Kuracie prsia pečené na zázvore a jablkách s tarhoňou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes je Roš ha šana - židovský Nový rok 5773, ktorý sa počíta od narodenia praotca Adama. Na obed som uvarila Goldene jojch - zlatú slepačiu polievku s macesovými knedličkami/ rp mám na vareche/ a na druhý chod som spravila další úžasný recept zo židovskej kuchyne - kuracie prsia na zázvore a jablkách, ktoré som podávala s tarhoňou. Je to jednoduché, rýchle a vynikajúce sviatočné jedlo. Odporúčam vyskúšať.

2
porcie
15 minút
príprava
20 + 10 minút
na 170/200 °C

Postup

  1. Najradšej robím kuracie prsia s kosťou aj s kožou, lebo majú lepšiu chuť. Ponechala som aj hornú časť s krídlovou kosťou, lebo boli malé. Večer som ich nasolila a prikryté fóliou som ich odložila na noc do chladničky. Ráno som ich odtiaľ vybrala a nechala som ich 3 hodiny zohriať na izbovú teplotu.
  2. Našpikovala som ich hranolkami cesnaku.
  3. Pokrájanú cibuľu na mesiačiky som rozložila na dno pekáčika.
  4. Z jablka som odstránila stopku, pokrájala som ho na 1/4-tiny, ale neošúpala, aby sa pri pečení nerozpadli, len som ich predtým umyla.
  5. Odstránila som z nich jadrovník a pokrájala na plátky.
  6. Plátky jabĺk som rozložila na cibuľu, nesolila som ich, mäsko je slané dosť.
  7. Zázvor som pokrájala na plátky a tie na tenké hranolčeky.
  8. Zázvorom som posypala jablká.
  9. Na jablká a zázvor som položila nasolené kuracie prsia.
  10. Okorenila som ich čerstvo mletým čiernym korením.
  11. Preliala som ich olejom a podliala vodou. Piekla som ich voľne prikryté pečiacim papierom najprv 20 minút na 170 stupňoch C za častého prelievania výpekom. Potom som pečiaci papie odstránila, teplotu som zvýšila na 200 stupňov a piekla ešte 10 minút, až bola kožička na prsíčkach pekne červeno-hnedá a chrumkavá..
  12. Na olej som nasypala tarhoňu.
  13. Na horúcom oleji som ju za stáleho miešania opražila do červeno-hneda.
  14. Zaliala som ju horúcou vodou a osolila. Pozor na obarenie! Prikryla som ju pokrievkou a na najnižšom plameni som ju dusila 15 minút, vypla som plameň a nechala prikrytú dôjsť v pare ešte 10 minút.
  15. Na tanieri som spravila zázvorovo-jablkové hniezdo, na ktoré som položila upečené kuracie prsíčka. Mäsíčko je šťavnaté a má výbornú jemnú chuť použitých surovín. Najvhodnejšou prílohou je tarhoňa, ktorá má svoj skutočný pôvod práve v židovskej kuchyni a je známa pod názvom Farvele. Jablká sú mäkké, ale nie rozpadnuté, ich chuť zázvor krásne zvýrazňuje a ochutí príjemne aj výpek.