Kuracia/morčacia šunka fotorecept

lekorica - fotkalekorica, 10. apríla 2014
Kuracia/morčacia šunka (fotorecept)
Foto: lekorica

V dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť kvalitné potraviny. Pomaly už ani nevieme, čo jeme. Preto som sa rozhodla vyskúšať urobiť domácu šunku a Zobraziť celý popisV dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť kvalitné potraviny. Pomaly už ani nevieme, čo jeme. Preto som sa rozhodla vyskúšať urobiť domácu šunku a zistiť, či je tu cítiť nejaký rozdiel medzi kupovanou a doma robenou šunkou.

20 minút
príprava
90 minút
na 80 °C

Suroviny

700 g
300 g
15 g
10 g
1 PL
1 ČL
1 dcl




Postup

  1. 1

    Kuracie alebo morčacie prsia a stehno asi 800g nakrájame na kocky.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    200g mäska pomelieme, aby nám šunka dobre držala po kope.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mäska pridáme vodu zmiešanú s cukrom, soľou a želatínou.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko spolu miešame aspoň 15 minút, pokiaľ sa nám neuvoľní bielkovina z mäska. Všetko je to také husté a lepkavé.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes naplním do sáčku, ktorý je už vložený do šunkovaru.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrchnák zavriem a šunkovar vložím na 48 hodín do chladničky.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po dvoch dňoch varím asi 1h 30m na 80 stupňov. Nechám vychladnúť a vložím ešte na 6h do chladničky.

  8. 8

    A toto je výsledok, chutný a určite zdravší ako ten z obchodu.

    Kuracia/morčacia šunka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

1andy
Vyskúšam, konečne sa mi snáď podarí uvariť domácu šunku lebo doterajšie pokusy nestáli za veľa. Aký sáčok si použila? Stačí obyčajný mikrotén?
luss44
aká krásna šunka :) páči sa mi Tvoj rcp, podobnú nádobu na šunku mám doma nevyužitú. Žeby som vyskúšala?
lekorica
@luss44 keď ju urobíš raz, budeš ju chcieť papať každý deň Dnes som už objednala aj krájač na šunku. :-D
marianne
uz mam jeden recept odskusany od @irenaw na morcaciu sunku bez zelatiny,ale vyskusam aj tuto,vyzera ohromne..vyborny zdroj domacej morcaciny som nasla,som rada,ze vyuzijem recept a pominam...dakujem
lekorica
@marianne prvý krát som robila bez želatíny a nedržala mi dobre, rozpadávala sa. Teraz je taká fajnovejšia a jemnejšia. Pozriem aj ten druhý recept. Aj ja ďakujem. ;-)
lekorica
@marianne pozerala som na jej stránku, ale recept na šunku som nenašla žiadnu. Nemohla by si mi ho poslať? Ďakujem. :-)
havino
pekný kus šunky, aj mňa už čo raz viac láka kúpiť šunkovar, chlieb, pečivo som nekúpila už vyše roka a šunku áno a mať takúto domácu, nebe a dudy, chválim a ukladám
kukulienka71
veľmi pekná šunka! aj ked ten chuťový rozdiel je badateľný,lebo v kupovanej sú všelijaké zvýrazňovače,je to predsa len domáce,úplne iná kategória,si šikovná!
daguska
Vcera sme vyskusali recept na varenu sunku z bravcoveho masa od @mesiar50. Je vynikajuca. Urcite vyskusame aj tvoj recept z morcacieho masa.Zelatinu vynechame,nam sa sunka nerozpadla,treba ju asi len dlho miesat,riadne masirovat masko pred odlezanim.Vydarena je aj tvoja.
lekorica
@havino hore vyššie v komentároch som hodila aj link, teraz je akcia a stojí 14,99 aj s teplomerom. Je nerezový.
@kukulienka71 ďakujem. A máš pravdu, stále mi trčí zadok z chladničky, keď si chodievam ukrajovať zo šunky. :-D
@toqinko ďakujem. ;-)
@daquska skúsim teda aj ja. :-)
marianne
@lekorica kvalitne potraviny sa na Slovensku urcite zohnat daju,len ako vsetky dobre veci,treba hladat....tiez som si myslela,ze nie,ale da sa zohnak kvalita......k tej sunke,poslala mi ju @irenka emaliom,mam este chvilocku tak pisem...

MORCACIA SUNKA:
1kg morcacie stehno horne
1 strucik prelisovaneho cesnaku
10g rychlosoli (ja nedavam,viac prisolim) ale moj muz dava,ked robi..
10g sol
1CL medu alebo cukru
1dl voda
Morcacie maso dokladne ocistime,pokrajame na drobne kocky a 2x zomelieme na mlynceku.Pridame odrezky(co sme nepomleli,ma peknu strukturu potom) sol,med alebo cukor,vodu.Dokladne vymiesame 20-30 min.az voda vsiakne a maso nebude lepive.Odlozime do chladnicky na dva dni.Medzitym este 2-3x premiesame.Do sunkovaru vlozime mikrotenove vrecko,dobre natlacime sunku a uzavrieme.Varime na 75-80 stupnov dve hodinky.Vyberieme a nechame vychladnut.

Uz som aj pomiesala,ze som robila z 750g morcacieho a 250g bravcoveho pliecka(odrezkov).Chlapom lepsie takto chuti..Svinu tam musia mat:-)
akoe
ahojte varechaci,,, podobne robime sunku doma aj my,, mame este klasicky hlinikovy sunkovar z roku pana,,, a je vynikajuca,,, pouzivame rychlosol a odlozenu ju mavame len den a potom sa vari, je vynikajúca,, uz som skusala aj bravčovu aj kuraciu a lepsie mi chutila kuracia,,, drzi pevne aj bez zelatiny,,, staci mesko premliet na mlynceku bez bez nozov a sitka,,,
julica
Podla mna ej presne taka ako v obchode : s nitratmi z rychlosoli, s vodou a zelatinou. robila by som radsej bez nich, ked uz domaca, tak nech poctiva.
kukulienka71
@julica ,voda sa tam musí pridať,lebo to mäso (dosť chudé) ju nasiakne a tá šunka je potom šťavnatá. Muž robil už aj bez vody,ale tá bola veľmi suchá,tá voda tam musí ísť z dôvodu šťavnatosti. Vyskúšaj verziu bez vody a s vodou a uvidíš ;-)
afataga
suhlasim s @julica , viac sa mi paci to, co napisala @marianne , s rychlosou a zelatinou a vodou si mozem kupit aj v obchode, nie je tam prave ta rychlosol preto, aby viazala vodu?
kimlo
Rychlosoľ sa tam pridáva kvôli farbe, aby šunka bola ružová. Bez rychlosoli bude po uvarení sivohnedá a to už nie je ani na pohľad pekné.
julica
@kukulienka , to by som potom zvazovala zmiesat dietne maso s nejakym glajovitejsim. @kimplo , ved prava sunka ani nema byt ruzova!! (to je ten zvyk, co nas naucili chemici z potravinarstva). Mne sa sunka paci, len by som ju nevyhlasovala za "urcite lepsiu a zdravsiu" ako tu z obchodu - lebo je presne taka ista. Ja si kupujem sunku v Lidli so 96 percentami masa, schvalne si mozes vypocitat, kolko percent masa mas vo svojej ty… je to menej. Dakujem vsak urcite za inspiraciu, hadam si urobime na VN
tiginko
jaaaj, tak sa ti hlboko ospravedlňujem Marcelko, dúfam že ti po mojom útoku nezabehlo
megdesign
@tiginko nie neboj :) Uz som ranajkoval :)
A hento bol utok? Leda tak malej civavy, abo zabky malej zelenej :P
boise
rychlosol sa da nahradit obycajnou solou a ked nechcete riskovat nepeknu farbu, staci kusok cviklovej stavy ;) da sa to aj bez rychlosoli...ale krasna sa podarila :)
kukulienka71
@afataga ,aj @marianne má v recepte uvedenú vodu,aj ked želatínu nie.Baby,voda sa tam vmasíruje,mäso tú vodu vpije,ja proti tomu nič nemám,my želatínu nedávame. Iné je to v potrav.priemysle,ked už používajú všelijaké nabobtnávajúce látky,tam pridáš značne viac vody,tá chem.látka ju pojme a celý výrobok pozostáva z úplne iných pomerov mäsa potom... ved skús Afi aj ty bez vody,ja som už skúšala:-)druhá vec,rýchlosoľ je konzervant,pridáva sa proti množeniu nežiadúcich baktérií a na predĺženie trvanlivosti,má síce ochranné účinky,ale máviac škodlivých,@kimlo ,dúfam,si srandoval,že kvôli farbe?:-)) to je len vedľajší účinok...aj mňa zarazilo,ked sme mali doma sivú šunku,ale tak buď alebo...ak vieš,že to minieš,porozdávaš,netreba tam rýchlosoľ,ale ak to chceš skladovať dlhšie,je lepšie to tam dať. Chuťovo mi pasuje viac z obchodu,to som aj v mojom prvom komente písala,ale domáca je domáca,viem,čo jem a nemám to nadopované:-)
pusta
recept veľmi pekný, ukladám do kk.
kto chce pôjde podľa receptu presne, kto nechce, pôjde podľa seba :-)
za úžasný recept dávam zaslúžených *****
kimlo
@kukulienka71 nesrandoval som, vyskúšaj šunku s rychlosoľou a bez nej a porovnaj farbu...ja robievam bravčovú a nikdy som nemal sivú. Viac by ti o tom vedel popísať @mesiar50 , on tým má viac skúseností a poznatkov lebo sa tomu venuje aj profesionálne. Stači si pozrieť jeho recept na domácu šunku a prečítať komentáre kde je akurát diskusia o rychlosoli.
xanadu1955
Ďakujem za recept, a aj link na šunkovar mám doma hliníkový šunkovar a šunku varím len som dávala iba rýchlosoľ, teraz skúsil pol na pol so soľou iste to bude lepšie chutiť , inak tiež nedávam želatínu a šunka mi krásne drží len ju nedávam hneď do šunkovaru, ale 24 hodín stojí pokrájaná a nasolená v chladničke a treba ju tak 4 krát riadne premiešať, prvý krát tak 30 minút a potom 4x po 15 minút, potom sa dá do šunkovaru, nechá sa cez noc odstáť a potom sa varí tak ako si písala a nechá sa vychladnúť, fakt je to rozdiel a teraz sa teším na nerezový šunkovar má teraz výbornú cenu a nerez je len nerez
2010
Zeleninu sterelizuju otacaju pohare a tu maso na 80 stupnoch bez konzervacnej latky, na hlavu, otravte sa, a opytajte sa
@megdesign hlavne ze je domaca aj ked bude jedovata po 24 hodinach :-)))
tiginko
@2010 pleseň je na zelenine v pohároch vidieť, botulotoxíny nie, preto ten rozdiel! :-)
2010
Na taketo nezmysli by tu mala byt redakcia a jasne upozornit ano na okamzitu konzumaciu zjecte aj surove natlacene do sunkovaru, neviem ale nas ucili ze kuracina ( asi aj morcacie ?)uz po 4 hodinach pri normalnej teplote zacne podliehat skaze.
kukulienka71
@kimlo ,neviem,či si čítal aj moje komenty,ja som si tých vyše 140 komentov pod rcpt od @mesiar50 teraz prebehla,tiež tam píše o rýchlosoli ako o konzervante,to nie je len o farbe,ale laik dáva na prvý dojem,jasne,že každému sa viac páči ružová šunka:-) treba si naštudovať nejaké veci,potom sa vyjadrovať,nedá sa niečo úplne odmietať len preto,že je to chemická látka. Za určitých okolností(pri rýchlej spotrebe tú rýchlosoľ nemusíte použiť,ale bude to sivé),v opačnom prípade odporúčam,netreba to jesť na kilá a nič sa nestane,ale zase sa len opakujem:-)
tassiedevil
ak mate obavy z nitratov, tak pouzivajte morsku sol, ktora uz nitraty v malom mnozstve obsahuje...
megdesign
@2010 ale nik nepovedal, ze tam konzervacna latka nepojde... Sol velmi dobre konzervuje /slany "kupel" na proscuitto/. Dokonca ako pise @tassiedevil , ak das morsku, mas tam oblubene nitraty ;)
pusta
@2010 , súhlasím s tebou.
to máš ako márny boj s veternými mlynmi, ked sa vyjadrujú tí praví "znalci", hlavne ak ešte nerobili a ani robiť tento výborný recept nebudú :-)
lekorica
@marianne ďakujem, zlatá si. A akú si mala tú šunku bez rýchlosoli? Nepokazila sa ti? Lebo ja sa presne toho bojím a preto stále používam rýchlosoľ ale zredukovanú na tretinu. ;-)
lekorica
@megdesign tá rýchlosoľ tam včera bola, len som upravovala šiesty bod. ;-) Veď kto chce, urobte si bez rýchlosoli. Nikomu tu môj recept nevnucujem a sama, ktoré recepty sa mi nepáčia nekomentujem. Na čo aj, toho človeka nespresvedčíš a je to zbytočné. Recept kvôli tomu určite nestiahnem. Ako som už povedala skôr rýchlosoľ som zredukovala o tretinu. Všade sa píše 30g rýchlosoli na 1kg mäsa, ja dávam 10g a 15g soli.
@kukulienka71
@julica
megdesign
@lekorica no tak som mal asi fakt tazke ranajky, ako pisala @tiginko , bo vcera som ju tam nevidel a potesil sa, ze si len sol dala. :)
Sol ti zakonzervuje dostatocne. Akurat farba nebude...

Jasne, nestahuj recepis, je dobry. Aj sunka pekna. Len ja robim bez rychlosoli... Ak budem najblizsie robit, dam foto ;)
lekorica
@megdesign ja sa len bojím, že sa pokazí. Mám jedenásťročnú dcéru, nerada by som ju otrávila. Budem rada keď ju urobíš a hodíš foto. ;-)
2010
@megdesign , nerozumiem co to tu splietas dva uplne odlisne procesy, kratkodobe macanie v teplej vode, so susenin ? Radsej chod kupovat skoro morsku sol do polska mozno bude mat dost tych nitratov- hnojivo pridane zadarmo ani nebudes vediet , hlavne ze bude lacna.
megdesign
@2010 "macanie v teplej vode" ci susenie... stale tam robi konzervaciu sol ;) Ci myslis, ze daco ine?
PS: Morsku sol mam s Croatie, 10kg balenie. Nevedel som, ze aj Poliaci maju more ;)
@lekorica ja mam 1 a 5 rocnych synov a ziju ;)
2010
@megdesign ked mas male deti tak si radsej pozri uja googla a daj si vyhladavku klobasovy jed. Uz stary rimania a greci nepouzivali ten strasny nitrat len pre farbu a boli pritom obklopeny morom .
marianne
@lekorica.... @kimlo ma pravdu nebola taka pekna ruzova,ale v pohode bola,ja som to chcela len vyskusat, neotravili sme sa:-) nebolo kedy, pojedlo sa rychlo,ked nas bola banda,ale muz dava rychlosol vzdy! a ma ju v zasobe.. .robi ju najcastejsie on,ja sa do tych masovych vyrobkov moc nerozumiem,ale tato @irenkina je vynikajuca tu zvladnem aj ja...
mesiar50
Ahojte.Takto by vyzerali varene masove vyrobky bez pouzitia rychlosoli,resp je tam redukcia na rychlosol.Prezradzaju ju niektore svetle kusky masa.
Prva faza v masovych vyrobach je zomletie masa a jeho nasledne zasolenie rychlosolou.Najdeme ju v parkoch,v udeninach,makkych salamoch,pecenovych syroch atd..Bez tochto vyfarbovaca a konzervanta
{kedze sa dodava uz pomiesana s kuchynskou solou}sa masopriemysle nezaobydu.Nevedel som sa dostat na varechu cez tablet tak som si na chvilu pozical kamosou notebook.
@Lekorica tvoja sunka je perfektna.Gratulujem
lekorica
@mesiar50 ďakujem, snažila som sa rýchlosoľ zredukovať na tretinu a funguje to, ostala ružová. Akurát som zamiesila na šunku z krkovičky, mali dnes na ňu akciu a môj manžel má rád také mastnejšie mäská. Skúsila som tam dať aj cesnak, tak uvidím. :-)
alex37
tato sunka teda vyzera uplne inak ako tie v obchode, dala by som si povedat *****, :-)
mezi
Ak si pouzila 10g dusitanu sodneho NaNO2 (rychlosol) na 1 kg masa, tak to velmi zdrava sunka nie je, hoc je z dietneho masa. Na 100 g sunky tak pfipada 1 g tejto soli, a ak je jedna porcia asi 50g sunky, tak si prave zjedla 0,5g dusitanu. Hladaj aspon rychlosol od Thymos, kde je miesana s KI, jodid draselny. Pouzivasa len aj tak na udrzanie farbyi masa, aby nezosedlo, ale ostalo ruzove, pouzi len 3g a nemusi to stat 2 dni. Staci 10 h. Este mam vyhradu k zelatine. Nahrad ju celu lyzicou masti, hoc aj bravcovej, husacia by bola super alebo ak nechces sunku skladovat viac ako 7 dni, tak preslahaj do polopeny pol bielka s lyzicou repkoveho! oleja.
2michal
Použitie rýchlosoli pri spracovaní šunky je nevyhnutné z dôvodu zabránenia rastu baktérií, ktoré sú príčinou botulizmu, tzv. klobásového jedu. Keď sa dodrží dávkovanie uvedené na balíčku rýchlosoli, tak je použitie bezpečné. Mne sa recept páči, robím kuraciu šunku s použitím rýchlosoli od slovenského výrobcu Thymos.
 www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/preservatives-food...
anuskazdnm
Dobry den, myslite ze je velky problem ak som masko v sunkovare nechala stat v chladnicke viac ako 48 hodin? Vecer som nan zabudla a varim az teraz. cize stalo cca 60 hodin... Masko bolo s rychlosolou, nie so zelatinou
tulenik
@Tiginko (11.4.2014 10:51)

Keď pleseň už vidíš, to je až to záverečné štádium, môžeš mať mycélium už prerastené a nemusí byť vidieť, takisto to už môžeš mať kontaminované rôznymi srandami, čo plesne vyrábajú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia