Kurací perkelt
Kurací perkelt

Kurací perkelt s cestovinou fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 10. apríla 2017
Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept)
Foto: luwinka

Viem, že sa perkelt jedáva s haluškami, ale nakoľko môj syn ich nemá rád, tak som uvarila cestoviny - kolienka.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

500 g
2 ks
3 strúčiky
2 ks
1/2 kocky
2 PL
200 ml




Postup

  1. 1

    Kuracie prsia si pokrájame na kúsky. Do panvice dáme roztopiť maslo. Pridáme kuracie kúsky, ktoré posypeme mletým čierným korením, červenou sladkou paprikou a osolíme. Z obidvoch strán poobraciame a podusíme. Potom ich vyberieme a dáme na tanier.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz dáme do hrnca pokrájanú cibuľu, cesnak a zalejeme výpekom. Osmažíme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kuracie kúsky, bobkový list, polovicu kuracieho bujónu, čierne korenie, celé podlejeme trochou vody a dusíme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je mäso mäkké, tak pridáme šľahačku.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chvíľu povaríme.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnčeka si dáme polohrubú múku, trochu octu a vlažnú vodu. Rozmiešame. Pridáme do hrnca a ešte chvíľu povaríme .

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovo.

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvaríme cestoviny a môžeme jesť .

    Kurací perkelt s cestovinou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

root
Ja halušky a cestoviny ako prílohu striedam… a pravdupovediac mám tiež o niečo radšej cestovinový.

Len sa priprav, že ti tu niektorí odborníci budú vypisovať, že to nie je perkelt, ale paparikáš, lebo perkelt je údajne bez smotany a pod.
2x root a radox1
luwinka
Ja som na to pripravená s tým počítam , lebo zvady budú to ja moc dobre viem , každý inak varí , ja si podľa seba budem variť , tak ako nám chutí mne aj mojej rodine , takže iných komentáre ma nezaujímajú . Perkelt , alebo paprikáš na tom nezáleží , ide to do jedného žalúdka :-)))
zolik
@Luwinka , tak to si dobre pripravena do boja. Ja si doteraz nepamätam rozdiel medzi paprikasom a pörkeltom. V Bratislave sa hovorilo/hovori perkelt obom jedlam. Akurat, ze u nas sa robi z celeho naporcovaneho kurata, aj s kozou a kostami.
bubaya
Nedávno varil na Paprike nejaký maďarský kuchár, čo vyhral aj súťaž a varil práve pörkölt, s ktorým vyhral kuchársku súťaž Bocuse d Or. Varil bez smotany. Omama tiež hovorí, že perkelt je bez smotany a paprikáš je so smotanoua aj recepty sa trochu líšia. A v hoteli v Maďarsku nám doniesli stehno na paprike s nokerlami a k tomu konvičku so smotanou, takže kto chcel, mal perkel a kto nie, mal paprikáš.
bubaya
Kladne hodnotím, že opečieš mäso zvlášť a potom cibuľu, aby sa ti nepálila spolu s mäsom, ja to tiež tak robím. Neznášam smrad pripálenej cibule, to mi skazí celé jedlo. Výborný perkelt je z teľaciny, alebo aj z kuracích stehienok.
boxik
Takže ujasnime si to. Názov "perkelt" je poslovenčené maďarské slovo pörkölt, čo znamená "pražený" . Keď varíme perkelt, tak opaprikované mäso restujeme na cibuli, vo vlastnej šťave, prípadne podliate malým množstvom vody... šťavy je relatívne málo. Mäso sa v šťave urobí (upraží - uperkeltuje domäkka a touto fázou sa príprava jedla i končí. Takže ak sme skončili tu, uvarili sme perkelt :-)
Keď varíme paprikáš, postupujeme síce rovnako, ale po uperkeltovaní , udusení mäsa väčšinou prilejeme ešte vodu (alebo vývar či víno) a nakoniec jedlo zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Tým získame lahodný "sósik" , omáčku,
evanaaa
@Boxik , máš pravdu, kedysi som mala v tom aj ja zmatky, ale potom som sa dozvedela ako to je, teda tak, ako píšeš - perkolt bez smotany a paprikáš so smotanou. Veď aj povestný zemiakový paprikáš je len so smotanou.....
radox1
takze robit tento paprikas z kuracích prs nie je stastna volba.a ak.tak to mäso je urobene uz v bode c.1stavu stacilo prejst pon. mixerom a nie zahustovat lepom,a ak je riedka,staci ju zvarit a to maso vlozit na koniec iba prehriat.
katka78
Luwinka, nič si z toho nerob, v mnohých slovenských rodinách sa tomu so smotanou hovorí mylne perkelt, aj u mojich rodičov. Na druhej strane netreba ignorovať fakty a vedieť rozlišovať, čo je čo. Však sa učíme celý život :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia