Kuracie špízy, špenátová omáčka, srdiečkové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Kuracie špízy a špenátová omáčka sú veľmi jednoduchou záležitosťou. Zvláštnosťou týchto špízov je spôsob napichávania na špajdle. Základom špenátovej omáčky je čerstvý špenát a biely jogurt. Nevedela som sa rozhodnúť pre prílohu - zemiaky, či cestovina? Vyhrali to pirohy plnené zemiakovou plnkou. Pirohy z rýchleho rožkového cesta (už tu na vareche bolo, tak pripomínam), nápaditý spôsob vykrajovania a na záver ponúkam ako dezert sladké pirohy plnené pudingom, tvarohom a čiernymi ríbezľami :-)

Suroviny

Postup

  1. 1) Špízy: Kuracie prsia nakrájame na dlhšie "rezance" nap. takto a okoreníme obľúbenou koreniacou zmesou na kurča.
  2. Toto je moje obľúbené (bez glutamanu).
  3. Napichávam na 2špajdle kuracie "hadíky" spolu so slaninkou (alebo šunkou pokrájanej na vhodnú veľkosť, ak chceme zdravšiu alternatívu :-)
  4. Na špajdliach :-)
  5. Poukladáme na olejom pokvapkaný plech, podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom lesklou stranou dolu a dáme do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20min. Potom odokryjeme a zapečieme (ja som len krátko asi 5min, aby sa mi nevysušilo).
  6. 2) Špenátová omáčka: Kým sa nám robia špízy v rúre, premytý a následne osušený špenát pokrájame na širšie rezance.
  7. Na oleji orestujeme do "zvädnutia", osolíme, pridáme pretlačený cesnak a odstavíme.
  8. Do hrnca dáme vodu a rozmiešame v nej biely jogurt, horčicu, práškový cukor a hladkú múku. Prevaríme. Osolíme.
  9. Opäť postavíme hrniec so špenátom na oheň a vlejeme doňho prevarenú zátrepku. Zjemníme smotanou (0,5-1dcl), prípadne dochutíme (omáčka by mala byť príjemne kyselkavá po jogurte) a vypneme (krátko po vliatí zátrepky a smotany). Preto si zvarím zátrepku zvlášť, aby sa špenát nerozvaril. Príprava špenátu je celkom rýchla záležitosť :-)
  10. Hotová omáčka :-)
  11. Podávame so srdiečkovými pirohami. Piroh bol najprv posypaný sladkou červenou paprikou a následne potretý roztopeným maslom - a máme červené srdce :-)
  12. 3) Srdiečkové pirohy: Rožky pokrájame na kolieska a zalejeme mliekom (okrem končekov) tak, aby sa ním nasiakli, ale nekúpali v ňom. Necháme odstáť (záleží od "veku" rožkov :-) ).
  13. Pridáme štipku soli a prisypávame toľko múky, aby sme vypracovali nelepivé cesto.
  14. Hotové cesto :-) Z polovice budú slané, z polovice sladké (tak aj dezert sa pýta) a z odrezkov "rezance" do polievky :-)
  15. Vyvaľkáme (podsypávame si múkou podľa potreby) asi na 2-3mm. Vykrojíme formičkou srdiečka. Naplníme plnkou (uvarené zemiaky - mala som z predošlého dňa - popučíme a na oleji, cibuli a pažítke orestujeme).
  16. Rozľahaným vajíčkom potrieme na jednom srdiečku jeho ľavý okraj, na druhom jeho pravý okraj.
  17. Zlepíme, jemne zatlačíme vidličkou. Odrezky budú závarkou do polievky.
  18. Dáme variť do osolenej vriacej vody.
  19. Sladké plním nasledovne: dám kôpku vychladnutého uvareného hustejšieho osladeného pudingu, na ňu pomrvím jemný hrudkový tvaroh a ozdobím guličkami čiernych ríbezlí :-)
  20. Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  21. Uvarené rezance do polievky :-)
  22. Sladký potretý maslom a posypaný škoricovým cukrom.
  23. Sladký v priereze :-)
  24. pozn. Doba prípravy špízov: do 15min, doba tepelnej úpravy v rúre: do 30min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy špenátovej omáčky: do 20min. Doba prípravy vrátane tepelnej úpravy pirohov (aj s plnkou): do 60min. No a neuvádzam množstvo surovín na plnky do pirohov - minula som možno tak 2zemiaky, puding zo 1/4l mlieka, trochu tvarohu, pár guličiek čiernych ríbezlí. Vyšlo mi 30ks srdiečkových polovičiek (formička 10x8,5cm). Z celého obeda sa najedia min. 4ľudia. Dobrú chuť :-)