Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Kuracie nohy v zemiakovom obale fotorecept

evusik - fotkaevusik, 20. decembra 2018
Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept)
Foto: evusik

Tento recept je trochu pracný ale zato efektný, vhodný na sviatočné chvíle, ako pohostenie pre návštevu.

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Zemiaková kaša:
500 g
1 ks
150 g
Na obaľovanie:




Postup

  1. 1

    Dolné kuracie stehná aj s kožou dáme variť do vriacej osolenej vody, môžete pridať bujón alebo korenie podľa vlastnej chuti. Varíme asi 20 minút podľa veľkosti. Mierne vychladnuté stehienka stiahneme z kože, šľachy hore narežeme a mäso rukou posunieme smerom dole, aby nám zostala čistá kosť ako rúčka. Stehienka odložíme bokom nech celkom vychladnú.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme vidličkou alebo pučidlom, nie mixérom. Pridáme vajíčko, nastrúhaný tvrdý syr a nasekanú petrželku. Solíme opatrne, zemiaky sa varia v slanej vode a syr je tiež slaný. Kašu necháme vychladnúť. Keď s ňou začneme pracovať musí byť minimálne vlažná.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na dosku si roztiahneme potravinársku fóliu. Do stredu dáme 2-3 lyžice kaše a roztiahneme ju vo vrstve asi 1cm. Do stredu položíme stehienko a pomocou fólie ho zabalíme do kaše tak, aby nám vznikol hruškoidný tvar. Dalo by sa to aj bez fólie ale s fóliou je to čistá práca, nezabrblete seba ani pracovnú dosku.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené a vo fólii zabalené stehienka dajte na 1-2 hodinky do mrazničky. Zamrazujeme ich preto, aby sa nám ľahšie obaľovali, pretože ináč by sa nám veľmi lepili na prsty. Mierne zamrazené stehienka odbalíme z fólie a obalíme v trojobale.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak máte friťák vysmažte stehienka v ňom, zachovajú si krásny tvar a na tanieri budú skutočne vyzerať ako hrušky. Ja ale friťák nemám a na oleji nerada vysmážam. Už roky všetko čo sa inak vysmáža robím v rúre na plechu. Obalené stehná poukladám na plech, na pečiaci papier, pokvapkám olejom a dám do rozpálenej rúry na 240 °C asi na 10 minút, potom zmiernim na 200 °C, stehná pootáčam a dopečiem ešte asi 10-15 minút do zlata.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené stehienka podávame s dresingom a so zeleninovým šalátom. Dresing - kyslá smotana alebo biely jogurt, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie. Pridať môžete aj nadrobno nakrájanú uhorku, mladú cibuľku, rajčiny - záleží len od vašej chuti a fantázie.

    Kuracie nohy v zemiakovom obale (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
no, to je naozaj paráááda, musím vyskúšať... ešte som nevečerala, tak mi slinky tečú...
motyka
Mne sa to tiež páči. Chuťovo musí byť super. Ukladám a určite vyskúšam. Mám ale jednu otázku - keď dáš tie stehienka do mrazničky - nestmavnú ? Tvoje vyzerajú že nie, ale odpovedz mi prosím. Díky.
1x evusik
evusik
@Motyka (20.12.2018 18:55)

no nestmavli, ani som nevedela, že môžu stmavnúť :-) myslíš kašu, že by mohla znednúť? neviem, mne sa s tým nestalo nič zlé. Ja som ich mala zabalené vo fólii a veru boli v mrazáku dobré 2 hodiny. V podstate je to hotové, zemiaky aj mäso sú uvarené len sa to obalí a vysmaží.
Robila som tak už aj roládu - zemiaková kaša, kuracie prsia, špenát, mozarela, paradajky a bolo to veľmi dobré, dokonca aj studené


kvakac
Môj ty bože akurát končím nočnú a keď som to zbadal až mi prišlo zle od hladu. Neostalo ešte, že by som dobehol? Toto je fantázia. Určite to vyskúšam.
evusik
@Kvakac (21.12.2018 05:14)

neostalo :-) robila som len 4 stehienka akože na skúšku, je to trochu zdĺhavé ale v podstate jednoduché na suroviny a efektné na tanieri... ak vyskúšaš, daj vedieť :-)
farbuska
Vyzerá to úplne skvele! Tiež zaraďujem do plánov. Vďaka za veľmi efektnú inšpiráciu.
1x evusik
garanco
Veľmi sa mi páči Tvoj recept, aj na tanieri vyzerá krásne, rovno na zjedenie! -:) !
Postup si podrobne popísala, ale, ako píšeš, je s tým babračka, ktorá stojí za to, príležitostne pripravím podľa Teba.
evusik
Ďakujem všetkým za pristavenie pri mojom recepte, teším sa z každého jedného komentára a keď vyskúšate a uvaríte podľa tohto receptu dajte vedieť, spätná väzba vždy poteší :-) prajem krásny predvianočný večer
cesminaz
Aké zaujímavé :-) Zatial som nedala komentar,lebo som stále rozmýšlala nad tým,co mi tá hlavná fotka pripomína...ale neprišla som nato :-) Ked prídem nato,tak napíšem :-)
1x evusik
evusik
@Cesminaz (23.12.2018 08:37)

ja keď som ich robila, dala som ich na stôl a povedala som, že to sú hrušky, obalené v škorici a upečené :-)
samozrejme mi na to môj muž neskočil, videl čo varím, ale mne to veľmi pripomína hrušky :-)
haji
Milá Evka, teprve dnes jsem objevila tvůj blog. Je moc hezký, nejen pěkné recepty. Projdu si ho celičký. Teď jsem se dobře pobavila zážitkem ze svatby, prstík. Poučný příběh. Zpět k blogu, moc se mi líbí. Přeji Požehnané Vianoce a díky za tvou šikovnost, tvořivost, ať se ti všechno daří!
evusik
@Haji (23.12.2018 18:58)

veľmi pekne ďakujem a teším sa, že sa ti moje písačky páčia, naozaj :-) pôvodne som začala blogovať len tak, pre rodinu a kamarátky ale akosi sa to rozrástlo a ja sa z toho samozrejme teším :-)
Prajem aj Tebe krásne Vianoce a nech nám to varí :-)
1x haji
evusik
@Babidka (1.1.2019 19:49)

tie stehná najskôr varím v osolenej, okorenenej vode, alebo v bujóne aby boli už také ochutené, takže potom ich už zvlášť neochucujem...
beatacsontosova
teda cumim jak mucha puk, vyzera to srandovne a teda ze by som sa aj ponukla rada :) ja by som asi ugrilovala trosku tie stehna (iba nasa preferencia) musi to byt neskutocna dobrota :)
1x evusik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia