Kuracie ragú na Chardonnay s dubákmi a s estragónom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento výborný recept pochádza z francúzskej kuchyne, len miesto šampiňónov som použila dubáky, kedže je ich sezóna v plnom prúde.Recept je jednoduchý, rýchly a veľmi chutný.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Očistila som šalotku.
  3. Kuracie prsia som pokrájala na kocky o hrane asi 1 cm.
  4. Do hrnca som dala olivový olej a maslo, ktoré som na miernom plameni nechala rozpustiť,
  5. ...potom som plameň dala na stredný a na rozohriatom tuku som orestovala šalotku do sklovita,...
  6. ...zvýšila som plameň na maximum, pridala som pokrájané kuracie prsia, ktoré som ...
  7. ...prudko som ich poopekala z každej strany za stáleho miešania,...
  8. ...pridala som na tenké plátky pokrájané dubáky, ktoré som orestovala,...
  9. ...priliala som biele suché víno Chardonnay, ked sa prudkým varom vyparil z vína alkohol - asi 3 minúty,...
  10. ...priliala som horúci domáci kurací vývar, pridala som estragón, dusila som prikryté pokrievkou už na miernom ohni,...
  11. ..pred koncom som mierne osolila, vývar je totiž slaný, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením,...
  12. ...medzitým som z múky a masla pripravila žmolenku na zahustenie,...
  13. ...k ragú som priliala sladkú smotanu a dobre som všetko spolu rozmiešala.
  14. Pripravila som citrónovú šťavu,...
  15. ....ragú som zahustila žmolenkou z masla a múky, krátko spolu povarila, vypla som plameň a až po chvíli odstátia som ragú dochutila citrónovou šťavou, aby sa smotana nezrazila.
  16. Podávala som horúce ragú na hniezde z dusenej ryže.
  17. Pohľad z blízka: Pôvodný francúzsky recept je so šampiňónmi, použila som dubáky, ktoré ragú krásne prevoňali, dodali výbornú chuť jemnej, príjemne kyselkavej smotanovo-vínovej omáčke podčiarknutej estragónom. Príprava je ľahká, jednoduchá a pomerne rýchla, výsledkom je doslova delikatessa - odporúčam vyskúšať. Dobrú chuť prajem.