Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika

alexdidi - fotkaalexdidi, 18. mája 2010
Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika
Foto: alexdidi

Viem, že si poviete nič nové pod slnkom, ale mnohokrát sa nám predsa žiada aj stará klasika. A na takú sme dostali chuť aj Zobraziť celý popisViem, že si poviete nič nové pod slnkom, ale mnohokrát sa nám predsa žiada aj stará klasika. A na takú sme dostali chuť aj my a tak bol dnešný obed v tomto znamení aj s klasickými nokerľami, ako my nazývame noky. A keďže aj tú klasiku varí každý inak rozhodla som sa o tú moju podeliť s ostatnými Varechármi

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 PL
2 PL
1 ks
250 ml
100 ml
1 ks
2 PL
NOKERLE:
400 g
3 ks
50 ml




Postup

  1. 1

    Kurča pokrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme. Na oleji a masle podusíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme mäso a opečieme zo všetkých strán, pridáme papriku, podlejeme trochu vodou a prikryté dusíme 20 minút.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme bujón a ešte 5 minút podusíme. Mäso vyberieme a pripravíme si zátrepku: rozšľaháme smotanu, mlieko, žĺtok a múku.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 2
  3. 3

    Pripravenú zátrepku pomaly za stáleho miešania prilejeme do vý peku z mäsa a povaríme na miernom ohni asi 5 minút.Do omáčky vrátime mäso.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si nokerle: zo všetkých surovín vymiesime cesto ručným mixérom s hnetacími metlami. Vodu pridávame podľa potreby, aby cesto bolo polotuhé, vláčne, nie moc tuhé. Pomocou haluškovača alebo z lopárika hádžeme do vriacej osolenej vody halušky, ktoré keď vyplávajú na povrch vyberieme do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 4
  5. 5

    Môžeme podávať: nokerle, mäsko a polejeme omáčkou. Dobrú chuť!

    Kurací paprikáš - slovenská (maďarská) klasika  - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Včera sme dojedli,len miesto smotany bolo mlieko,aj žľtok vynechávam,ale pridám lyžičku horčice a vypečiem s cholesterolom :-)
sovka62
Manžel takéto jedlá miluje, keď sa pýtam, čo mám navariť, želá si niečo mokré, čo znamená paprikáš, perkelt, guláš a pod. Pokojne toho môžem navariť na tri dni, s radosťou si to bude ohrievať donekonečna.
sracz
....... ako Sovkin manžel, toto "mokré, šmykľavé a voňavé" môžem vždy a všade, furt a stále. K originálnej košickej klasike chýba iba jednoduchý hlávkový šalát vo vodnocukrovocitrónovo(octovo)m kúpeli. Bagrujem a ládujem vééééééľkou lyžicou! Alexdidičku na jedničku! Máš aj môj obdiv a úctu! Teším sa na kontinue ...... !
altyn
Mám veľmi rád takéto jedlá, len som nemal rád že som sa pri tom (ak som to jedol príborom) "narobil " alebo (ak som to jedol rukami) ušpinil. A tak si naša maminka dala tú námahu a kura vykostila. Kosti a kožu potom použila na polievku. Tak som sa to naučil robiť aj já a je sa to ľahko, lyžicou a s chuťou! Tiež sa mi zdá zbytočné pridávať tam bujón, nanajvýš tak 1/2čl vegety. Veď je tam samé dobré korenie a určite tam ten bujón nechýba. Ani to žľtko nedávame. Ale inak je to mňamka!
babav
@sovka , necuduj sa , ved to je jedlo ,ktore je na druhy(treti,..)den lepsie ako cerstve,ak nieco po prvom dni ostane ;-) .
alexdidi
@andromeda , práve preto, že použijeme žĺtok sa omáčka nezrazí a je lahodnejšia...len sa už nesmie prudšie variť, len prehrievať pod bodom varu
evanaaa
Vždy sa mýlim, čo je perkelt a čo paprikáš, robievam oboje. Mama ma naučila deň pred varením zmiešať kyslú a sladkú smotanun a tú potom použiť.Ani ja nedávam do zátrepky žľtok. pri varení použijem aj paprikovú pastu,alebo dokonca tú perkeltovú - v tube.Viac dochucujem.
barborao
no parada! vies ze recept na paprikas osobne nepoznam a stava sa ze zatuzim po chuti z domova. vsetky suroviny su na dosah- a ja nemam na co cakat! :)
alexdidi
takže Dobrú chuť @barborao a posielam Ti závan vône domova...viem čo to je a ako to chutí...ajaj...
mojeocko
Práve to tlačím do seba.Niečo neskutočné.Nokerle som skúšal poprvýkrát robiť a cez lopárik.Sitko niekde zmizlo.Bola to sranda,ale synator je kuchár a pochválil to.Tak ešte raz ďakujem za recept
imro65
práve robím paprikáš zo zajačích stehien. všetko ako podľa tohto receptu, ale nedávam žltok do zátrepky. Nechápem prečo by tam isť..
bodo1
Ja si myslím, že paprikáš je bez smotany a perkelt so smotanou. Je to jedno Chutí to výborne a je to einc zvei hotové
3sandra3
ja som dnes varila perkelt- alebo paprikáš,,, tiež neviem, čo je čo... ale robila som so smotanou.... mňamkový,,, chutil aj mame
lacosk
to bodo1: paprikáš je so smotanou a perkelt bez nej. :-) Ale inak je to jedno, hlavne nech chutí.
ninusa27
aaaaa, ďakujem aj ho dnes idem variť:)
teším sa ako si pochutíme ;)
peter64
stara klasika doma sme to robievali aj z makaónamy mám ničo podobne uložene ale toto si tiež ukladám
zolik
mna zase mama naucila, ze pred tym nez do pörkeltu zamiesam smotanu s mukou mam si do extra misky z hrnca pozbierat mastnu vrchnu paprikovu vrstvu a vratit ju naspät az po zahusteni, aby to malo "pekne oci". ;-)
margarida
Ani ja nedávam žĺtok ani bujón. A ani múku ani mlieko, len šľahačkovú smotanu.
alexdidi
@margarida ,pri tučnej šľahačkovej smotane netreba mlieko ani múku,zahustí aj samotná,ale iné to je,ak použijeme na zátrepku kyslú smotanu.Žĺtok dávam,aby sa nezrazila a zároveň je lahodnejšia omáčka.S kyslou smotanou je úplne iná chuť a mne chutí práve taká.I keď napr.pri šampiňónovej omáčke používam zväčša na zahustenie práve iba šľahačkovú smotanu,ktorú potom zredukujem asi na polovicu.Každý podľa svojho gusta....mne zasa pekné oči" podľa @zolik na omačke vadia a iný si ich vytvára schválne.Ja radšej hladučkú,hodvábnu omáčku.
peto700
Dnes som to uvaril, dobre to je. Moj prvy paprikas. Dakujem za recept

Like.: +1
ivanka242
Tak dnes som navarila tento paprikáš..robila som ho 1x a môj muž si nevedel vynachváliť a ja tak isto :) Ďakujem za super receptík :)
dodo46
bez bujónu, múky, mlieka, žĺtka , mäso po udusení obrať od kostí a kože, pokrájať na kocky, aby sa to šmykľavé ako tiež hovorí sracz
sa dobre dalo spapať veľkou lyžicou.
42253_1399480601 - profilový obrázok
don
don
recept je OK´ale ak chcete aby sa halusky nelepily treba ich nechat povarit 3min. NEBUDU SA LEPIT-skuste
jojto
ja mávam pred sebou recept na paprikáš aj perkelt ktoré spájam dohromady. základ je presne taký ako na tomto recepte, akurát ho varím z kuracích krídiel,mäso nemusím,ja sa idem udusiť s touto omáčkou lebo ho robím s kolienkami,krídelká (nie všetky)s chuťou a srandovne chrúme vedľa mňa psík a tiež je velmo spokojný
faluba1
Je to super ja len nevybaram maso zatrepku tam zatrepem tak jak to je :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia