Kurací paprikáš so šampiňónmi (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Každý z Vás si dozaista dokáže uvariť paprikáš podľa vlastných predstáv a chutí. Ja
som ho tentoraz pripravil pre
dcérku s vnúčencami. Vnuk, Samko Čvorgeľ, sa vrátil z činkárne riadne vyhladovelý,
preto obed musel byť
„raz_dva=pronto“. Pomáhal mi zo všetkých síl, ale požiadavky technológie
„neokabátiš“. Čas som ušetril použitím
„KD“ (Konzervovanej Dávky) olúpaných paradajok a malých šampiňónov. Príloha,
klasicky dedkovská, čerstvé
maslové, „nokerdľe“. Chlapský tandem vnuk & dedko slávil úspech!
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
60-90 minút tepelná úprava |
Postup
- dôkladne dočistené a umyté kuracie „lýtka alias budzogániky“ som osušil, posypal soľou a čMČK; následne som ich v hrnci opiekol na 2 PL škvarenej masti a 2 PL rastlinného oleja, asi po 6÷7´ na každej strane
- potom som ich uložil na pomocnú tácňu a do výpeku Samko nastrúhal veľkú cibuľu (nič sa nestane keď budú aj dve)
- keď sa „napila“ výpeku, priložil k nej celú konzervu olúpaných a pokrájaných paradajok aj so šťavou
- po krátkom (~ 5÷7´) povarení som prisypal koreniny (PL mletej sladkej červenej papriky, po KL čerstvo mletej borievky „jalovca“ a sušeného ďumbiera a zarovnanú PL soli /kto má chuť nahradí soľ za vegetu/), podklad premiešal, krátko podusil
- a pretlačil doň strúčiky cesnaku
- po premiešaní som do hrnca poukladal kuracie kúsky, nechal priviesť do varu,
- podlial kuracím vývarom (nič sa nestane, ak podlejete horúcou vodou) a nechal variť slabú ½ hodinku
- teraz som pridal aj dve malé konzervy sterilizovaných šampiňónov (bez nálevu), premiešal a ešte 12÷15´ dovaril,
- uvarené „dielo“ som „korunoval“ mliečno-smotanovo-šľahačkovou emulziou, v ktorej som „roztentočkoval“ kopcovitú PL kukuričného škrobu (môžete ho nahradiť strúhaným zemiakom)
- po 3÷4´ prevretí a jemnom dochutení soľou a mletým bielym korením, sme so Samkom víťazoslávne „unisono“, hladnému 3 člennému triu nežnejšej časti rodiny, zahlásili HOTOVO
- skoro som zabudol, zo surovín uvedených v ingredienciách, sme uvarili „nokerdle“ a bez premývania hneď
- ukladali na taniere a „galantérne“ servírovali, s tým, že dámy mali samozrejme prednosť; až teraz sme zvyšok maslových „ňočiek“ dva razy prepláchli v studenej vode a dôkladne scedené uložili do chladničky
- tentoraz som varil s výdatnou pomocou vnuka Samka alias Lovca dubákov; na obr. sa teší na dedkovu raňajkovú omeletu s hubami
- v prednej časti posledného obr. sú citróny zo stromu našej netere Heidi vo Phoénix Arizona, v pozadí kúpené v obchode; ak všetko pôjde podľa plánu, tak na budúci rok Vám predstavím úrodu z našej záhradky