Kuracie prsia

Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Už som Vám spomenul meno novodobého „fanatika“ na zdravú výživu Dr. Steven R. Gundry-ho, MD. v spojitosti s jeho novou knihou „The Plant Paradox – Paradox rastlín”. Komu sa páči zdravie v jeho črevnom trakte, túži po dokonalom „diétovaní”, či štíhlej línii a ľúbi jedlo plné vitamínov, nech sa ráči pridať k nám. Tí, ktorí rozšírili obec „žĺčnikárov” môžu nasledovať moju maličkosť. Rcp „prepožičaný” zo str. 315 uvedenej knihy, je na množstvo ingrediencií až asketicky jednoduchý, rýchly a chutný!

2-3
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tak toto je okrem sterilizovaných olív naozaj všetko, čo som potreboval.
  2. Kuracie prsia som po dĺžke pokrájal na 12÷15 mm široké pásiky, rozložil ich na dno väčšej panvice s avokádovým olejom, popolieval čerstvou citrónovou šťavou a opiekol 2÷3´ na jednej strane.
  3. Keď sa „zatiahli” na bielo, otočil som ich a opiekol 5÷7´ na druhej strane,
  4. až „skaramelizovali” na cukre citrónovej šťavy a nadobudli príťažlivú červenohnedú farbu, potom som ich otočil a nechal „zafarbiť” aj na opačnej strane.
  5. Medzitým som pripravil čerstvý šalát z baby rukoly a baby špenátu, so sterilizovanými olivami a citrónovo-olejovou zálievkou so štipkou soli a čerstvo mletého čierneho korenia .
  6. Toto je porcia pre „raného žĺčnikára” (na pásiky opečených kurčacích pŕs môžete postrúhať kôru z chemicky „nezatentočkovaného” citróna); ak máte stravníkov so zvýšenými nárokmi, môžete šalátovú prílohu rozšíriť napr. o zemiakové pyrè.
  7. Januárový (2018) detail na náš citrónovník, ktorého plody dozrievajú, ale hneď sa hlásia na svet kvety nových.