Kuracie enchiladas (fotorecept)
Autor receptu: adakovalinka
Mexické jedlo som si obľúbila už pri prvej návšteve
Texasu pár rokov dozadu. Odvtedy
doma pripravujeme rôzne, Mexikom inšpirované jedlá.
Enchiladas sú zapekané tortillové
placky plnené rôznymi zmesami, väčšinou s rajčinovou
omáčkou. Prajem dobrú chuť.
6 porcií |
35 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Cibuľku si nakrájame na tenké plátky a na troške oleja opražíme v hlbokej panvici. Neskôr pridáme nakrájaný cesnak a stonkový zeler. Keď sa zmes opraží do zlatista pridáme mäso nakrájané na malé kocky. Na silnom stupni opečieme mäso, okoreníme čiernym korením a soľou a robíme až do zlatista. Pridáme na jemno nastrúhanú väčšiu mrkvu alebo dve menšie. Zatiaľ si pripravíme všetky ostatné ingrediencie.
- Keď je mäso hotové pridáme prekrojené cherry rajčiny a chvíľku necháme na ohni. Keď zmeknú pridáme passatu. Pridáme plechovku červených fazúľ aj so slaným nálevom. Následne zmiešame všetky korenia ako napríklad štiplavú papriku, tymián, oregano a pod. Zmes korenia pridáme do panvice a ak sa rozhodnete pridať jalapenos či čerstvé bilinky ako petržlen či špenát, teraz je ten správny čas :)
- Necháme všetky chute pekne zmiešať na silnom ohni, nech to pekne bublá. Zatiaľ si pripravíme tortilliy pokiaľ máte čas, oplatí sa vyrobiť si domáce tortilly, je to jednoduché a oveľa chutnejšie. Taktiež budeme potrebovať zapekaciu nádobu a nastrúhaný syr, ja preferujem mozzarellu, ale je to na vás.
- Predhrejeme si trúbu na 200°C.
Na spodok zapekacej nádoby nalejeme zmes, snažíme sa nabrať len rajčinovú omáčku bez mäsa. Tortillu naplníme hustou zmesou, tak aby v nej nebolo príliš veľa omáčky, tú použijeme na zalievanie.
- Vnútro tortilly posypeme syrom a zabalíme, okraje necháme otvorené, a následne vložíme do pripravenej nádoby.
- Postup opakujeme, zmes by mala vystačiť na 10 menších tortill. Ja som použila dve misy na zapekanie. Zvyšnú omáčku použijeme na poliatie. Následne dáme enchiladas zapekať na 15min.
- Nakoniec posypeme syrom, ktorý necháme rozpustiť a skvelé enchiladas je na svete. Podávame s kyslou smotanou, jogurtom alebo šalátom.
Prajem dobrú chuť :)