Kuracie stehná na šolete

alexdidi - fotkaalexdidi, 7. mája 2010
Kuracie stehná na šolete
Foto: alexdidi

Šolet je strukovinové jedlo, krorési židia pripravujú na sabat deň vopred v kameninovej nádobe v rúre, kde potom vydrží teplý až do druhého dňa.Je Zobraziť celý popisŠolet je strukovinové jedlo, krorési židia pripravujú na sabat deň vopred v kameninovej nádobe v rúre, kde potom vydrží teplý až do druhého dňa.Je to dosť tučné jedlo, pretože sa nešetrí masťou a najčastejšie sa podáva s pečenými husacími stehnami alebo údeným.Zato je veľmi chutné. Ja pripravujem takú ľahšiu variantu na prípravu aj na kalórie.

2-4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
1/2 hrnčeka
1veľká
5 strúčikov
2 ks
1-2 vetvičky
2 kocky




Postup

  1. 1

    Uvaríme si deň vopred namočenú fazuľu.Ja varím v tlakovom hrnci bez soli.Zlejeme p rebytočnú vodu, necháme len trochu,pridáme kocku bujónu a ešte chvíľu povaríme.Krúpy uvaríme zvlášť,vodu len postupne dolievame a pred koncom povaríme s druhou kockou bujónu.Na husacej masti/príp. na oleji/podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme roztlačený cesnak, ale už nedusíme.Podľa potreby okoreníme, príp.osolíme.

  2. 2

    Medzitým si dáme upiecť kuracie stehná, ktoré potrieme grilovacím korením,dáme vetvičku tymianu a obložíme kožou zo slaniny, príp.aj málo husacej masti.To tak trochu na spôsob husacích stehien.V prípade diétnejšej verzie vynecháme masť aj kožu zo slaniny a použijeme iba olej aký máme vo zvyku.Počas pečenia podlievame horúcou vodou a po upečení odstránime kožu zo slaniny.

  3. 3

    Zmiešame fazuľu+krúpy+cibuľu s cesnakom a vložíme do zapekacej misy, navrch dáme upečené stehná, všetko ešte polejeme výpekom zo stehien/ak chceme, nemusíme/a dáme zapiecť asi na 15´pri 180

Diskusia k receptu

sjuz
Toto ľúbim :) - s údeným.
marlen
ja zasa to mám rád s kačacími, či husacími nôžkami, ale niekedy uvarím šoulet vo vývare z kačacích, či husacích drobov a kostí, výborné....takže teraz už môžem skúsiť s kuracím, čo tiež nie je bravčové...:)))) a tak neporušíme kóšer...samého by ma to nenapadlo..vďaka @alexidi
jody
My tomu síce hovoríme Šumajster, ale na genialite jedla to nič nemení. ;-)
babidka
tak to si urcie uvarim .jedla som to uz viackrat , ale akosi som na to jedlo pozabudla a tak dakujem za pripomenutie :-) s kuracinou sa mi to zda ako dobry napad !
bozulka
@marlen sledujem s obdivom tvoje komentáre,ktoré sú veľmi trefné a skoro vždy správne,vzhľadom k tvojmu mladému veku.neviem či si profesiou kuchár alebo len záujmom preto,že si " unudený dietár"ale tak či tak ti želám aby ťa ten záujem neopustil .
ches
Ja to varievam na vianocny den/ 24.12/ davam fazulu svabku/ t.j. velka farebna fazula.Nakoniec zasmazim cesnakom a na tanieri dame lyzicku masla a jeme to same alebo co nam ostaly vysmazane kapry,.
oblizprst
Ja môžem šolet aj bez mäsa, je to výdatné a sýte vegetariánske jedlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia