Dusené kuracie mäso
Dusené kuracie mäso

Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry fotorecept

sracz - fotkasracz, 20. septembra 2017
Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept)
Foto: sracz

Variant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá Zobraziť celý popisVariant jednoduchého, rýchleho, no hlavne chutného rcp zo „šalátového“ vydania KK mojej krajšej ½_ičky. Rcp je odskúšaný na jej mamke Nušte, B. P., ktorá bola odkázaná na prísne diabetes kuchyňu. Nuž a „cukrovkári“ si ako prílohu „zvolia“ niečo s čerstvou, alebo dusenou aj listovou zeleninou. My „zdravší“ sa uspokojíme so slovenskou ryžou, alebo so zemiakovou kašou. Emulzia ťažšieho červeného vína „Marsala“ a suchšieho „Sherry“ a ich „bukéty“ vytvoria „slastnú“ chuť skaramelizovaných húb a mäsa.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-18 minút
tepelná úprava

Suroviny

900-1 000 g (prsia a stehná bez kože a kostí)
3-4 PL
1 KL
1 KL
0,5 KL
podľa chuti
333-500 g čerstvé (babybella, shiitake, oyster)
4-6 PL
4-6 PL
120-150 ml
60-75 ml holandské
120-150 ml
podľa potreby
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Takto to vyzeralo na „štarte“.

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kúsky kuracieho mäsa som vyklepal na tenšie, asi 5-7 mm plátky, ktoré som osolil.

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V pomocnej mise som zmiešal 3 kopcovité PL hladkej múky, po KL cesnaku v prášku so soľou a drveného oregana a 0,5 KL čerstvo mletého čierneho korenia; v tejto práškovej zmesi som obojstranne „okúpal“ plátky kuracieho mäsa,

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ktoré som opiekol vo veľkej panvici, na strednom stupni ohrevu, v horúcom oleji, asi po 2-3 ´na každej strane (tak, aby mäso malo peknú červeno-hnedú farbu).

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom som opečené plátky mäsa povyberal na pomocnú tácňu, do výpeku pridal čerstvé maslo a po jeho spojení sa s olejom,

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na menšie kúsky pokrájané čerstvé huby

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a po nejakých 3-4´ som ku nim vrátil opečené plátky kuraciny, všetko posypal sušenými drvenými „KN“ paradajkami,

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    všetko nežne podlial vínom Marsala a Sherry (z obidvoch po ½ zo ∑ v ingedienciách) a takto, s občasným podlievaním a obracaním plátkov,

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dusil asi 10-12´, kedy sa emulzia Marsala a Sherry zredukovala, mäso zjemnelo na konzistenciu dôchodcovských „tretích“ zubov

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a mohol som podávať na „podložke“ z pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate; môžete ich v celku, alebo pokrájané pridať do romain alebo ľadového šalátu,

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    či tak, ako som skryl pod mäso, vlasovými rezancami a vzápätí opäť posypal vňaťkou!

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    … Tak o zbierku húb, s podobným obsahom, som v okolí mojich rodných Košíc, nikdy nemal núdzu. O veľkosť série afrických fialiek (na parapete za mojim chrbátom) som roky rokúce súperil s našou milou susedkou, pani MUDr. N. Mandzjukovou. Dobehnúť ju, som nemal „šanciu“, ja som dosiahol 57 rôznych farieb ich kvetov a tvarov listov, Naďka však vyše 120 a to ešte pod našimi balkónmi stačila vlastnoručne vysadiť japonskú sakuru s kvetmi nežnej ružovej farby, ktorá kvitne každoročne!!!

    Kuracie plátky s vínom marsala a so sherry (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

relaxx1
Tvoje rcpty sú ako rozprávky :-) radosť čítať, odvážiť sa uvariť a potom s chuťou zjesť. Vďaka za takých ľudí ako si ty. Pozdravujem a prajem všetko dobré :-)
waocipa
Przepis na moj smak ,robilam potrawy juz podla pana przepisow wyszly bardzo dobrze jeszcze lepiej smakowaly,pozdrawiam i pieknego dnia zycze.
1x sracz
zahra
Tu by si ich isto urobil z jesennymi, ako slza cistymi dubacikmi, ktore prave rastu. Skvely recept, pre nas so seitanom bude zajtra.Vdaka.
1x sracz
frezia68
Pekný recept,ako vždy.A krásne spomienky nie len na huby,ktoré tak obľubuješ.Ale aj množstvo fialiek obdivujem a posielam Vám obom srdečné pozdravy.
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia