Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou fotorecept

yogicek - fotkayogicek, 13. júla 2014
Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept)
Foto: yogicek

Z minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to Zobraziť celý popisZ minulého pokusu naplniť karbošíky kozou bryndzičkou mi trochu zostalo, tak som ju využil do tohoto receptu, ktorý som ozvláštnil hustou omáčkou. Znie to neuveriteľne ale ako prílohu som zvolil - opäť zemiaky. Ale také trošku onakvejšie. Milá eviana, prosím bez ironických poznámok.:)))

5
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
15 plátkov
70 g
podľa chuti
200 g
2 ks
Omáčka biela:
uvedené v postupe
150 ml
1 čl
Omáčka hnedá:
uvedené v postupe
1 čl (alebo plnotučná)
1 čl
Príloha:
1000 g
200 g netto
5 strúčikov
podľa chuti
podľa potreby
podľa potreby (alebo olej)
Na zahustenie omáčok:
podľa potreby
Na podliatie mäska:
1,5 dl (alebo voda)
Obloha:




Postup

  1. 1

    Prerastenú údenú slaninku a polovicu jednej veľkej cibule pokrájame na malé kocky. Na panvičke necháme popustiť slaninku a pridáme pokrájanú cibuľu. Okoreníme MČK a restujeme do zhnednutia cibule. Nesolíme.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Orestovanú cibuľu a slaninku vyberieme z panvičky bez vytopenej masti a pridáme do bryndze. Vytopenú masť si necháme na panvičke na ďalšie použitie.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poriadne rozmiešame.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do kuracích pŕs tenkým špicatým nožom (vykosťovákom) urobíme kapsu, ktorú naplníme slaninovo-cibuľovou bryndzičkou a otvor uzavrieme ihlou alebo špáradlom.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Naplnené prsia obalíme plátkami tučnejšej slaninky a okoreníme MČK. Nesolíme.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Obalené prsíčka sprudka opečieme zo všetkých strán na masti, ktorá sa nám vytopila zo slaninky a odložíme do tepla.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jeden a pol cibule ktorá nám zostala pokrájame pozdĺžne na mesiačiky a

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    dáme restovať do výpeku, ktorý nám zostal na panvičke po opekaní mäska. Osolíme aby nám pustila vodu a okoreníme MČK. Solíme radšej menej. Výpek je už slaný od slaninky. Orestujeme do bledo hnedej farby.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Orestovanú cibuľu aj s výpekom dáme do pekáča a vytvoríme z nej lôžko

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na ktoré poukladáme obalené a opečené kur. prsia. Podlejeme horúcim vývarom alebo vodou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na cca 30min.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď sú prsia hotové, dáme ich zapiecť pod gril pri teplote 250°C cca 4min. Pozor! Nevysušiť a nespáliť. Hotové prsia vyberieme a odložíme do tepla.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Výpek aj s cibuľou si zlejeme a rozdelíme na polovicu. Urobíme si dve omáčky. Jednu bielu s kúskami cibule a kyslou smotanou a druhú hnedú hladkú. Dve omáčky nie sú podmienkou. Urobte si tú ktorú máte radšej. Omáčky majú byť husté a stačí malé množstvo. Budeme nimi mäsko iba prelievať.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Biela omáčka: v kyslej smotane poriadne rozmiešame trochu hladkej múky a roztlačený cesnak.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Smotanu vylejeme do polovice výpeku s cibuľou ktorý necháme zovrieť a povaríme cca 5min pri nižšej teplote. Odstavíme, pridáme 1ČL poriadne vychladeného masla a necháme za pomalého miešania rozpustiť. Pozor, omáčka už nesmie vrieť.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hnedá hladká omáčka: druhú polovicu výpeku s cibuľou rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme 1ČL horčice a podľa potreby zahustíme hladkou múkou rozmiešanou vo vývare alebo vode. Na záver zjemníme 1ČL masla tak, ako pri bielej omáčke.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Príloha: očistené zemiaky nakrájame na 1/4, posypeme korením podľa vlastnej chuti, osolíme, pridáme masť alebo olej a neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré jemne dlaňou roztlačíme. Poriadne premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Po piatich minútach pečenia pridáme sterilizované šampiňóny premiešame a dopečieme zemiaky do mäkka. Na záver môžme zemiaky zapiecť pod grilom.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Plnené kuracie prsia prelejeme omáčkou, v tomto prípade bielou a podávame s pečenými šampiňónovými zemiakmi a zeleninou. Dobrú chuť a pekný zbytok dňa.

    Kuracie prsia plnené kozou bryndzičkou preliate omáčkou (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

jozka2
Yogicek,ty si hotovy vymyselnik,vymysliet kuracinu s kozim syrom,gdo by to rek,tento mam v jedalnicku velmi casto,ale neviem ako chuti s kuracinou,no treba vyskusat a mnamka bude na svete.davam ti velkych 5.
frezia68
@yogicek : otvorím laptop,reku mrknem na recepty a hneď prvý zaujal kozou bryndzičkou.Jasné,že autora som uhádla a hoci nie som @eviana ,šmejem še,že zaš bandurečky :-))). Pekne si vymyslel recept,páči sa mi kombinácia,len mi, prosím,vysvetli bod 14 -prečo nesmie zovrieť? A ešte bod 16 - prečo neošúpané?Veď cesnak mám rada,ale šupky nie :-))) Také zemiaky a omáčky odkukám a mám zvyšný kozí syr(nie bryndzičku),dalo by sa nahradiť,nie?Ale je slaný,musím improvizovať...máš ***** a už je v KK,pekný večer aj Tebe :-)
yogicek
Milá @jozka2
Chutí to vynikajúco. Kozia bryndzička nie je tak "ostrá" ako ovčia. Neprerazí chuť jemného kuracieho mäska. Vyskúšaj uvidíš. Ďakujem pekne za pochvalu. Pekný večer Ti prajem.
manya
u nás sú zemiaky na prvom mieste, vyskúšam tvoj recept, len bryndzu si spravím z kravského syra, neviem prečo ale kozie nemusím;
yogicek
Milá @frezia68
Nech robim co robim, furt še mi tote bandurky motaju do života. Dze kuknem tam bandurky. Ta co už. To maslo musí byť čo najstudenejšie a omáčka nesmie vrieť aby sa čo najpomalšie rozpúšťalo a vtedy dá tej omáčke jemnú maslovú chuť a zahustí omáčku do takej krémovej kozistencie. Pri vysokej teplote omáčky to nedosiahneš. A ten cesnak preto neošúpaný lebo sa pečie rovnako dlho ako zemiaky a nespáli sa. Odovzdá jemnú vôňu a chuť zemiakom. Len ho musíš trošku roztlačiť aby šupka praskla. Dá sa aj plochou stranou noža a jemne po ňom buchnúť rukou. Môžeš ho potom vybrať a vyhodiť alebo vytlačiť zo šupky (ide to veľmi ľahko) a zamiešať do zemiakov. Ditka kľudne nahraď bryndzičku syrom. Veď je to skoro to isté. A že ja slaný to nevadí. Ak si si všimla tak ja som mäsko nesolil lebo aj bryndzčka je slaná a tak mäsko si tú slanosť stiahne z vnútra od bryndzičky a zvonku od slaninky a akurát sa to vyrovná. Tak sa bez obáv do toho pusti. Ďakujem za nádherné zhodnotenie receptu. Aj Tebe na východ prajem pekný večer. Dúfam, že som Ti to dostatočne vysvetlil.
yogicek
Milá @manya
Už aj u mňa sa tie krumple akosi tlačia na prvé miesto ale ja to zavčasu zarazím. Aspoň dúfam. Nie každému z nás chutí všetko, tak si tú náplň jednoducho vymeň za takú ktorá Ti chutí. Ak môžeš ovčiu, tak daj ovčiu a nemusí byť 100%. Daj takú kde je podiel ovčieho a kravského mlieka 51% ku 49%. Ďakujem aj Tebe a pekný večer.
olinecka
@yogicek ten recept je vyborny dala som 5* ,ale nepochopim ,čo riešite zemiaky veď kto nema rad zemiaky urobi si ryžu alebo ničo iné.Mňa oslovil a mi je to jedno či su tam zemiaky alebo niečo ine .Nechápem v čom je chyba.Pekny večer!!!
yogicek
Milá @olinecka
Ďakujem za hviezdičky. Pokúsim sa Ti to s tými zemiakmi vysvetliť. Tu nejde o to či má niekto rád alebo nemá rád zemiaky. Tu ide o mňa. Kto ma pozná tak vie, že ja som donedávna jedol minimum zemiakov. Bol som samé mäso. A od určitej doby ich jem nahusto. Dokonca aj recepty zo zemiakov som sem už dal. Tak si zo mňa robia srandu. To je všetko.
1x luss44
luss44
paráda:) další chutný nápad na kuracie prsia, vyskúšam s ovčou bryndzou, lebo už mi došli nápady na ich prípravu. Máš 5***** + 1* navyše za ukážkovo nakrájanú cibuľu na foto č.7 :)
havino
aj mne sa tou bryndzou plnenou páčia, koziu tu nemám možnosť kúpiť, všetko chutné, ale vieš čo mne hned hlavou prebehlo? ja by len s tou cibuľou usmaženou podávala, nejaký výpek by bol, tak máme radi, cibule na spodok hojne a to by boli hody, zvyknem tak dávať, len ma ju nikdy nenapadlo osmažiť a takú máme že ozaj najradšej, super recept, šikovný
yogicek
Milá @luss44
Som teda rád, že som svojim receptom prispel k rozšíreniu Tvojho zoznamu na prípravu kuracích prsíčiek. Vyskúšaj a uvidíš, že ich potom budeš robiť stále. Ja už mám v hlave ďalší nápad čo budem s prsíčkami robiť. Ďakujem Ti za pochvalné zhodnotenie tohoto receptu. Ešte dodám. Nenapadlo by ma, že by si niekto všimol aj ako je nakrájaná cibuľa.:) Ďakujem za pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
1x luss44
terinka55
Receptík je to pekný, aj spracovaný. Ja sa ale "nekamarátim" s bryndzičkou :( Pre labužníkov to však môže byť výborné papanie.
Aj tak dávam 5*, lebo sa mi to páči...
yogicek
Milá @terinka55
Neviem teda či nemáš rada len bryndzičku a bryndzu alebo všeobecne syry, ale môžeš tie prsia naplniť hocijakým syrom alebo úplne niečim iným čo máš rada. Možností je naozaj nepreberné množstvo. Tie zemiaky a omáčky sa hodia snáď ku každej náplni. Veľmi pekne ďakujem za pochvalu. Prajem Ti pekný deň.
alex37
@yogicek , recept uložený, páči sa mi veľmi, /neviem či preto, že som hladná/ ale vyzerá fakt výýýborne. Pochlapil si sa zase raz. :-)
jujoska
ocami som preletela nadpis a kym som si pretrela poriadne oci a znovu precitala, tak som skoro odpadla: ze "...kozou bradickou..."
:-D :-D Chutno si navaril
yogicek
Milá @alex37
Už som myslel, že aj Teba ukradli. Vitaj. Dobehni ak máš hlad. Mám dosť. A ďakujem za pochvalu. Pekný deň.
yogicek
Milá @jujoska
A stáva sa Ti to často? Nesmieš hneď keď vstaneš utekať k PC.:))) Ale nakoniec mám pocit, že existuje aj rastlina kozia bradička. Takže by sa vlastne nič nestalo. Len neviem či je jedlá. Ďakujem, že sa Ti toto jedlo pozdáva. Pekný deň aj Tebe prajem.
alex37
@yogicek , ďakujem aj by som si dala, ale akurát sme sa vrátili z obedu, veru neukradli ma, ja už ani schovávačku sa hrať nemôžem, kto by ma už hľadal /žena po štyridsiatke/ :-) aj tebe pekný deň :-)
afataga
no ci pana, ale si sa vysantil :-) vsetko super beriem, okrem muky, vidno, aky si cistotny, len jednu panvicu si zaondil :-)
yogicek
@afataga
Tých riadov bolo trošku viac ale na mňa ešte stále málo. To nebude čistotnosťou ale skôr lenivosťou. Ešte ma čaká v živote toľko umývania riadov, že ani sám netuším koľko. Múku si nevšímaj, hlavne že je to robené na masti. Dík. Pekný deň.
ivav
jedlo musí byť výborné, na bielom tanieri by vyznelo ešte lepšie
yogicek
@ivav
Súhlasím s Tebou. Ja ale biele taniere nemám. Mne sa nepáčia. Prídu mi také fádne. Ale za pochvalu jedla Ti ďakujem. Pekný deň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia