Kvaková polievka ohnivej žabky

Autor receptu: elixir

Táto polievočka konzistenciou pripomína hustú hrachovú, chuťovo je však jemnejšia a veľmi nám doma sadla. Potrebujeme kvaku, mrkvu, zemiak, cibuľku... Je to vôbec prvé jedlo, čo som kedy z kvaky robila, a veľmi ma navnadilo použiť ju znovu. :)

2
porcie
5 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Klasicky, začneme cibuľkou, ktorú si rozkrojíme na polovice - jednu polku nakrájame na kocky a hodíme do hrnca s 30g masla, nech sa trošku poopeká na slabšom plameni.
  2. Medzitým si očistíme a nakrájame kvaku, mrkvu a zemiak... Keď je cibuľka sklovitá a už by chcela hnednúť, prihodíme očistenú zeleninku a chvíľu podusíme.
  3. Zalejeme 0,75 l vody, pridáme všetky korenia, soľ, kúsok vňate, prikryjeme a varíme 20 minút. To už prišiel čas na druhú polovičku cibule, ktorú nakrájame na kolieska a asi 5 minút predtým, než sa polievka dovarí, ich v malom hrnci opečieme na zvyšnom masle.
  4. Obsah polievky rozmixujeme, ak sa zdá príliš hustá, trošku ju zriedime vodou a necháme prevrieť. Naložíme do tanierikov, dáme cibuľku na vrch a pridáme aj trošku vňaťky na ozdobu. Dobrú chuť. :)