Kuracie medajlónky - letný variant (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto mojim rcp sa pripájam k @arasidka a k ďalším 22 komentujúcim, lebo „aňi mňe še ňechce v totej horučave bars varic, aľe mušim, bo som vof funkciji verchňeho gazdiňaka“! Kuriatkom nič nepokazíte, naviac je toto jedlo hotové do 30´a ešte zaň obdržíte veľké uznanie a „sladký“ obdiv! Zloženie zeleninového „hodvábneho“ podkladu je variabilné. Skrátka použijete to, na čo máte chuť, alebo čo máte po ruke! Kto chce „krémovú“ konzistenciu, vmieša na záver varenia 1 PL maizeny v troške studenej vody.

2-4
porcie
12 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. zoradené ingrediencie, čakajúce na vstup do „procesu“
  2. dočistené, umyté, osušené kuracie prsia som na rezal na trojuholníky a obojstranne som ich posypal soľou a oeMČeKoval; dovolím si malé odporúčanie tým, ktorí majú prsia radšej šťavnatejšie: a) nakrájané ich vložiť do pivového pácu (300 ml piva, ja dávam do čierneho, 3 PL oleja, 3 PL sókovej omáčky a koreniny podľa chuti; cez noc uložiť do chladničky a na druhý deň pokračovať v príprave; b) alebo už udusené prsia, pred servírovaním, vložiť na minútku_dve do horúceho kuracieho (hovädzieho) vývaru, či bujónu a potom vložiť späť do zostavy!!!
  3. osolené a oMČKované prsia som do „červenohneda“ opiekol, obojstranne à 3÷4´, na 2÷3 PL kukuričného oleja (dobrý je aj slnečnicový, každý podľa seba)
  4. pokiaľ sa prsia opiekli, postrúhal som jednu strednú cibuľu, pretlačil 5 strúčikov cesnaku, pokrájal paprika, paradajky a zelerové stonky
  5. opečené kúsky mäsa som uložil na pomocný tanier, zoškrabal som výpek na dne hrnca, prilial k nemu trošku oleja a vložil postrúhanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, krátko, do sklovita, porestoval a
  6. prisypal pokrájané stonky zeleru, papriku a paradajky; biele kocky na povrchu = pokrájaný jaderník papriky; všetko som premiešal a prikryté nechal ~ 5´„dusiť“
  7. do takto „predduseného“ základu som pridal 3 PL domáceho kápiového krému, čerstvo MČK ~ 1 ML, mletý sušený ďumbier ~ 1 KL a MČSP ~ 2 KL a 1 PL korenia na kuracie mäso „Nahrin“ 1 PL; všetko som premiešal, asi 3÷4´nechal „prejsť“ varom a
  8. priložil „odpočívajúce“ už opečené kúsky kuracích pŕs
  9. podlial ~ 150 ml bieleho polosladkého vína, podľa tvrdenia múdrych životaskúsených ľudí: „Víno je mlieko stracov“, nám chutí a veľmi osviežujúco, hlavne pri terajších extrémnych teplotách, pôsobí juhoafrické Chenin Blanc 2012; pri zvýšenej teplote som nechal odpariť alcohol, opäť som znížil teplotu na „režim buľkotanie“ a po „zosnúbení sa“ všetkých chutí a vôní som hotovú dobrotu odstavil; pre zjemnenie chute à la labužník som na povrch rozložil hoblinky (1 PL) masla
  10. čas som využil na prípravu obľúbenej prílohy „slovenská ryža“ s petržlenovou vňaťou; jednoduché a veľmi rýchle = na PL oleja som na „melír“ opražil túto cestovinu (obdobne pripravujem aj orzo, tarhoňu, mrvenicu či „sciranku“,
  11. podlial ju dvojnásobným množstvom pripavenej horúcej vody, pridal 1 KL soli, premiešal a varil, až sa v „ryži“ objavili „dierky“
  12. pridal som asi 250 ml natrhaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate, zmiešal, prikryl, vypol zdroj tepla a nechal, chvíľočku len krátku, dôjsť
  13. na tanieri, ozdobené čerstvými listami zeleru, to potom vyzerá takto a
  14. po „bezmäsitom“ predjedle zo spoločného taniera, halušky s májovou bryndzou, chutilo nám obom naozaj super vynikajúco!!!