Kuracie prsia
Kuracie prsia na avokádovom oleji a citrónovej šťave (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Už som Vám spomenul meno novodobého „fanatika“ na zdravú výživu Dr. Steven R.
Gundry-ho, MD. v spojitosti s jeho novou knihou
„The Plant Paradox – Paradox rastlín”. Komu sa páči zdravie v jeho črevnom trakte, túži
po dokonalom „diétovaní”, či štíhlej línii a ľúbi
jedlo plné vitamínov, nech sa ráči pridať k nám. Tí, ktorí rozšírili obec „žĺčnikárov” môžu
nasledovať moju maličkosť. Rcp „prepožičaný” zo
str. 315 uvedenej knihy, je na množstvo ingrediencií až asketicky jednoduchý, rýchly a
chutný!
2-3 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Tak toto je okrem sterilizovaných olív naozaj všetko, čo som potreboval.
- Kuracie prsia som po dĺžke pokrájal na 12÷15 mm široké pásiky, rozložil ich na dno väčšej panvice s avokádovým olejom, popolieval čerstvou citrónovou šťavou a opiekol 2÷3´ na jednej strane.
- Keď sa „zatiahli” na bielo, otočil som ich a opiekol 5÷7´ na druhej strane,
- až „skaramelizovali” na cukre citrónovej šťavy a nadobudli príťažlivú červenohnedú farbu, potom som ich otočil a nechal „zafarbiť” aj na opačnej strane.
- Medzitým som pripravil čerstvý šalát z baby rukoly a baby špenátu, so sterilizovanými olivami a citrónovo-olejovou zálievkou so štipkou soli a čerstvo mletého čierneho korenia .
- Toto je porcia pre „raného žĺčnikára” (na pásiky opečených kurčacích pŕs môžete postrúhať kôru z chemicky „nezatentočkovaného” citróna); ak máte stravníkov so zvýšenými nárokmi, môžete šalátovú prílohu rozšíriť napr. o zemiakové pyrè.
- Januárový (2018) detail na náš citrónovník, ktorého plody dozrievajú, ale hneď sa hlásia na svet kvety nových.