Kuracia roláda plnená hríbami

matus113 - fotkamatus113, 28. novembra 2010
Kuracia roláda plnená hríbami
Foto: matus113

Recept trošku náročnejší, ale ten výsledok stojí za to.

5
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks, celé
2 ks
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Kura si v prvom rade umyjeme, osušíme a odstránime krídla. Kura položíme na dosku prsiami dole. Cez chrbát vedieme rez po pravej strane trtola, to isté spravíme aj po ľavej strane. Potom si chytíme kožku a začneme ju pomaly odstraňovať spolu s mäsom od kosti. Musíme to robiť opatrne, aby sme si nepoškodili mäso. Pokračujeme až ku stehnám, kde je chrupkavka, ktorú musíme prerezať, ale tak, aby sme neprerezali kožku. Kura si pootočíme a pokračujeme až k prsiam. Opatrne, aby sme si prsia nepoškodili prerezaním. Druhú stranu robíme presne tak isto, až prídeme k prsnej kosti.

  2. 2

    Keď máme kura vykostené, drží nám len na hrane prsnej kosti. Postupne režeme po prsnej kosti, ale tak, aby sme si neprerezali prsia. Kura si položíme kožou dole a začneme vykosťovať stehná. Režeme vedľa kosti opatrne, z druhej strany tiež. Kostičku si prerežeme na jednej strane a postupne orezávame.

  3. 3

    Vykostené mäso si položíme na potravinovú fóliu a rozložíme ho. Z pŕs odrežeme kúsky mäsa a priložíme ich na prázdne miesta, aby bola približne rovnaká hrúbka. Keď máme mäso rovnomerne rozložené, prikryjeme ho mikrotenovým vreckom a naklapeme. Vyklepané mäso si osolíme, posypeme jemne sušeným cesnakom a na to poukladáme plátky šunky. Cibuľku si na oleji osmažíme do sklovita, pridáme hríby, ktoré premiešame, osolíme a dusíme zakryté do mäkka. Keď sú mäkké, pridáme 2 vajíčka a spravíme praženicu, ktorú necháme vychladnúť.

  4. 4

    Na plátky šunky poukladáme pripravenú praženicu s hríbami, ktorú môžeme nahradiť mletým mäsom, vajíčkami, klobáskami, proste kto má čo rád. Začneme zvinovať roládu fóliou, na ktorej bola položená. Fóliu dáme preč a roládu začneme viazať potravinárskou niťou. Zoberieme si aspoň meter potravinárskej nite a začneme viazať od kraja. Na konci si spravíme uzol, ľavou rukou si chytíme niť a pravou rukou podídeme pod roládu a zachytíme. Opakujeme niekoľkokrát, až kým neprídeme na druhý koniec.

  5. 5

    Do pekáča vylejeme trochu oleja, ktorý rozotrieme rukou. Roládu prenesieme do pekáča tak, že pod roládu vložíme ruku a druhou rukou prichytíme. Na roládu nakrájame plátky masla, osolíme ju a podlejeme trochou vody. Vložíme do rozohriatej trúby na maximum a pečieme ju prikrytú asi pol hodinu. Keď je mäso mäkké, odokryjeme, a dopečieme dochrumkava. Po odokrytí roládu polievame vypečenou šťavou. Podávame s ryžou, zemiakmi alebo na studeno s chlebom.

Diskusia k receptu

Vymazať
leily221
tak na tomto recepte ma najviac potesil krasny navod na vykostenie celeho kurata...parada...ukladam a skusam :-)...len sa bojim, ze mne to nepojde tak sikovno :-)
Vymazať
palokuchki
Robila som to uz dva razy. Je s tym babracka, ale vyzera to pekne na tanieri. Pekny postup na vykostovanie kurata.
Vymazať
duschko
Prvy raz som videl, ako sa vykostuje kura v celku. Urcite na jednom sa to naucit neda. Treba to asi skusat. Velmi ma to zaujalo. Recept ukladam do MKK a ked bude cele kura, tak ideme na roladu. Pozdravujem autora a taktiez kameramana. Velmi dobra praca.
Vymazať
evanaaa
Ako vykosťovať kura som už videla viackrát v TV relácii, ale som to ešte neskúšala, ale teraz už musím. Stehná bežne vykosťujem, aj prsia, takže trochu praxe už mám, len by som si vzala väčší vykosťovák. Plnka je dobrá, ale ako sa píše, dá sa obmieňať. Veľmi dobrý návod, aby si to každý vedel predstaviť, to sa mi páči.Takže, hor sa do toho!
Vymazať
danculka
Naozaj ukážkový návod na vykostenie kuraťa,naozaj potom môze tam ísť plnka podľa chuti,perfektné.Ukladám do KK
Vymazať
zdenina
díky za video,ješte jsem kura nevykostovala,nevedela jsem jak na to,ted už vyzkouším
Vymazať
lidia3
Je to perfektne musim to vyskušať ,vykostujem tiež stehna ale toto je dobre.
Vymazať
jarunka
Tak toto som uz davno chcela vidiet, vykostovanie. Krasny navod. Dakujem. Pocula som aj o vykostovani morky ale tak, ze morka zostane cela a da sa naplnit. To je asi pre profesionalov-kuchrov. Vdaka.
Vymazať
bibicka
Výborný návod pre začiatočníkov vo vykosťovaní kurčaťa. Vždy som sa tejto činnosti bála, ale po pozretí tohto videa bude na nedeľný obed kuracia roláda plnená hríbami. Pani kuchárka nebola náhodou učiteľkou, pretože veľmi pôsobivo vysvetľovala postup, stručne a pritom k veci. Ďakujem za návod!
Vymazať
adrigugi
tiež sa pripájam k diskusii, tiež som prvý krát vydela vykosťovať kurča, dnes skušam, vyzerá to výborne
Vymazať
marosxxx
naozaj perfektné, získali ste si u mňa naozaj veľké simpatie, tak v pohodičke zvládnuté vykosťovanie sa len tak hocikedy nevidí, velmi pekné, ďakujem, popásol som si oči...
Vymazať
pawell
recptik je nadherny a urcite chutny pridavam pre inspiraciu ako vykostit to prekliate kura



Vymazať
concord
Pekný návod s videom na vykostenie kuraťa odporúčam pozrieť na FB-František Janata.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia