Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Týmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še
ňechce v totej horučave bars varic, aľe mušim, bo som vof funkciji verchňeho
gazdiňaka“! Kuriatkom nič nepokazíte, naviac je toto jedlo hotové do 30´a ešte zaň
obdržíte veľké uznanie a „sladký“ obdiv! Zloženie zeleninového „hodvábneho“ podkladu
je variabilné. Skrátka použijete to, na čo máte chuť, alebo čo máte po ruke! Kto chce
„krémovú“ konzistenciu, vmieša na záver varenia 1 PL maizeny v troške studenej vody.
2-4 porcie |
12 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup- zoradené ingrediencie, čakajúce na vstup do „procesu“
- dočistené, umyté, osušené kuracie prsia som na rezal na trojuholníky a obojstranne som ich posypal soľou a oeMČeKoval; dovolím si malé odporúčanie tým, ktorí majú prsia radšej šťavnatejšie: a) nakrájané ich vložiť do pivového pácu (300 ml piva, ja dávam do čierneho, 3 PL oleja, 3 PL sókovej omáčky a koreniny podľa chuti; cez noc uložiť do chladničky a na druhý deň pokračovať v príprave; b) alebo už udusené prsia, pred servírovaním, vložiť na minútku_dve do horúceho kuracieho (hovädzieho) vývaru, či bujónu a potom vložiť späť do zostavy!!!
- osolené a oMČKované prsia som do „červenohneda“ opiekol, obojstranne à 3÷4´, na 2÷3 PL kukuričného oleja (dobrý je aj slnečnicový, každý podľa seba)
- pokiaľ sa prsia opiekli, postrúhal som jednu strednú cibuľu, pretlačil 5 strúčikov cesnaku, pokrájal paprika, paradajky a zelerové stonky
- opečené kúsky mäsa som uložil na pomocný tanier, zoškrabal som výpek na dne hrnca, prilial k nemu trošku oleja a vložil postrúhanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, krátko, do sklovita, porestoval a
- prisypal pokrájané stonky zeleru, papriku a paradajky; biele kocky na povrchu = pokrájaný jaderník papriky; všetko som premiešal a prikryté nechal ~ 5´„dusiť“
- do takto „predduseného“ základu som pridal 3 PL domáceho kápiového krému, čerstvo MČK ~ 1 ML, mletý sušený ďumbier ~ 1 KL a MČSP ~ 2 KL a 1 PL korenia na kuracie mäso „Nahrin“ 1 PL; všetko som premiešal, asi 3÷4´nechal „prejsť“ varom a
- priložil „odpočívajúce“ už opečené kúsky kuracích pŕs
- podlial ~ 150 ml bieleho polosladkého vína, podľa tvrdenia múdrych životaskúsených ľudí: „Víno je mlieko stracov“, nám chutí a veľmi osviežujúco, hlavne pri terajších extrémnych teplotách, pôsobí juhoafrické Chenin Blanc 2012; pri zvýšenej teplote som nechal odpariť alcohol, opäť som znížil teplotu na „režim buľkotanie“ a po „zosnúbení sa“ všetkých chutí a vôní som hotovú dobrotu odstavil; pre zjemnenie chute à la labužník som na povrch rozložil hoblinky (1 PL) masla
- čas som využil na prípravu obľúbenej prílohy „slovenská ryža“ s petržlenovou vňaťou; jednoduché a veľmi rýchle = na PL oleja som na „melír“ opražil túto cestovinu (obdobne pripravujem aj orzo, tarhoňu, mrvenicu či „sciranku“,
- podlial ju dvojnásobným množstvom pripavenej horúcej vody, pridal 1 KL soli, premiešal a varil, až sa v „ryži“ objavili „dierky“
- pridal som asi 250 ml natrhaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate, zmiešal, prikryl, vypol zdroj tepla a nechal, chvíľočku len krátku, dôjsť
- na tanieri, ozdobené čerstvými listami zeleru, to potom vyzerá takto a
- po „bezmäsitom“ predjedle zo spoločného taniera, halušky s májovou bryndzou, chutilo nám obom naozaj super vynikajúco!!!
|