Kuracie prsty

Kuracie prsty s citrónovou šťavou k rezancom s tvarohom

Autor receptu: sracz

Môj variant použitia jednoduchého rcp „Arugula salad with chicken and lemon vinaigrette” z knihy Steven R. Gundry, MD. „Paradox rastlín“ (The Plant Paradox) str. 315-316. Na knižnom trhu sa objavila v IV/2017; mňa s mojou zaujala. Až sa objaví aj v slovenskom preklade, dovoľujem si Vám ju vrelo odporúčať. O ďalšie rcp tohoto autora ma požiadala naša priateľka na Varecha.sk, @Kikusiatko1507 a tak ponúkam tento. Originál tzv. „zoštíhľujúcu“ verziu som obohatil rezancami s Cottage Cheese po našom.

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
4-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie prsia (ale môžete použiť bársakú časť kuraťa) som nakrájal na tzv. „prsty“ asi 20x20x75 mm veľké hranolky a opiekol som ich na horúcom olivovom oleji s avokádom po 2÷3 minúty po obidvoch stranách; priebežne som ich polieval čerstvou citrónovou šťavou a jemne osolil.
  2. Opečené kúsky kuraciny rozložené na tanieri, posypeme pokrájanou rukolou a petržlenovou vňaťou s olejovo-citrónovým dressingom a môžeme na povrch nastrúhať čerstvú citrónovú kôru; tu by som mohol recept ukončiť, ale nám sa zdal akýsi „chudobný“, tak som na šalát s dressingom rozložený na dne taniera, uložil porciu domácich rezancov s prepraženým maslom a cottage cheese (ak máte domáci tvaroh, tak ho použite a potom to už je to pravé „orechové“).
  3. Nuž „šo vam budu lyčyty“, bolo to prudko jedlé a veľmi pekne Vás prosím, tie provokatívne vykukujúce škvarky na rezancoch si nevšímajte. Pridal som ich, na osobné požiadanie, len na porciu mojej krajšej 1/2 alias veliacej admirálke! Odmietnutie rozkazu je trestné aj tu!
  4. MUDr. Gundry v rcp uvádza aj vegan verziu: kurča nahraď s tofu alebo karfiolovým steakom (15÷21 mm hrubý rez karfiolu opeč obvojstranne na avokádovom oleji do červeno hneda)
  5. a vegetariánsku verziu: podobne ako „vegánska“, iba použi „Quorn“ produkty z vysokošpecializovaných predajní s organickým tovarom.
  6. Takto vyzerá obal spomínanej knihy v spoločnosti avokádového oleja a oleja s tzv. „divými“ hubami, teda s hríbmi, kuriatkami, kozákmi, …! Ak sa Vám doma zvýšil „prach“ zo zmesi sušených húb, máte príležitosť ho racionálne využiť! Zalejte ho hoci aj slnečnicovým, či kukuričným olejom a nechajte niekoľko dní vyluhovať a máte svoj domáci olej s vôňou slovenských húb. Druhá možnosť je použiť sušené huby v celku, po vyluhovaní olej zliať a huby použiť trebárs do zemiakovej polievky.
  7. Moja bazalička voňavá; pokiaľ si ju ukryjete do tieňa a denne hojne polievate, odmení sa Vám svojim bujným vzrastom aj v tunajších tropických horúčavách, až ozaj veľmi málo pod 50 °C. V kombinácii s pokrájanými čerstvými paradajkami, alebo v paradajkových omáčkach, či všade tam, kde chcete pocítiť jej chuť a vôňu, je to lahôdka!