Kuracia polievka

Kuracia avokádovo-citrónová polievka (fotorecept)

Autor receptu: kecemis

Táto polievka je jednoduchá a osviežujúca. Prvýkrát som ju vyskúšal v Mexiku a od vtedy ju mávame pomerne často najmä v jesennom čase.

6
porcií
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pôvodný recept uvádza kuracie prsia bez kože a bez kosti. Ja však používam radšej s kosťou a stehná. Polievka ma lepšiu chuť. Ale to sa možno zdá iba nám. Aby sa polievka rýchlejšie uvarila, stehná zhruba rozoberiem na mäso a kosti. Ak použijem prsia bez kosti, nakrájam na menšie a tenšie plátky.
  2. V hrnci rozohrejem 2 polievkové lyžice oleja na strednej teplote. Pridám nakrájanu zelenú cibuľku a jalapeño nakrájané na drobno. Ja som teraz použil len jedno, bolo hodne štipľavé. Ak niekto nerád pikantné, jednoducho vynechá jalapeño. Restoval som približne 2 minúty a pridal som roztlačený cesnak. Tiež dávam podla chuti. Každý má inú silu. Restujem ešte 30 sekúnd.
  3. Pridám na drobno nakrájané paradajky.
  4. Zalejem vývarom, pridám mäso a kosti a koreniny. Rímsku rascu mletú, soľ a korenie. Premiešam a privediem do varu. Teplotu stiahnem a pod pokrievkou varím 10-15 minút, mäso by malo byť už mäkké. Podľa veľkosti mäsa.
  5. Potom zredukujem teplotu na minimum. Vyberiem kosti a mäso a nechám postáť nejakých 5 minút.
  6. Potom mäso vidličkou naškrabem na tenšie pásiky. Vrátim do polievky, pridám šťavu z pol citróna a pridám nasekaný koriander. Nechám zohriať a môžem podávať.
  7. Ak podávam hneď, avokádo olúpem, nakrájam na drobné kocky a dám do polievky. Ak podávam neskôr tak pred nabratím polievky dám avokádo do taniera. Môžete pridať za lyžicu kyslej smotany a posypať postrúhaným syrom. Prípadne sa posype ešte tortilla chipsami.