Kuracie stehná na červenom víne (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Je to kombinácia viacerých receptov, viete, že rada vymýšľam :) V konečnom dôsledku vábivá sladkasto-pikantná chuť, niečo z vína, niečo z rajčín, vôňa korenín, ktoré to podčiarknú.. z obyčajného kuriatka vcelku delikátne jedlo.

Postup

  1. Ja kupujem kuracie štvrte, z ktorých sa dá pohodlne uvariť hlavné jedlo aj polievka. Stehná som vykostila, odkožila, nakrájala na väčšie kúsky, nasolila a nakorenila. Zvyšok som dala do studenej vody pomaly bublať na polievku.
  2. Nakrájame na kocky dobrú údenú slaninu.
  3. A tiež na drobné kocky čerstvú zeleninu: mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu.
  4. Slaninku dáme roztopiť a pridáme plátok masla.
  5. Kuracie kúsky obalíme v hladkej múke a sprudka opražíme zo všetkých strán. Vyberieme na tanier.
  6. Do výpeku podľa potreby pridáme olej a vhodíme nakrájanú zeleninu. Restujeme, až mierne zhnedne.
  7. Pridáme stehná, lúpané paradajky, šampiňóny, trošku oregana, klinček, štipku škorice, chilli papričku, štipku drvenej rasce, bobkové listy, cesnak na plátky, brusnicový džem (ak máme), podlejeme červeným vínom, vodou podľa potreby, iba tak, aby mäso bolo ponorené, ak treba dosolíme, dokoreníme a dusíme cca 30 minút, to stačí.
  8. Na záver zjemníme plátkom masla. Omáčka má naozaj vynikajúcu chuť, takmer divinovú. Mohla by sa aj mixovať, ale ja som nechcela.
  9. Ako prílohu sme mali ryžu, na masle som spenila pokrájaný cesnak a nastrúhaný zeler, pridala prepláchnutú ryžu, orestovala, osolila, okorenila a už klasicky dodusila. A ešte šalát, iba jednoduché paradajky, paprika, uhorka, a ako experiment surové šampiňóny, soľ, korenie, ocot alebo citrón, olivový olej.
  10. Medzitým sa uvarila polievka, vyvarili cestoviny, vymaľované :)