Pečené kuracie stehná

Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept je trochu pracný ale zato efektný, vhodný na sviatočné chvíle, ako pohostenie pre návštevu.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Dolné kuracie stehná aj s kožou dáme variť do vriacej osolenej vody, môžete pridať bujón alebo korenie podľa vlastnej chuti. Varíme asi 20 minút podľa veľkosti. Mierne vychladnuté stehienka stiahneme z kože, šľachy hore narežeme a mäso rukou posunieme smerom dole, aby nám zostala čistá kosť ako rúčka. Stehienka odložíme bokom nech celkom vychladnú.
  2. Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou alebo pučidlom, nie mixérom. Pridáme vajíčko, nastrúhaný tvrdý syr a nasekanú petrželku. Solíme opatrne, zemiaky sa varia v slanej vode a syr je tiež slaný. Kašu necháme vychladnúť. Keď s ňou začneme pracovať musí byť minimálne vlažná.
  3. Na dosku si roztiahneme potravinársku fóliu. Do stredu dáme 2-3 lyžice kaše a roztiahneme ju vo vrstve asi 1cm. Do stredu položíme stehienko a pomocou fólie ho zabalíme do kaše tak, aby nám vznikol hruškoidný tvar. Dalo by sa to aj bez fólie ale s fóliou je to čistá práca, nezabrblete seba ani pracovnú dosku.
  4. Takto pripravené a vo fólii zabalené stehienka dajte na 1-2 hodinky do mrazničky. Zamrazujeme ich preto, aby sa nám ľahšie obaľovali, pretože ináč by sa nám veľmi lepili na prsty. Mierne zamrazené stehienka odbalíme z fólie a obalíme v trojobale.
  5. Ak máte friťák vysmažte stehienka v ňom, zachovajú si krásny tvar a na tanieri budú skutočne vyzerať ako hrušky. Ja ale friťák nemám a na oleji nerada vysmážam. Už roky všetko čo sa inak vysmáža robím v rúre na plechu. Obalené stehná poukladám na plech, na pečiaci papier, pokvapkám olejom a dám do rozpálenej rúry na 240 °C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200 °C, stehná pootáčam a dopečiem ešte asi 10-15 minút do zlata.
  6. Upečené stehienka podávame s dresingom a so zeleninovým šalátom. Dresing - kyslá smotana alebo biely jogurt, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie. Pridať môžete aj nadrobno nakrájanú uhorku, mladú cibuľku, rajčiny - záleží len od vašej chuti a fantázie.