Kuracia polievka od podlahy

zemo - fotkazemo, 4. januára 2010
Kuracia polievka od podlahy
Foto: zemo

Mám šťastie, že sa dostanem ku kurencom aj so spodnými nohami a aj s ich vnútrom. Práve z týchto častí operenca najradšej varím polievku Zobraziť celý popisMám šťastie, že sa dostanem ku kurencom aj so spodnými nohami a aj s ich vnútrom. Práve z týchto častí operenca najradšej varím polievku iba pre seba. Nemá síce zlaté očká, ako keď varíte kuracie polievky z celého vtáka vy, ale má iné čaro.

1
porcia
30 minút
príprava
160 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
z troch kuriat
2 l
5 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Všetky nohy z kuraťa vydrhnem a tiež vnútornosti a krky dobre prepláchnem v sitku. Mäso potom ponorím do studenej vody, nechám asi desať minút postáť a opäť ho vyberiem z vody, prepláchnem a až potom dám do hrnca.

  2. 2

    Do neho som už nakrájal zeleninu na štvrtinky, pridal korenie, paradajku, nezbednú čili papričku, ktorá aj tak vypláva na povrch a NEDAL ŽIADNU VEGETU! Na zeleninový základ položím najprv vnútornosti, potom paprčky do šesťkríža, na to dám kelový list a celý pór. Jemne pripustím vodu, kde pod jej curčíčkom pridám soľ.

  3. 3

    Prikryjem hrniec a nechám veľmi jemne vrieť. Aj dve a pol hodiny. Vnútornosti budú stále vcelku, ale paprčky dostanú jemne rozpadávajúci sa stav. A to je tajomstvo, prečo si z nich polievku robím! Nejde o polievkovú šťavu. Treba ju čo najskôr vychlípať, dohltať kúsky zeleniny i závarku a dopracovať sa k obhrýzaniu!

  4. 4

    Preto si pred podávaním sám sebe si zeleninu na drobno spolu s vnútornosťami nakrájam, dám ich do hlbokej modrej misky, kde je tá krava, čo má rada čokoládu, lebo inú väčšiu doma nemáme. Pridám mrvance. Nožičky i krkôčky si položím na vrch tejto hustoty. Zalejem horúcim vývarom. Vedľa na velikánsku modrú tácku položím tanier s mäskom, čo sa nezmestilo do kravskej misky. Je tam tanierisko na kosti. Zchmatnem tácku a utekám sa schovať hore do mazardky. Som charakter, a tak zavolám aj psinu Tinu! Vlastne ju ani nevolám, trieli za mnou, že ma aj predbehne...

  5. 5

    Ešte dve rady. Ja si niekedy robím túto polievku na "divočáka". Dám do nej jalovec, tymiánové vetvičky a lístok šalvie. A verte, neverte, nebojím sa pridať sa malú lyžičku francúzskej horčice. A druhá rada - ak by sa vám zdala polievka mútna, tak do scedeného vychladnutého vývaru zamiešajte dve bielka, ktoré si rozhabarkujete s dvomi lyžicami vody. Priveďte znovu do varu, päť minút povarte a sceďte cez hustú látku namočenú v horúcej vode alebo cez husté sitko. Ale mne sa s týmto párať nechce!

  6. 6

    P.S. Na fotke v miske nožičky nie sú. Sú vedľa na tanierisku. Nemám širokouhlý fotoaparát a keď som ju zvrchu fotil, aj tak som do polievky skoro padol!

Diskusia k receptu

sovka62
Teda, sliny mám až po bradu. Neviem, ktorý chmuľo v niekdajších hydinárskych závodoch rozhodol, že paprčky sú nejedlé. Ja tie lepkavučké paprčky milujem, aj keď sa k nim dostanem len vtedy, keď mi moja dobrá svatka daruje domáce kura alebo sliepku. Keď sa tak nabudúce stane, skúsim navariť podľa tvojho receptu.
1x evita2
zemo
Dobrú lepkavú chuť prajem! Presne si to vystihla! To je najlepšie, čo na paprčkách môže byť! Až za ušami!!!!
1x evita2
nbert
ked som bol velmi krpaty tak som sa isiel zadrhnut so zavaranymi paprckami... ale odvtedy som ich nikde nevidel.
zemo
Sú dve možnosti. 1. Lebo sliepky sa naučili na miesto chodenia lietať. A nôžky nepotrebujú.
2. Alebo nebude to tým, že icm doráňané paznechty radšej veľkochovnohydinári odovzdávajú našim veľkomliekárovniam aj zahraničnej providencie, a ony či oni z toho robia taký ten dobrý zdravý jogurt, aby mlieko držalo?

Čo je správne. Vyber si mladý priateľu...
nbert
Jogurt z paprciek ? Znie to sokujuco ale uprimne by ma to neprekvapilo. Skor by som povedal ze to ide do hydinovej pastety.
Koza predsa chuti najlepsie ( aspon mne ), preto verim ze Tvoja polievka chuti uzasne !
zemo
Všetko, čo lepí, sa používa do pravej najlepšej mliečnej stravy. Či jogrtoidnej alebo syroidnej. Nielen paprčky, ale aj hrebienky z kuriatok, ktoré si len tak visia za bolestivé nožičky na pásoch a im sa to odrezáva ešte za žiiva. Hrebienky. A potom pacinky.
P.S. Priateľu papkáš tavený syr? Už nie. Ja som ho jedol. Keď som mal tvoj vek. Len si pozri vďaka EÚ na obal trojuholníkov. To len si počumíš, čo ten "syr". čiže glejt obsahuje.
Jediný normálny syr na Slovensku je paradoxne Jánošík. Drahý ako svinka, ale je tam kúsok syra. Odporúčam!
zemo
A zabudni na syrové pravdy. Var. Od srdca soľ, pravou miešaj. A daj vedieť, ako sa ti darí!
nbert
Vidim, ze mam obrovske stastie varit tu. Ozajstne ingrediencie, zive bylinky, vsetko cerstve a uveritelne... Uz som aj uvazoval nad odchodom do domoviny ale asi by ma tam trafil slak, urobil som si mensi prieskum po kuchyniach, bol v par restauraciach v TN a bol som nadmieru sklamany. Vsetko mrazene alebo z prasku alebo z kyblu. Myslim ze coskoro napisem clanok do Zazitkov o stave slovenskej "gastronomie", nemal by som odvahu pozvat hociktoreho z mojich ostrielanych kolegov do nasich restauracii. Iba k mamine.
zemo
Pravda, ale boj s veternými mlynmi ako gastro Don Quchitkovičko, už prestalo mnohých, čo sme tu na vareche. sk, asi baviť. A tak sa, žiaľ, utiahneme do svojej kuchyne, kde sa nám to varí a kúzli, a dávame na známosť, čo dokážeme aspoň na tejto stránke.
sjuz
nbert - ja kupujem kuracie paprcky v mosoni - byvam v rajke - madari maju paprcky vsade....
sjuz
Chodievame k muzovym strykom do Zazrivej na lazy - a tam si syr robievame vlastnorucne z vlastnorucne nadojeneho mliecka:)! je to zazitok - ked si rano vybehnem do kurina po krasne cerstve zltucke vajicka!
zemo
Joj, máta stále máta otázka parohatá: Koľko má paprčiek také pravé maďarské kurtatko, keď ich behy majú všade? Nemá magyar csicseriborsó už aj v tojástermékek priložené tri páry náhradných Csirkecomb, keby sa im tie dve o prírody dané paprčky pokazili? Alebo sme na stope najväčšieho maďarského tajomstva - práve maďarské tajne vyšľachtené stonožkovité sliepočky!? Alebo do tretice na rozdiel od nás ich považujú paprčky za delikatesu, nemelú ich kade take ako kostnú múčky, nepridávajú ich ako glejt namiesto kohútich hrebienkov do jogurtov ako u nás? Oj, opäť mám o čom cez víkend dumať, a som si myslel, že bude prázdny a smutný...
sovka62
Teraz som na túto diskusiu natrafila a máte šťastie, lebo vám to objasním. Maďarské kurence majú vyšľachtené stonožkovité telá, ale šľachtili ich kvôli stehienkam. Až keď prečítali horeuvedený Zemov recept, prestali paprče kydať do odpadu a začali ich predávať. Slováci už vyslali do Maďarska špiónov, ale zatiaľ sa im o to chove nedarí nič zistiť. Maďari zatĺkajú a zatĺkajú, tak asi bude treba niektorých odchytiť a vytĺcť to z nich (keď už sme pri tom tlčení).
zemo
Joj, ty Sovka roduverná, že by to až takto? Ono nič proti paprčovinám z Hungárie. Mám niečo lepšie.
Dnes mi volá prieteľ rejžo, a pýta sa ma, či naozaj má dať do slepačej polievky maslo. Azda vieš, čo mi z očných jamôk vyletelo.
Tak som zalapal po dychu a opýtal som sa 50 -ročného junca, starého mládenca, kde to počul.
Odpoveď - že nevie, ale iba tak polievka získa Ježišové očká.
A na moju poslednú otázku, pár sekúnd pred infarktom - odkiaľ má tú sliepku, mi odpovedal, že má iba kuracie stehno a fúru zeleniny. Už nakrájanej vo vode so stehnom, v nej aj štyri cibule, dve zo šupkou, aby to malo pre istotu žltú farbu.
A ide z jeho kafhuzu na Dunajskej hore, aby to dal variť.
Tak som mu poradil, len nech sa modlí a nezabudne vodu posoliť, dať na šporák a zapákliť plny. Ježiš sa nad ním zľutuje, ako nad každým trpacim a pošle mu jedno žlté očko z Číny aj bez masla.
Položil mi. Teda praštil s tým mobilom, že až ma v uchu zabolelo. Stratil som priateľa?
korbacik
Výýýýýýborné "jedlo" ! Ja neviem zohnať paprčky už dlho, ale viem, že ich majú niekde v Maďarsku, len človek sa tam nedostane každý deň. Úprimne závidím tým, ktorí majú možnosť " pocmuľkať " si túto pochúťku a prajem im dobrú chuť. Aj polievočka je z nich fakt výborná, lebo ja osobne nemusím mastné oká, aj keď to vyzerá v tom hrnci efektne. Majte sa všetci.
seaton
škoda že ja sa k týmto ingredienciám nedostanem ale keď prídem domov na dovolenku tak si to urobím
rea1
tie "maďarské tajne vyšľachtené stonožkovité sliepočky" ma fakt dostali. ďakujem, že si mi výrazne zlepšil dnešný deň. :-)))))))))
ináč - samostatné kuraco-slepačie paprče dostaneš kúpiť aj na miletičke na trhovisku od babiek, ktorým ja hovorím kačičárky. tam tých 6 plechových búd uprostred trhu, kde predávajú domácu hydinu. prajem dobrú chuť. a keď máš rád takéto hubolepné maškrty, už si skúsil po uvarení huspeniny ohrýzať prasacie paprčky? pusa sa po tom lepí ešte dva dni. mňam. mlask. :-)))
2010
@zemo este cibula v supke ti chyba - na farbu, tu kukuricu si nevsimaj moc dlho zijem v azii a tu sa robi tak -:)







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia