Kuracie rizoto po slovensky

sissi29 - fotkasissi29, 2. decembra 2010
Kuracie rizoto po slovensky
Foto: sissi29

Nepoznám človeka ktorý by nemal rád rizoto. ;-)

5-6
porcií

Suroviny

2 ks
2 šálky
1 balenie, (hrášok, mrkva, kukurica atd)
300 g
 na dochutenie
 na dochutenie
 na dochutenie
2 ČL
 na posypanie
 ako príloha




Postup

  1. 1

    Na oleji si opražíme cibuľku do zlatohneda, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäsko, zprudka opečieme, ochutíme vegetou, sladkou paprikou a necháme dusiť kým mäsko nie je skoro mäkké. Pridáme mrazenú zeleninku a dusíme kým zelenina nie je chrumkavá. Kto nemá rád chrumkavú zeleninu môže počkať kým zeleninka nie je mäkkučká. Potom odstavíme mäsko so zeleninou z plameňa. V druhom hrnci si znovu opražíme cibuľku na oleji do zlatohneda, pridáme 2 šálky umytej ryže a 3 a pol šálky vody. Ochutíme soľou, vegetou a znovu červenou paprikou. Necháme vodu zovrieť. Keď voda vrie asi 3 minútky, stíšime plameň na minimum a necháme ryžu dojsť pod pokrievkou. Hotové mäsko so zeleninou a ryžu zmiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením. Servírujeme na tanieri posypané tvrdým nastrúhaným syrom a kyslou uhorkou. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

edimilka
beriem taketo chútky zavčas rána idem aj ja niečo podobné skúsiť len pre manžela hríby nie diky
sissi29
marienka44, ja nepridavam do rizota majoran, nikdy som to nerobila. ;-) Na buduce vyskusam uvidim ako to okomentuju moji papaci. :-)
gulio
No keď nepoznáte človeka ktorý nemá rád rizoto tak ja vám môžem ukázať hneď 4 ludí z mojej rodiny.Ja rizito milujem na všetký spôsoby
ale u nás ho jedávam iba ja preto sa u nás vari len občas. Ja ho tiež robím podobne len ja nedávam mrazenú zeleninu len čerstvú je chutnejšia.Tak dobre to vypadá na tom tanieri (spravili ste mi chuť)že si idem spraviť rizoto aj ja.
Dík za inšpiráciu!
slice
zmiešaním kuracieho soté s dusenou ryžou nespravíš rizoto ani náhodou. ale nepochybujem, že to môže byť chutné. s tým majoránom opatrne, to skôr petržlenovú vnať..
dandy
Ja to robím tak, že udusím mäsko na cibuľke, pridám zeleninu, ryžu, vodu - podla potreby - raz toľko a dám piecť na 30 minút do rúty . prikryté na 250 stupňov. A to je potom rizozo, to ostatné je len zmiešaná ryža s mäsom. Pečené je vynikajúce.
1x tkay
pivonka
Teraz je v obľube rizoto na taliansky spôsob a preto som nemala odvahu tu pridať rizoto vychádzajúce z tradície mojej rodiny. Zo mňa by talianskeho kuchára asi vystrelo, lebo nemám rada nedovarenú ryžu a nechutia mi jedlá pripravované na víne. Robievam ho takto: Na oleji cibuľku a postrúhanú mrkvu opražím, aby sa uvoľnila farba. Potom pridať mäso a ochutiť. Ak mám sušené huby, tak ich predtým namočím a tiež dám dusiť, vodu odložím. Dusím vo vlastnej šťave do
polomäkka. Pridám inú dostupnú zeleninu, hlavne musí byť rajčina ošúpaná a bez zrniečok, guľatú ryžu, l,5x toľko vody (vrátane tej, v ktorej sa močili huby) a naškrabkanú jednu kuraciu pečienku. Dusím v starej maďarskej kuchte. Nezlynčujte ma!
baba
Aj ja si myslím, že rizoto je lepšie, keď sa dusí spolu, ryža nasiakne všetky chute a vtedy je to chutnejšie. Majoránku do rizota?To som ešte neskúšala, ale petržlenovú vňať dávam. Na rizoto je lepšia guľatozrnná ryža, alebo špeciálna na rizoto.
macusqa
úžasne rizotko :) Mnam .. uplne sa my vidarilo .. aj priatelovy strasne chutilo odporucam :) A ja som dala zeleniku co je aj z fazulkou a fajnucke to bolo .. A este lepsie ked sa da aj riza potom trosku pripiect do nahriatej rury :)
root
Ja sa priznám, že rizoto nejako extra neobľubujem, odkedy poznám bulgur, tak ryžu vôbec nepoužívam. V recepte ma okrem majoránky zarazil aj syr - viem, že mnohí takto rizoto servírujú, ale nemohol som si na to zvyknúť, keď som ho ešte jedával - strúhaný syr na mňa v tomto prípade pôsobil ako guma, takže zásadne bez syra.
unta50
Ja robim klasicke rizoto na takyto sposob som to este nevidela ;-) dam varit ryzu potom si opeciem s prudka kuracie masko a ked mam ryzu hotovu dam tam vsetko co potrebujem :-) hrasok, kukurica, mrkva a masko ;-) moji sa nevedia toho dojest :-)
2010
Ked nam ostane dusena kuracia pecienka na cibulke od vecere aj ryza. Staci pridat na drobno pokrajanu mrkvu, oskrabat kukuricu, podusit, oprazit ryzu vsetko zmiesat, pridat petrzlenovu vnat, a mame fuzie cinskej prazenej ryze, slovenskeho rizota a americkej spinavej ryze.