Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami fotorecept

eviana - fotkaeviana, 19. októbra 2013
Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept)
Foto: eviana

Klasický kurací vývar s tak trošku inými knedličkami - už dávnejšie mi v hlave vznikol nápad na tieto knedličky, takže keď som sa dostala Zobraziť celý popisKlasický kurací vývar s tak trošku inými knedličkami - už dávnejšie mi v hlave vznikol nápad na tieto knedličky, takže keď som sa dostala k mladučkým suchohríbom bolo jasné, na čo ich použijem.

10
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Kurací vývar:
500 g (alebo iné súčiastky)
300 g
1 ks
6 ks
10 guľôčok
podľa chuti
KNEDLIČKY:
350 g
2 ks
250 g
50 g
1 ks
podľa potreby
podľa potreby
10 halúzok
1 ks
1 strúčik
podľa potreby
podľa potreby
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Kuracie krídla opláchneme a dáme sprudka zapiecť do vyhriatej rúry na cca 15 min

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...keď sú pripečené do červena, vyberieme ich a dáme do hrnca. Aj to čo zostane v pekáčiku pripečené, prelejem horúcou vodou a pridám do polievky - vďaka pripečenému má polievka krásnu farbu.

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si zeleninu - očistíme, umyjeme a nakrájame na požadované tvary

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...krídla a zeleninu dáme spolu do hrnca, zalejeme studenou vodou (tú som zabudla uviesť medzi surovinami - podľa potreby, resp. podľa veľkosti hrnca, v ktorom varíme), pridáme nové korenie a dáme variť.

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme si hríbiky, opláchneme pod vodou, osušíme, nakrájame na drobno

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečienku opláchneme, vyčistíme od blán a žíl a rozdrvíme na kašu. Ja mám na to taký ako keby väčší lis na cesnak - kúpený pred milion rokmi v teleshopingu :) - krásne sa cez to pečienka pretlačí a všetky blany a veci, čo nechceme zostanú vo vnútri lisu.

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...rohlíky nakrájame na kolieska, posypeme čerstvo mletým čiernym korením a soľou

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zalejeme horúcou vodou a necháme "nabobtnať" a vychladnúť

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vychladnuté rohlíky vyžmýkame, dáme do misy, pridáme rozomletú pečeň

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na masle podusíme na jemno nakrájané hríbiky

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...podusíme cca 12 min, necháme vychladnúť

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...aby to rýchlejšie vychladlo dala som chladnúť na tanier, ešte k horúcemu som pridala nasekanú petržlenovú vňať

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...do misy k vyžmýkaným rohlíkom a pečeni pridáme ostatné suroviny - vychladené hríby aj s maslom a petržlenovou vňaťou, vajíčko, soľ, majoránku, najemno nakrájanú cibuľu a nastrúhaný cesnak

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...zahustíme detskou krupicou

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...alebo strúhankou - všetko spolu vymiešame

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...vznikne nám kompaktná voňavá hmota. Ak máte radi knedličky tuhšie, treba pridať krupice či strúhanky viac. My máme radi tieto knedličky jemnejšie, preto ich robím takej polohustej konzistencie, knedličky hádžem do polievky veľkou lyžičou (polievkovou). Vždy si trochu polievky odoberiem do menšieho hrnca, nikdy ich nehádžem do všetkej polievky - tak to robila aj moja maminka. Necháme variť cca 10-12 minút a výborné voňavé knedličky sú hotové.

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Tip na záver: Vždy robím cesta na knedličky viac (už keď sa s tým babrem :) Časť hmoty si dám zamraziť - použijem pri ďalšej polievke v budúcnosti. Nádobku na ľad jemne vymastíme maslom alebo olejom a lyžičkou do nej naberieme knedličkovú hmotu - utrasieme a dáme zamraziť. Keď to zamrzne, môžeme vyklepnúť a odložiť v dóze alebo sáčku do mrazničky.

    Kuracia polievka s pečeňovo-hríbovými knedličkami (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

luss44
krásna polievka, to s opečenými krídlami je pre mňa novinka, no a halušky vyzerajú tiež fajnovo, s hríbikovou príchuťou môžu dostať jedine 5*
sracz
No tak teda!?! Zakývala si rozumom na ozaj gramotne múdro a naopak, milá @eviana a poriadne! ... už špekulujem aj ja, i keď suchohríby tu"nesplaším" ani za "živého svätého"! Ešte tak portobelo, šitake, šampiňóny a semo_tamo hlívu ustričnú! Ale provokuješ naozaj pôvabne! naviac "boduješ a fest"!!!
izabella929
@eviana..tak na túto polievočku sa dá povedať iba jedno..perfektná v plnom rozsahu,,krásna číra,úžasné pečienkové knedličky..o chuti je zbytočné písať,lebo hovorí sama za seba.-)dávam body..
pusta
nádherný recept, úžasne čistý a silný vývar s voňavými knedličkami.
to opečenie krídelok je pre mňa pozitívna novinka ako aj fantastické knedličky.
za krásnu a chutnú kreativitu 5 hviezdičiek a už je aj v kk, milá@eviana veľká vdaka a uznanie ti patrí.
jerica
@eviana nie je čo dodať, stále sa je čo učiť, varievam polievky aj s drobkami, ale takto som nerobila, odteraz už len na tento spôsob, predpečené, nemá to chybu. Knedlíčky s hríbami, to je tiež pre mňa vynikajúca kombinácia, veľmi mám rada hríby, len ten majorán mi k hríbom nepasuje, skôr len ten petržlen. Nuž čo, aj v mojom veku celý život je o učení :-) ***** kk :-)
havino
ježkove oči aj husle, ved už ani neviem čo ti idem napísať, chváliť je málo, ved totok uznanie, klobúk dole pred tvojou tvorivosťou. @sracz to napísal výstižne, prvú vetu, úplne presne. Nápad za nápadom ide z teba dievka moja. Ved to ja aj tých 5 kg sušených pri tebe takto miniem, ja aj tie veru šupnem udusené do halušiek, čo by nie. Aké to bude uvidíme, ale ako nápad sa mi to páči, aj zamrazovanie. No a to opekanie, videla som našich šefkuchárov opekať takto na sucho v rúre kosti pred varením v polievke. Vidíš, ja aj videla, ale z hlavy vyfučalo. Že 5 hviezdičiek, málo, ale viac neviem dať, nedá sa :-) super všetko, dokonalé.
havino
ale ved ja aj mrazené mám, vidíš, aká skleróza chodiaca a prisam fakt pečienku mám a hned zajtra budú :-)
iva63
krásny recept, výborná polievočka...najbližšie bude aj u nás!...kk aj hviezdičky k tomu...
eviana
@luss44 , ďakujem za slová uznania aj za hviezdičky, spravila si mi radosť. To so zapečením robím pri všetkých kostiach, aj bravčových, polievka dostane nielen krajsiu farbu, ale aj chuť má skvelú :)
Keď nerobím mäsovú, ale len zeleninkovú, tak postrúham mrkvu najemno a podusím na masle - aj to krásne zafarbí polievku do žlta :)
Som rada, že som mohla trošku pomôcť, ďakujem :)
eviana
@sracz milý, tak keď mi to odobruješ, hneď som spokojnejšia, s malou dušičkou som to sem dávala, ale musela som, bo chuť bola naozaj fajná... a pri tom knedličkovaní mi hneď ďalší nápad kvedličkoidného charakteru naskočil... obávam sa, že ho skoro zrealizujem a podelím sa (opäť moje staré známe - ak to bude tak jedlé, ako v mojej mozgovni :)) S tými hríbikmi niečo vymyslíme, nejak ich k Tebe dostaneme :) Aj keď aj také porto bello či shitake by som si do nich vedela predstaviť :)
Ďakujem Ti za Tvoje milé usmiate slová, spravil si mi radosť ohromnú nimi :)
eviana
@izabellka929 , tak od takej kuchárky ako si Ty slová pochvalné zavážia dvojnásobne a potešia stonásobne... ďakujem Ti z celého srdca, aj za body :)
eviana
@pusta moja milá, ďakujem aj za Tvoje milé slová uznania, ako vždy potešia... som rada, ak som aj ja mohla niečo nové priniesť - ohľadom opečenia krídelok. Ďakujem aj za hviezdičky aj za uloženie do KK, budem rada ak vyskúšaš. ♥
eviana
@jerica , mám radosť, že Ťa polievočka zaujala a teší ma, že som mohla byť trošku inšpiráciou aj ja Tebe, takej skvelej kucháročke :)
Majorán mám domáci, tiež nie som veľmi majoránková, ale do tohto som sa zamilovala, neskutočne vonia, nedá sa s kúpeným vôbec rovnať, tak mi nedalo ho tam nepridať, asi aj do palaciniek by som ho dávala :))) Ďakujem za hviezdicky, KK a hlavne za Tvoj milý komentár :)
eviana
@havino , aaaale Táni, šak som len šecko nahádzala do hrnca, žiadne veľké umenie... zato Tvoje pečivká, chlebíky... jooooj... až mi srdco z rytmu vyskakuje chvíľami :)
Ďakujem Táni, Ty moje potešenie... za Tvoje milé slová. Budem rada ak vyskúšaš a s napätím budem čakať čo na haluške s hríbikami povieš. ♥
eviana
@iva63 , ďakujem za krásny komentár, mám radosť, že polievočka zaujala a ešte väčšiu radosť budem mať, ak Vám bude chutiť :)
zuzkabluzka
aj mne sa paci, urcite vyskusam, tie knedlicky vyzeraju naozaj lakavo, chvalim aj podrobnu fotodokumentaciu ;)
bobox
pekný receptík, až sa mi slinky zbiehajú. Už sa teším na zajtra, idem skúšať. Len by ma zaujímalo, či tie krídelká musia byť zapečené v rúre alebo by mohli byť aj "prigrilované", bo v mikrovlnke mám fajný výkonný gril a nemusel by som žhaviť trúbu/rúru.
eviana
@zuzkabluzka , som rada, že sa Ti polievka aj knedličky páčia, budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak bude chutiť. Ďakujem za slová uznania :)
eviana
@bobox , isto poslúži aj gril v mikrovlnke, ide o to, aby boli fajne osmahnuté do červena a dali farbu polievke. Aj štavu, ktorá sa z nich vypečie vlej do polievky. Som rada, že recept zaujal, ďakujem a daj mi prosím vedieť ako chutilo :)
salinka
Jeeej, škoda, že už nemám čerstvé hríby! Veľmi zaujímavé knedličky. Je s tým viac roboty, ale výsledok asi stojí za to:-) Dík za ten tip s mrazením:-)
havino
odporúčam pečeňovo- hubové knedličky, chutilo nám a zaradujem do jedálnička, ja som ich mrazené podusila na cibuli, nechala vychladnúť a taký mini mixer s nožmi mám a v ňom som ich na drobno posekala, zahusťovala som len strúhankou a pár lyžic múky, v zvlášť vo vode uvarila a u nás do polievky aj domáci rezanec aj haluška, ohromnéé
eviana
@salinka , pokojne môžeš použiť aj sušené, samozrejme vopred namočené vo vode, alebo mrazené. Ďakujem Ti za Tvoje slová a teší ma, že som mohla trošku pomôcť :)
eviana
@havino , Táni mám naozaj obrovskú radosť, že Vám knedličky chutili... dobre si na to šla, minimixer s nožami mám aj ja - vidíš ťavu nenapadlo mi ho vybrať a použiť, krájala som ako o dušu, aby boli prťavé kúsky :) Super si sa vynašla a tie Tvoje isto chutili ešte lepšejšie ako moje. Ďakujem, že si sa podelila o svoju skúsenosť s nimi ♥
bozulka
Aj pre mňa je to zaujímavý recept...bod 17 ma zaujal dobrým nápadom,zaslúžiš veľkú pochvalu za originalitu !!!
eviana
@bozulka , ďakujem Ti za milé slová, veľmi si ma potešila, som rada aj, že sa Ti môj nápad s mrazením knedličiek zapáčil, ďakujem za pochvalu :)
mariamka
si neskutocna @evianka :) vraj klasicka polievka a trosku ine halusky, co recept, to original, a tie vychytavky s mrazenim, klobuk dole, ukladam a plny ***** zasah :)
paploska
kuraciu nemusím, ale s týmito haluškami by som si veru dala povedať :-) vyskúšam.
eviana
@mariamka , veľká vďaka za Tvoje milé slová, potešila si ma nimi veľmi... to vieš, že nie vždy improvizujem a vymýšľam, aj bežné jedlá varím... to ma len raz za čas pochytí chuť niečo nové stvoriť... niekedy sa zadarí a niekedy si toooľkooo na seba ponadávam :)
eviana
@paploska , som rada, že moje halušky by Ťa aj na kuraciu polievku ukecali, ďakujem Ti za milé slová :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia