Kurabiye - turecké sušienky fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 4. decembra 2013
Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept)
Foto: cesminaz

Prvý krát som ich ochutnala,ked´ ich moja švagriná doniesla so sebou,ked prišli k nám na návštevu.Vraj také malé pohostenie k večernému čaju.Velmi mi tieto Zobraziť celý popisPrvý krát som ich ochutnala,ked´ ich moja švagriná doniesla so sebou,ked prišli k nám na návštevu.Vraj také malé pohostenie k večernému čaju.Velmi mi tieto sušienky zachutili a hned som si aj vypýtala recept :-) ktorý teraz ponúkam ďalej vám...

80 ks
porcií
30m+1h v chlade minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g (zemiakový škrob)
500 g
250 g




Postup

  1. 1

    Múku,škrob a cukor najprv premiešame lyžicou.Potom pridáme zmäknuté,tak do polovice spustené maslo.Všetko spolu dobre zmiešame do polotuhého cesta.Skoro ako linecké,niečo podobné.Ked ho máme hotové,rozdelíme ho na 4 diely,ktoré spracujeme do valčekov s priemerom 4 cm(hrúbka) a dáme na 1 hodinu do chladničky.

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hodinke cesto vyberieme,nemá byť ani príliž tvrdé ani mäkké :-) také presné..aby sa dalo krájať a formovať.Z valčeka krájame kolieska hrubé 1-1,5cm.Na každé koliesko urobíme vidličkou čiarky,vidličku musíte pritlačiť.Tie čiarky(pasiky) musia byť hlbšie.

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom prstami koliesku stlačíte obe strany,aby ste dostali také špice..niečo ako tvar oka ;-))

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ked ich máme všetky vytvarované,poukladáme ich na suchý plech,trocha dalej od seba a dáme piecť do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 180°C(horne+dolne) a pečieme 10-15 minut.Treba kontrolovať,naozaj sa velmi rýchlo upeču.Majú byť len slabučko upečené,nie dohneda!

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené keksíky..končeky majútrocha hnedkasté,ale zvrchu sú skoro biele..

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ked nám keksíky vychladli,každý jeden zvlášť poriadne obalíme v práškovom cukre ;-)

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A môžeme "chruskať" ;-)) keksíky chutia výborne,sú také rosypkavé..ale pravdaže si treba aj odložiť na neskôr,do niakej keksíkovej krabici alebo flaše a schovať..aby bolo niečo aj pre nečakaných hostí :-))

    Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

smejkad
a ja som si myslela, ze uz mam keksov napecenych dost...
rozmyslam jeden sulok nechat cisty, do druheho skoricu, do tretieho med a do stvrteho mandle alebo citron,hmmm
:-)
braxi
krásne pečivko...páči sa mi práca s vidličkou...vyskúšam určite ďakujem, ale ešte teplé budem obaľovať v cukre, lepšie cukor prilepí
smejkad-dobrý nápad!
cesminaz
@smejkad :-)) keksikov clovek snad nikdy nema dost ;-)) tieto keksiky maju tu svoju "maslovu" chut,chut cajoveho masla a mne sa prave tato chut na nich lubi.Ale kto chce,si moze pravdaze do tohto zakladneho cesta primiesat aj niaku inu chut :-) @braxi :-) ja som ich obalovala letne v cukre a myslim si,ze sa nane prilepilo dost cukru..ono to mozno na fotke nevidno,ale cukor je vsade,ale v tych zarezoch ho ostalo viac.Podla mna to ukase tak krajsie a preto som keksiky oklepkala len trosku,aby tam v tych pasikoch este niaky ostal ;-) Dakujem vam za mile komentare a budem velmi rada ak keksiky vyskusate :-)
ebaka
Keksíky určite vyskúšam,maslovú chuť zbožňujem,máš ich peknučké.:-))
ailuj82
Tieto určite vyskúšam. Dostala som väčšie množstvo kukuričného škrobu, aspon ho využijem :)
minty
prosím vás aké je to maslo čajové? tak sa to volá? majú to normálne v obchode?
cesminaz
@minty cajove maslo je to riadne maslo 80-90%ne co predavaju vsade v obchode. Su tie ine "margariny" hera,rama atd. ale "toto" je maslo a je drahsie onieco ;-) neviem presne aky to ma nazov na slovensku,ale asi len MASLO :-)
eviana
Jejkooooo... aké krásne citróniky keksíky. Recept ukladám a veľmi rada vyskúšam, podľa použitých surovín musia byť krehké, chutné, voňavé... ďakujem za krásnu inšpiráciu, som rada, že si sa s receptom podelila, milá @cesminaz :) 5*
cesminaz
@babkamt :-) som rada ze sa ti moj recept paci @eviana :-) ten tvar si fakt presne vystihla ;-) ..vedela som ja,ze mi ten tvar pripomina nieco "ine" viac nez oko :-))) Keksiky su naozaj velmi chutne,vonajuce maslom a krehucke ;-) Velmi rada som sa o recept podelila,som rada ze sa ti paci :-) dakujem za komentik
cesminaz
@amelie dakujem za tvoj komentik aj pochvalu :-) som rada,ze sa ti pacia.Ale musim sa priznat,ze nerozumiem co tym myslis ze "ciste"... :-))
hanica
Aké jednoduché, a pritom efektné, a isto aj chutné! Stojí zato vyskúšať:-)
sonulienka
Tak toto je nádhera aj pre oko ale hlavne pre chuť. Ďakujem za výborný recept určite vyskúšam.
evanaaa
Chutné, čím jednoduchšie, tým lepšie. Na to čajové maslo som sa aj aj chcela spýtať, odpoveď mám - čiže nie je to nejaké zvláštne maslo s príchuťou čaju ( ktovie, prečo sa tak volá), asi preto, že je aj Tea butter, neviem, či som to dobre napísala, ale u nás je jediné maslo to pravé, teda z kravského mlieka. A preto je cítiť tú dobrú chuť, ako píšeš, milá @cesminaz aj v tých sušienkach, či keksíkoch. Páčia sa mi, ukladám do KK.
vegetariankapp
Aj mna zaujali. Su tak krásne a vonajú aj cez obrazovku, že kto by im odolal a už sú aj v kk a dúfam že čoskoro aj v krabičke pripravené na vianočné chrumkanie. Vdaka dobré víly za skvelé receptíky.:D
helca103
chcela som ich len vyskúšať a tak som sa nehrala s vyťahovaním rohov... ale sú naozaj chuťovo výborné.

cesminaz
@hanica @sonulienka :-) som rada,ze sa vam recept paci a dakujem vam za mile komentare. @evanaaa :-)) nie,pravdaze to nieje ziadne maslo s cajovou prichutou.Je to presne ako pises..originalne maslo :-) v madarsku zvane tea vaj a v rakusku a nemecku tee butter ;-) dakujem ti za mili komentik.
cesminaz
@vegetariankapp tesim sa,ze sa ti keksiky pacia ;-) a budem rada,ak ich vyskusas.Daj vediet potom,ako ti chutili :-) @helca103 Jeeeej tak to ma velmi tesi,ze ti keksiky chutia a ze sa ti pekne podarili,nemusia mat "rohy" :-))))
paula1
Výborné sušienky!Piekla som a musím pochváliť.Každý kto ochutnal pýtal recept.Dakujem za skvelý recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia