Kurací paprikáš so šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Každý z Vás si dozaista dokáže uvariť paprikáš podľa vlastných predstáv a chutí. Ja som ho tentoraz pripravil pre dcérku s vnúčencami. Vnuk, Samko Čvorgeľ, sa vrátil z činkárne riadne vyhladovelý, preto obed musel byť „raz_dva=pronto“. Pomáhal mi zo všetkých síl, ale požiadavky technológie „neokabátiš“. Čas som ušetril použitím „KD“ (Konzervovanej Dávky) olúpaných paradajok a malých šampiňónov. Príloha, klasicky dedkovská, čerstvé maslové, „nokerdľe“. Chlapský tandem vnuk & dedko slávil úspech!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. dôkladne dočistené a umyté kuracie „lýtka alias budzogániky“ som osušil, posypal soľou a čMČK; následne som ich v hrnci opiekol na 2 PL škvarenej masti a 2 PL rastlinného oleja, asi po 6÷7´ na každej strane
  2. potom som ich uložil na pomocnú tácňu a do výpeku Samko nastrúhal veľkú cibuľu (nič sa nestane keď budú aj dve)
  3. keď sa „napila“ výpeku, priložil k nej celú konzervu olúpaných a pokrájaných paradajok aj so šťavou
  4. po krátkom (~ 5÷7´) povarení som prisypal koreniny (PL mletej sladkej červenej papriky, po KL čerstvo mletej borievky „jalovca“ a sušeného ďumbiera a zarovnanú PL soli /kto má chuť nahradí soľ za vegetu/), podklad premiešal, krátko podusil
  5. a pretlačil doň strúčiky cesnaku
  6. po premiešaní som do hrnca poukladal kuracie kúsky, nechal priviesť do varu,
  7. podlial kuracím vývarom (nič sa nestane, ak podlejete horúcou vodou) a nechal variť slabú ½ hodinku
  8. teraz som pridal aj dve malé konzervy sterilizovaných šampiňónov (bez nálevu), premiešal a ešte 12÷15´ dovaril,
  9. uvarené „dielo“ som „korunoval“ mliečno-smotanovo-šľahačkovou emulziou, v ktorej som „roztentočkoval“ kopcovitú PL kukuričného škrobu (môžete ho nahradiť strúhaným zemiakom)
  10. po 3÷4´ prevretí a jemnom dochutení soľou a mletým bielym korením, sme so Samkom víťazoslávne „unisono“, hladnému 3 člennému triu nežnejšej časti rodiny, zahlásili HOTOVO
  11. skoro som zabudol, zo surovín uvedených v ingredienciách, sme uvarili „nokerdle“ a bez premývania hneď
  12. ukladali na taniere a „galantérne“ servírovali, s tým, že dámy mali samozrejme prednosť; až teraz sme zvyšok maslových „ňočiek“ dva razy prepláchli v studenej vode a dôkladne scedené uložili do chladničky
  13. tentoraz som varil s výdatnou pomocou vnuka Samka alias Lovca dubákov; na obr. sa teší na dedkovu raňajkovú omeletu s hubami
  14. v prednej časti posledného obr. sú citróny zo stromu našej netere Heidi vo Phoénix Arizona, v pozadí kúpené v obchode; ak všetko pôjde podľa plánu, tak na budúci rok Vám predstavím úrodu z našej záhradky