Kuskus a la Selma

frezia - fotkafrezia, 10. októbra 2012
Kuskus a la Selma
Foto: frezia

Kuskus (Couscos),patri medzi zakladne potraviny severnej Afriky.Kuskus sa nevari,ale zalieva sa vriacou vodou v pomere 1:1 a necha sa prikryte!!! par minut naboptnat. Do Europy Zobraziť celý popisKuskus (Couscos),patri medzi zakladne potraviny severnej Afriky.Kuskus sa nevari,ale zalieva sa vriacou vodou v pomere 1:1 a necha sa prikryte!!! par minut naboptnat. Do Europy ho priniesli pristahovalci z arabskych zemi. Na Sicilii v San Vito lo Capo su kazdorocne v septembri kuskusove hody.Ponukaju ho tam na storake sposoby a navstevnost je obrovska. Tento recept mi dala moja turecka priatelka Selma.

10
porcií
20 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
 (mlada cibulka)
  (farebna)
400 ml vriaca
 ,korenie




Postup

  1. 1

    Dame kuskus do väcsieho kastrola,pridame sol a trocha oleja. Zalejeme vriacou vodou a prikryjeme. Za par minut,(priblizne 5)nam kuskus krasne naboptna. Vidlickou ho poriadne premiesame,aby bol pekny sypky. Nesmie sa lepit! Lepi sa,len ked date vela vody.

  2. 2

    Por,papriku,petrzlenovu vnat pokrajat nadrobno.Vytlacit stavu z polovicky citrona. Do kuskusu pridat paradajkovu pastu,paprikovu pastu,harissu a poriadne premiesat. Pridat nakrajany por,papriku,petrlenovu vnat,stavu z citrona,osolit,okorenit a znova poriadne premiesat.

    Kuskus a la Selma - obrázok 2
  3. 3

    Je to samostatne jedlo,ale aj priloha k niecomu inemu. Hlavne,malo kaloricke a velmi zdrave.

Diskusia k receptu

malroxa
vyzerá to super. mňam, mňam. dalo by sa to robiť aj s bulgurom
lusinkab
milujem couscous a aj tento tvoj receptik sa mi velmi paci :-) ukladam este k tej harisse ja si z nej robim tzv.harissa jogurt kde si ju vymiesam s bielym jogutom s couscous idu uzansne spolu :-)
marianne
aj mne sa paci receptik,je velmi variabilny,da sa obmienat kuskus,pseno,bulgur,ryza..urcite ho vyuzijem,vdaka,ukladam si
rybarkuchar
Aby som pravdu povedal, toto nie je práve moja parketa. Ale človek sa učí do smrti, tak prečo nezačať práve Tvojim recepton? Vyskúšam, uvidím, ochutnám - dám vedieť.
mirkamt
Páči sa mi tvoj receptík. Kuskus som ešte nevarila, ale podľa teba to nevyzerá zložito. Chystám sa na to a asi prišiel ten správny čas. Tá zeleninka sa orestuje na oleji, alebo sa surová pridá ku kuskusu, zamieša a podáva?
frezia
@mirkamt ,zeleninu pouzi surovu a aku prave mas. @lusinkab ,vyskusam tvoju harissu s jogurtom. Dakujem vsetkym za pekne prispevky.
mirkamt
Takže kuskus (celozrnný) kúpený. Dúfam, že sa podarí príprava podľa tvojho receptu - mám o nom pochybnosti, lebo je tam písané "cestoviny bezvaječné sušené celozrnné". Je to ten pravý kuskus?
lusinkab
@mirkamt kuskus sa vyraba bez vajicok takze mas spravny :-) pridavam aj video ako sa da vyrobit v domacich podmienkach


mirkamt
@lusinkab trošku ma zmiatlo, že je tam napísané "cestovina". No, hádam sa cez víkend odhodlám a potom napíšem, ako to dopadlo.
2010
Len taka poznamka, tradicny africky couscous sa vari - pari dlho a zlozito, to co je v europe je umelo pripravena samoobsluhova verzia instatneho kuskusu super rychle -pohodlne, je este lepsi ked sa zaleje vyvarom namiesto vody ( aky mate doma) a prida sa vela na drobno nakrajanych byliniek :)


frezia
@2010 ano,ten africky je rozvareny a mazlavy,tento je na turecky sposob,krasne sypky,predavaju ho tu v kazdom tureckom obchode,parkrat za den ho robia cerstvy.Casto som si ho kupovala,tak mi priatelka dala nan recept.Chuti fantasticky.Vsetky prisady nan sa daju kupit u Turka.Na Slovensku som videla vo velkych obchodnych centrach taktiez kutiky s podobnymi potravinami.Pridaj recept na ten tvoj,mozno bude niekomu prave ten tvoj viac chutit.
tinca
@frezia díky za rcp,milujem kuskus, často si ho robím tiež dávam vývar miesto vody. Potom nakoniec kus masla rozotrtý cesnka a kopec byliniek aké mám. A k tomu nepotrebujem n i č


frezia
@tinca ,to je zlate.To vies,ked mam vyvar,samozrejme,ze ho pouzijem,ale tie vyvary z kocky nemam rada,radsej pouzijem vodu.Dnu je vela korenin,byliniek, napriek tomu chuti vyborne.
mirkamt
@Frezia , takže v sobotu som robila kuskus podľa teba a Salmy. Skúsila som ho variť prvýkrát, teda pripravovať, kedže sa nevarí :-) a bola som milo prekvapená: rýchle, jednoduché a chutné. Ukuchtila som tvoj receptík bez tých pást a ako príloha bol zeleninový šalátik s kyslou smotanou a chutilo nám, chválil aj mužíček :-) . Akosi sa dal na zdravšiu stravu, hoci minule neodolal maminej huspenine. Takže vďaka @Frezia , vďaka tebe som sa odhodlala prvýkrát robiť kuskus, hoci som sa na to dlhšie chystala ;-)
nejedla22
Kuskus je na rýchle varenie, keď nemáme čas. Keď máme - uvarme si pšeno, je výživnejšie vzhľadom na to, že obsahuje aj časť obalu. Netrvá to dlhšie než 10 minút. Musíme ho však trikrát spariť a vodu vyliať, aby nebolo horké...
evabenova
tak práve tento recept somm hľadala, ďakujem, ukladám a budem robiť podľla neho! lol
martamm
Kukkus obľubujem hlavne vďaka jeho jednoduchej príprave, skúsim Ivka aj Tvoj recet :)
frezia
@martamm , dakujem za komentar. Budem rada, ked vyskusat moj recept, aj ked nie som Ivka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia