Praženica s hubami

Kuriatka na šalotke s cuketkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Gemerské lesy okolo „Slavošky“ sú aj hubársky raj. Tamojšia vrchnosť ma, je tomu už vyše 1/3 storočia, valaškou pasovala na „naturalizovaného Gemeršana“ a ja tam mám podnes plejádu priateľov s úprimnými dušami a srdciami na dlaniach. Janko Blaško, Lacko Hanisko i TibÝk Skurka mi poukazovali okolité lesy a v jednom z nich, pod starým smrekom, som každoročne našiel aj viac ako 2 kilá „kuriatok“. Tu, v Peoria AZ markete, ich predávajú po 69 $ za pound (0,454 kg), čo len potvrdzuje bohatstvo Gemera.

2-4
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na štarte to síce vyzeralo dosť chaoticky, ale … nehovor hop, pokiaľ si nepreskočil(a)!
  2. Na oleji som krátko, do sklovita, orestoval pokrájanú šalotku, spolu s drobnými kúskami „brokmi“ halúzok petržlenovej vňate.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie húb - kuriatok, mladej cuketky, lístkov petržlenovej vňate a „pierok“ zelenej cibuľky. (samozrejme, že je možné takto pripravovať aj iné druhy čerstvých húb, no mojim „favoritom“ sú masliaky s ich úžasnou chuťou, vôňou a nezameniteľnou šmýkľavou „čuskacou“ konzistenciou)
  4. Mladá cuketka je na „hryz-skus“ jemná, doslova „hodvábna“, tak som ju na šalotkový základ položil spoločne s pokrájanými kuriatkami, všetko som „korunoval“ kockou čerstvého masla a
  5. dochutil „kvintetom“ korenín, v zostave: čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), turmeric (kurkuma), soľ, drvená rasca a čerstvo mletá borievka alias jalovec; kombinácia čMČK a turmeric-u pozitívne vplýva na trávenie, čo môžem dokladovať aj na základe vlastných skúseností!
  6. Po premiešaní a asi trojminútovom podusení, som do panvice s lahodným obsahom pridal aj pokrájané „pierka“ zelenej cibuľky a
  7. čerstvé vajíčka bohato posypané lístočkami petržlenovej vňate (trošku z nej som si nechal na dekorovanie servírovanej porcie).
  8. Ešte 2-3 PL šľahačkovej smotany na zjemnenie chuti, nežne premiešať, 3-4´ podusiť a
  9. dekorované posýpkou petržlenovej vňaťky som mohol podávať, spolu s veľkými čerstvými rohlíkmi à la Chillicowboy zo Záhoria! Kimlo kamarát, ďakujem za „nakopnutie“, no takéto rohlíky veru do troch dní nevydržia, lebo sa „skazia“ do zopár minút po upečení a sú „fuč“!
  10. Citrónovník bohato zarodil, šťava z poslednej úrody už sa nám pomaly minula, tak vytlačím novú. Ukladám ju vo fľašiach od „Absolut vodky“ a v chladničke na 4° vydrží bez akýchkoľvek aditív a konzervantov celý rok.
  11. Ligurček lekársky z Turne nad Bodvou, darček od kamaráta TibÝka Nagya, si tunajšie podmienky obľúbil a aj keď je január, krásne sa zazelenal. Mám ešte dostatok sušeného, ale čerstvý v kuchyni je predsa len lepší! … polievky, …, mäsá, pod huby.