvašáky ako ich robím ja fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. augusta 2013
Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept)
Foto: kimlo

Predčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa Zobraziť celý popisPredčasom som tu komentoval jeden recept na kvašáky s múkou, veľa ich tu je že sa pridáva aj chlieb či kôrka, u nás sa volajú tzv. "narychlo"... ja robievam kvašáky bez týchto prísad, mliečne kvasenie trvá trocha dlhšie, ale výsledok stojí za to, každý kto ich ochutnal, vraj také dobré ešte nejedol... :-)

30 minút
príprava

Suroviny

2 kg
3 l
100 g
8 - 10 ks
1 - 2 ks
4 - 5 ks
nemusí byť (feferónka)




Postup

  1. 1

    Prevaríme vodu so soľou a necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme si uhorky a potrebné prísady...

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uhorkám odrežeme konce, a pozdĺžne ich narežeme. Tenšie na polovice, hrubšie na štvrtiny...

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ... na dno väčšieho čistého pohára poukladáme polovicu umytých viničových listov, uložíme zvisle väčšie uhorky...pridáme rozrezané papričky, višňové listy a chrenový list.

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...naukladáme ďalšie uhorky, tentoraz menšie a vodorovne, navrch dáme kôpor...

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a zvyšok viničových listov. Hrubšími stonkami kôpru zaistíme obsah aby nevyplával po zaliatí...

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zalejeme slanou vychladnutou vodou tak, aby bola aspoň 1cm nad obsahom, zaviečkujeme, a odložíme na tmavé a chladnejšie miesto.

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po 10-14 dňoch sú vhodné na konzum. Sú vynikajúce k chlebu s domácou masťou alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ak ich chceme uchovať na dlhšiu dobu, rozdelíme do menších pohárov, zalejeme pôvodným nálevom, uzatvoríme a necháme prejsť varom. Na fotografii je pohár s kvašákmii z minulého roku. Chuť aj konzistencia zostala pôvodná. Slabý zákal je spôsobený tým že som ich priniesol z pivnice a trocha s nimi pohýbal.

    Kvašáky ako ich robím ja (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

nadasky
Zdravím Kimlo ,dobre že si pripomenul mňam-kvašaky,tentoraz ich urobím na Tvoj spôsob. Všetko dobré.
alex37
výborné, ja dávam aj cesnak, asi 6 stručikov na 3L fľašu + koreň chrenu.
Uhorky prepichujem vidličkou, nerežem. Ale je to na 80% podobné, hlavne bez chleba, odporúčam ...
sracz
... super, @kimlo = vynikajúca práca, technologický postup i chuť, hlavne o nej som "na betón" presvedčený! Toto bola, až do leta roku 1982, "doména" aj mojej starej mamy Lady Ann, B.P. Obdivujem Tvoju kuchyňu, od prvého dňa, čo sa poznáme na Varecha.sk, ale týmto rcp a hlavne kombináciou "vinič, višňa, hrozno" Tvoj pozitívny "balanc" a renomé, u mňa dosiahli "lokálne maximum"! Blahoželám a ďakujem!
izabella929
no prosím.-) ďalší domáci recept ala ,,kimlo,,..dobre som ťa odhadla.-))šikovný a chute famózne.-) robíš to krásne a dokonale a to sa mi veľmi páči...parádna chuť...tvoje kvášáky nemajú chybu.-))keby som mala 4 ruky, šikovnosťou a chuťami sa ti nevyrovnám...
iwuska
Kimlo, nie som sice ziadna kvasakova odbornicka, ale aj tak mas uz len tak principialne 100 bodov. ziadne deko, ziadna muka, ziadne srajdy, len same dobre veci. hned by som brala poharik do chladnicky, musim odniekadial splasit vinne listy, nech aj ja vyskusam.
frezia68
Už je v KK,tiež som pridávala kromku chleba,ale už som dávnejšie nerobila,takže urobím :-)
staja
Toto je výborný rcp, poznám ho. My takto robievame uhorky do kameninového súdka, určite tam nesmie chýbať chren a pridávali sme aj cesnak a dubový list. Vynikajúca chuť a vydržia dlho. Vraj je to na ruský spôsob.
1x marie5
margaretka28
5 * super parádny recept, kvašáky mám rada a presne ten omastený chleba k tomu pasuje :-)
soltera
viničové listy som zohnala ale chrenove a višňové nie...uprostred veľkomesta je to ťažké. Chcem sa opýtať, budú tam chýbať, čo sa kvasenia týka? môžem ich nahradiť chrenom?Je mi jasné že sú tam zrejme pre dobrú chuť ..inak díki pekne @kimlo za recept bez múky a chleba :) určite sa nevzdám a urobím ich
mesiar50
U nás sa to robí celkom ináč.A preto je tvoj recept u mňa výtaný.Vedel som,že si macher.Ďakujem a pozdravujem z NL.
medovnicek
takže na budúci rok ich pripravím podľa teba, ja som naučená od mamky pridávať aj chleba, ale teraz vidím, že to ide aj bez neho a inak chlieb natretý masťou a k tomu kvašák - tak to je tá najsamlepšia kombinácia aká môže byť:):):)
medovnicek
takže na budúci rok ich pripravím podľa teba, ja som naučená od mamky pridávať aj chleba, ale teraz vidím, že to ide aj bez neho a inak chlieb natretý masťou a k tomu kvašák - tak to je tá najsamlepšia kombinácia aká môže byť:):):)
manya
takto robila aj moja svokra do keramického súdka, pridávala aj koreň chrenu, vydržali dlho.
klaura
Práve som zarobila uhorky do pohára ... už roky robím presne ako ty ... koreniny, rôzne listy a vňate ... zalievam iba slanou vodou a sú vynikajúce ... pohár obalím alobalom, aby sa k uhorkám svetlo nedostalo a ostali krásne zelené ...
havino
oj @kimlo , si mi pripomenul časy, vysvetlím, no nech 10 rokov do zadu, mala som, už nie je medzi nami, suseda, dedka, pestoval hrozno a bol gazdom, pestovateľom, takýmito kvašákmi nás častoval, kvasené bez chleba. on to tiež opakoval, dá sa aj inak, či už aj listy višnove neviem, ale mal ju na dvore, to bola pochúťka, nu,ž len u nás to ľúbim len ja, nik iný mi ich nezje, škoda,ale uložím tvoj recept, je parádny, spomienkový
kimlo
Ďakujem všetkým za komentáre, @soltera samozrejme že mliečne kvasenie pôjde aj bez chrenového či višňového listu, pred rokmi som to robil len s viničovými a kôprom a boli super... chren je tam skôr kvôli chuti a ešte zabraňuje tvorbe plesní.
staja
A ešte som počula a aj vyskúšala, že chren v uhorkách aj v kvasenej kapuste to udržuje chrumkavé. Tá kapusta kvasená nám vydrží od jesene až do augusta a je stále chrumkavá.
zsuzsu
toto som objavila až teraz,ked mám zarobené obe veľké fľaše uhoriek,ale s chlebom... akonáhle sa mi jedna uvoľní a nájdem ešte uhorky,stopercentne skúsim aj podľa teba @kimlo a veľmi pekne dakujem za tip,mám pocit,že to poznám z detstva,len som na to už zabudla :D
dajanca
perfektný recept... vďaka... už je uložený :-)
bimbasko
tentokrát som ich naložil podľa tvojho receptu, ktorý vyzerá veľmi dobre :)
vďaka
efrat
konecne dobry recept na kvasaky. Tie vinicne listy su zrejme dolezite, ja som zavarala olivy a tiez som ich musela dat .Ale kvasaky v lete ked su horucavy osviezia....
fialka1
@kimlo to som nejedla od tej doby čo zomrela babka tá ich tiež robievala...mňaaam, asi tento rok vyskúšam spraviť a pripomenúť si tú chuť, ja som ich chodila vyjedať len tak cez leto na dvore ...spomienky na detstvo :)
gabriele
odporucam vyskusat...su to tutovkove vyborne kvasaky...aj ja ich robim podobne...bez chleba, koriek atd...nechavam posobit iba ciste mliecne bakterie...pridavam aj trochu korenin...ked mam, pridam vsetky listy co aj @kimlo ..vacsinou vsak pridavam iba kopor a chrenovy list...ale aj bez vinica, chrenovych listov a vinicnych listov sa na sto percent vzdy vydaria...nechavam ich kysnut na tmavom teplom mieste...za tyzden su jedle :)
medulienka
tak to vyskusam aj ja tieto kvasaky to su Turanske :) :) :) alebo zahoracke ?
medulienka
tak to vyskusam aj ja tieto kvasaky to su Turanske :) :) :) alebo zahoracke ?
nelisa
Vyskusane! Presne podla tvojho receptu - okrem visnovych listov - na 9ty den su akurat kyselkave, slane aj chrumkave. Skvely recept, myslim ze moja babka moze byt tam HORE spokojna ;)
staja
@kimlo , máš pochvalu, robievam vydarené kvašáky pravidelne, väščinou s kúskom chleba alebo sme robili do malého súdka len s listami, ale tento tvoj recept vedie. Všetky väčšie uhorky som obrala ešte v júli, dala do 2 väčších pohárov s listami podľa tvojho receptu do pivnice vykysnúť, po mesiaci som si na ne spomenula, preložila do menších pohárov a odložila do chladničky. Po 2 týždňoch sme sa vrátili z dovolenky a stále si vychutnávame skvelé chrumkavé rýchlokvasené uhorky. Nesterilizovala som ich, ale počítam, že dokedy sa zjedia, určite vydržia v tejto kvalite. Výborný recept, doporučujem vyskúšať.
babkamt
ahoj, vybrala som si tvoj recept na kvašáky. Hroznové listy a kôpor som si priniesla. Len si musím ísť vziať do záhrady chrenové a višňové listy. Dúfam, že sa mi podaria:-)
redchili
Dobry den, Vasim receptom som robil 3 mensie flase a vsetky maju povlak. Asi sa mi vytvorila plesen. Biely povlak na povrchu a biela zamutena voda. Dve z nich aj celkom zapachaju. Jedna ma povedal by som neutralny pach.Co teraz? Vyhodit?
Nechcem kvoli par korunam zazit zaludocne problemy.
Nabuduce na ne budem musiet dat vacsi pozor :)

Jednu flasu som robil svojim rodinnym receptom s dekom, solou a troskou octu. Su nadherne cire, vonave a chutovo vyborne :)
babkamt
podľa tvojho receptu som včera zarobila do 5 litrovej fľašky znovu. Tú prvú sme už zjedli. Pochutila som si aj mastnom chlebíku s kvasákom:-) Vnučky som sa včera pýtala, či si dá k rizotu. Ponúkla som jej kvasáky. Zjedla 3 kusy väčších:-) Recept chválim:-)
evaf
ahoj kimlo, no uzasne kvasaky...robim ich uz treti rok..fakt uzasne a stale chrumkave...diky za recept, som tiez zahoracka...
kimlo
@Evaf (22.7.2017 15:28)

Ďakujem za komentár, som rád že chutia, tiež sa ich chystám robiť. :-)
siisa
@Staja (17.9.2014 07:57)

Chcela by som sa spýtať, že ako dlho ti vydržali v tej chladničke ?
staja
@Siisa (23.7.2018 22:28)

Robila som to takto už viackrát a vydržali, kým sme ich nezjedli - väčšia dávka 3 mesiace aj dlhšie.
guard777
Iba pridám zaujímavosti z ruských stránok.
Pre fermentačný proces sú obzvlášť dôležité prvé tri dni. Je veľmi nežiaduce, aby v týchto dňoch teplota bola vyššia ako 22 stupňov. Počas prvých troch dní účinkuje baktéria L. mesenteroides (baktéria mliečneho kvasenia), práve ona tvorí bubliny; oxid uhličitý nahrádza kyslík , čím sa vytvára anaeróbne prostredie. Pre túto baktériu je dôležitá teplota nie vyššia ako 22 stupňov. Vtedy sa vytvárajú laktobacily, ktoré konzumujú cukor. Pre baktérie je dôležité správne množstvo soli, príliš veľa soli ich zničí . Pre uhorky sa používa 3,5-5% soľný roztok. Zvyčajne pre ostatnú zeleninu iba 2%. Príliš málo soli - môžu sa množiť škodlivé baktérie a môže sa objaviť pleseň. Príliš veľa - nebudú tam žiadne laktobacily a na ich miesto nastúpia baktérie odolné voči soli. Soľ používať morskú nie jodidovanú. Zaujímavo aj riešili chladenie nádoby, pre tých ktorí bývajú v paneláku. Pohár zakryť uterákom ktorého koniec je namočený v studenej vode.
1x violah
guard777
Ešte doplním. Listy môžu byť : dubové, chrenové, čierne ríbezle, malinové, čerešňové , bobkové. Teplota pri fermentácii 18-22 °C. Ak máte doma naozaj teplo zvýšte podiel soli o 0.5% alebo pohár postavte na kachličky ale nejakú kamennú podlahu. Ak sú uhorky "gumové" namočte ich na hodinu dve do studenej vody.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia