Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. februára 2013
Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept)
Foto: sracz

Návšteva si želala slovenské jedlo, tak som ho skombinoval podľa seba. Pečeň, bársakú do 15´na stole, ma naučila pripravovať zlatá pani Blaženiaková, jedna z Zobraziť celý popisNávšteva si želala slovenské jedlo, tak som ho skombinoval podľa seba. Pečeň, bársakú do 15´na stole, ma naučila pripravovať zlatá pani Blaženiaková, jedna z vynikajúcich kuchárok za čias mojeho „kvestorovania“ vo Vojenskej leteckej akadémii. Tajomstvo spočíva v použití liptovskej plnotučnej horčice, po dobu než sa vyškvarí slanina a na nej urestuje cibuľa. Mne najlepšie chutí s „burkovčiakom“ domáceho chlebíka, ale dá sa servírovať (mimo iné) aj v zemiakovej placke – vihodňarskim naľešňiku!

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

~ 600 g
2÷3 PL
~ 120÷150 g
podľa potreby ml
1 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby
1 PL zázvor
1-2 PL
Na placky (naľešňiki):
2 ks veľké postrúhané
 podľa potreby
2-3 strúčiky
1 ks
 podľa potreby
 podľa potreby
 podľa potreby môže byť aj masť bravčová škvarená
4-6 ks plátkov alebo 100g
150-200 g
Na dusenú kapustu:
2-3 PL
1000 g približne
2-3 PL
250-300 ml
 ks veľké neolúpané
 podľa potreby
 podľa potreby
1 ČL zázvor




Postup

  1. 1

    zostava potrebných ingrediencií na restovanú kuraciu pečeň, prv než sa pustíme do práce

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umytú, odkvapkanú a osušenú pečeň pokrájame na hranolčeky hrubé ~ 12 mm, dlhé ~ 40 mm – vložíme ju do pracovnej misky (ja som podľa objednávky návštevy pripravil kuraciu, tak som potreboval jej pol laloky), zmiešame s ~ 3 PL plnotučnej horčice a uložíme odstáť, pokiaľ vyškvaríme slaninu a pokrájame cibuľu, (túto časť prípravy môžeme zrealizovať aj niekoľko hodín, prípadne v predvečer restovania a pečeň uložiť do chladničky; horčicou je možné zjemniť i iné „tvrdé“ mäso – hovädzie plátky, ...)

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    údenú slaninu pokrájame na ~ 5 mm kocky a vyškvaríme na panvici, podľa potreby doplníme vyškvarenú masť alebo olej a

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme na jemno pokrájanú cibuľu, ktorú urestujeme „na sklovito“

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokiaľ sa cibuľa urestuje, pripravíme ingrediencie na zemiakové placky „vihodňarske naľešňiki“

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom pridáme odloženú pokrájanú pečeň, zmiešame a za občasného premiešania restujeme presne 8 minút (ani o ´´ viac, inak pečeň zhorkne a „zpieskovatie“);

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    na záver, už mimo zdroj tepla, pridáme PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera, dochutíme vegetou, soľou a červenou paprikou; jemne premiešame.

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podľa situácie využijeme čas na prípravu zemiakových placiek; olúpané a umyté zemiaky postrúhame, zasypeme PHM (PoloHrubou Múkou, asi polovičný objem zemiakov) tak, aby sme po zmiešaní všetkých komponentov získali „polotekutú“ masu, pridáme koreniny (soľ, MČK a majoránku) a pretlačené strúčiky cesnaku; na záver vmiešame aj pokrájanú šunku (alebo škvarky z bravčovej slaniny)

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na povrchu urestovanej kuracej pečene necháme „rozpustiť“ kocku čerstvého masla; mali sme dámsku návštevu z Floridy, tak som si potreboval „šplhnúť“, preto som pečeň maslom „zjemnil“

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    polotekuté „cesto“ budúcich zemiakových placiek_naľešňíkov vypražíme pekne na „červenozlatohnedo“ a

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    potom na placky porozkladáme dusenú bielu kapustu (s karamelom, bielym vínom a zeleným jablkom; rcp som už dávnejšie na Varecha.sk uviedol), na ňu horúcu urestovanú pečeň, na ktorú nastrúhame údený slovenský oštiepok

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    tak toto je „drevorubačská“ porcia pre kuchára; ale podľa situácie môžeme takto restovanú pečeň servírovať aj s ryžou, hranolčekmi, zemiakovým pyré (kašou), alebo „iba“ s chlebom (pečivom); na tanieri ozdobiť strúhaným syrom; vhodné aj na úpravu à la tousty (hrianky, topinky), … .

    Kuracia pečeň v nalešníku na dusenej kapuste (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

violetacamorova
Tusila som podla nazvu, ze to bude tvoj recept, tak horcica a pecen je pre mna novinka, ale vyskusam, lebo pecen mame velmi radi. A nalesniki tak to uz len ako bonus navrch, ja mam najradsej s chlebikom, mnam, robis chute takto pred polnocou, ked uz "dieta" :)
sracz
Ďakujem @violetacamorova - si jednička aj v komenovaní!!! Ako vravievala zlatá Helenka Růžičková, B. P. : Každá dieta je prevít a navíc nezdravá! -:)))
ancicka
Parádne papaničko.Podobné robievam pod názvom pastierské kapsičky.
frezia68
Súhlasím s názorom na diéty...:-) a tú pečeň a s horčicou musím vyskúšať v dohľadnej dobe...Drevorubačská porcia teraz robí chute,ale postačí aj káva a chlieb s maslom :-)))
anina6
no tak nalešniky i s pečenku určite vyprobujem.Takisto sa pripájam k názorom na diety. Ta naj še ci darí.
klaura
Otvorím varechu a ľa ... aká dobrota tu na mňa vyskočila ... František, výborné jedlo si zvolil na prezentáciu slovenskej kuchyne ... určite stravníčkam chutilo ... :) Pečeň s horčicou je veru aj pre mňa novinka ... toto určite vyskúšam pri najbližšej príležitosti ... aj s nalešníkom ... :)
gordonko
drevorubač síce niesom ,ale tuto pociu by som veru zvládol..... páči sa mi to
msulejova
krása sa len pozerať,určite by som si aj ja stakou pochúťkou šplhla
helca103
Pripravil si naozaj skvostné slovenské jedlo ďaleko od domova. Kuraciu pečeň používam často a plním všetko možné ale priznám sa,že takto som ju ešte nepoužila. Som si istá,že si doma ,,šplhnem" keď to urobím.
marcy
naľešniky :-))) vrátil si ma do dôb,kedy som mala okrem maminky aj babenku a jej sestru,ktoré tento výraz používali,jedávali sme ich poskromnejšie ( teda čisté,bez bónusu ) ale aj tak sme mali sily na fúrikovanie uhlia do šopy,či ručné žmýkanie prádla z 12 tich ľudí,alebo okopávanie zemiakov a plenie od bodliakov :-))
jody
Odpadla som. Samozrejme od nadšenia. Milujem zemiaky a milujem pečienku. Moje najobľúbenejšie jedlo je pečienka v plackách a robievam ich na tisíc spôsobov, aj na Vareche mám nejaké. Ale nikdy mi nenapadlo dávať k tomu ešte aj sladkú kapustu! Feribácsi, ďakujem za úžasný tip!!! :-)
radost
@sracz
zámorský...si ty kulinár "bohovský"...pečienka bude na obed dnes...ale ..s nalešnikmi?-nie-bez...i ked je to určite chutné-teraz-bolo by to veľmi "hutné"...ked jar dovolí sa viacej hýbať-nebude kompletne táto tvoja dobrota na našom stole chýbať...:-))
och-tá floridanávšteva-sa mala sehrgutt u Fera...:-))
tiginko
tiež sa mi veľmi páči tvoja príprava pečene s horčicou. Čo najskôr vyskúšam...
medovnicek
hostia si určite a takejto pochúťke pochutili, keď som čítala názov receptu, tak som premýšľala, že čo to preboho je ten nalešník, zistila som to až pri prečítaní celého receptu:)
pacik
Tak túto horčicovú novinku musím aj ja vyskúšať a možno aj s našimi "polešnikami". Dúfam, že ťa návšteva chválila :-)
izabella929
vyzerá to prekrásne.-)) pekný fotopostup...mäso som už robila v zemiakovom cestíčku, ale pečienky nie...vďaka za recept, určite vyskúšam s bravčovými...
hannah22
parádne, a čo hovorila návšteva, dúfam že sa cítila ako v siedmom nebi, pekne si si ich uctil Feribácsi, s horčicou som pečienky neskúšala ale už sa teším ako si doma s svojich ,tvojim receptíkom uctím a ako si aj ja
pochutím....ukladám, vďaka za recept.... zdravím za oceán.... :))
janger
No teda, @sracz , vcera som robila zemiakove placky podla @jerica (boli vyborne) a uz tu vidim dalsi lakavy recept...Pecen kuraciu s horcicou som este nerobila, iste to stoji za vyskusanie. Zial, liptovsku plnotucnu horcicu nemam. Musim sa aspokojit aj s holandskou :-). No narobil si mi poriadnu chut...
havino
moje žrádielko,aj o pol noci, ako sa povie, či samotné placky, či s pečienečkou, ešte lepšie , krásne si to pripravil, nafotil, to sa nedá nemať chuť na to
weronikaxxx
... u nás doma ich kedysi dávno babičky volali "polešniky"........ ale boli pečené nasucho na platni rozkúreného šporáka.... a maximálne luxusná verzia bola taká, že sa pomastili domácim maslom (nie na šporáku - už na miske) - ten kto maslo mal....
ja síce tie časy nepamätám, ale moja babka ich takým maslom mastila... mňam! a boli bez oblohy... a k nim kyslé mliečko, ktoré zostalo z výroby masla v múteničke.... malo také maličké drobné hrčky masla, čo stará mať deravou varechou už nepozbierala.........
luxusné jedlo!!!
askadaniela
Varila som v nedeľu na obed toto vynikoš jedlo - nebola síce poruke pravá liptovská plnotučná horčica, poslúžila však dobre aj kremžská :-) A prílohu som zvolila ryžu s trochou kurkumy, lebo nalešniky sme mali len toť v týždni na večeru. No na pondelok nám, ako zvyčajne býva, neostalo :-) Manžel bol v práci, pýtal sa ráno pri odchode, na čo sa má tešiť na obed - na "Tajomstvo Pána Feri Sracza" :-)
daguska
Poznam tento recept,je to skutocne velmi chutne,ale v tvojom podani a v tvojej spolocnosti urcite istotne skvely zazitok.Pre mna by teda bol.Skvele.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia