Kuracia polievka

Kuracia mliečna kyslá polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Túto polievku varieva moja mama už ako sa pamätám. Má ju v pamäti od svojej babky z Maďarska :-) Výborná a jednoduchá.

Suroviny

Postup

  1. Na tuto polievku môžte použit hocijaké kuracie mäso, aspon 1 kg. Či už použijete čisté mäso ako stehná, alebo len chrbty a krky, pečienku, zúzik, je to celkom na vás. Niekto dáva len na vyvarenie chuti zopár chrbtov a niekto zasa mäsnatejšie časti. Záleží od toho, ako velmi lúbite varené mäso v polievke :-) Ja tu mám 4 krídla, 1 chrbát a 4-5 obkrojených kostí z pŕs. Čiže trocha mäsa na jedenie a ostatné len na vyvarenie chuti. Dalej 1 velkú, alebo 2 menšie cibule. Čerstvú papriku na vyvarenie chuti, zväzok vňate a 2 väčšie zemiaky. Čo sa týka mrkvy a petržlenu, treba aspon 5-6 väčších mrkiev a 5-6 petržlenov. Záleží od toho akej sú velkosti. Ja tu mám zo záhrady dost malý petržlen, takže som ho dala viac a tak isto aj mrkvu.
  2. Do prázdneho hrnca pokladieme mäso, kúsky zemiakov, pozdlž prekrojenú mrkvu a petržlen, zakrojenú papriku a do kríža zakrojenú cibulu, aby sa im vyvarila chuť :-) Celé zalejeme 1l 3,5 % mlieka a ešte dolejeme 1l vody. Ak chcete, môžte použit len čisté mlieko, ale nebojte sa, aj takto zmiešane je chuť velmi dobrá :-)
  3. Takto položíme hore pomaly variť, aby pomaly bublala/vrela. Preto pomalšie, lebo sa vám hore bude vytvárať pena, ktorú musíte s malým sitkom pobrať dole. Kým sa vytvára, zatial ju zbierajte dole. Tá pena sa vytvára od tých kostí, takže podla toho kolko kostí ste dali, tolko peny sa vám vytvorí. Ak použijete čisté mäso, tak sa bude len troška peny, alebo žiadna :-) Ked už sa polievka "prečistila" :-) tak až teraz pridáme sol, rascu, celé korenie, bobkové listy a nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať. Takto necháme polievku pomalšie variť až kým všetko nezmäkne.
  4. Ked je už všetko mäkké, si urobíme klasicky zápražku z oleja, múky a papriky. Zápražku si môžte urobit aj podla oka, ze akú hustú chcete mat polievku.
  5. Pridáme ju do polievky a necháme ešte spolu povariť cca 15 minút. Ak treba dosolíme podla chuti. Po uvarení polievku odstavíme z ohňa a ked už nebuble, tak ju podla chuti dochutíme trochou octu. Hotovo :-)
  6. Táto polievka je strašne jednoduchá, ale pritom velmi dobrá. Dá sa pripravit z hociakej hydiny, alebo zo zajaca. Mamina babka, kedže mali vlastný salaš, varievala túto polievku s domácim mliekom a dochucovala aj vlastne vyrobenou hustou smotanou :-) Táto polievka sa odjakživa u nás jedla s chlebom a cibulou, čiže sa z nej dá aj najesť :-) Ten kto lúbi varené mäso, si ako je u nás zvykom, môže dať mäso zvlášť na tanier, osoliť a tak jesť s chlebom a cibulou :-) no a zachlipkávať polievkou. Prajem dobrú chuť.